İhsan Aydın
İhsan Aydın

İHH Bursa’nın kurban harekâtı

Köşe Yazısını Dinle

Kısa adı İHH olan, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yine büyük bir organizasyona hazırlanıyor.

Dün Olay’ın web portalında İHH Bursa Şube Başkan Yardımcısı Halil Asa’yı konuk ettik. Asa ile yurtdışındaki kurban çalışmalarını ve İHH’nın diğer faaliyetlerini konuştuk.

İHH bu yıl da, ‘Bir hisse mutluluk’ mottosuyla 60 dolayında ülkedeki mazlum insanlar için 62 bin kurban kesecek.

Başkan Yardımcısı Asa, bu amaçla yurtdışındaki partnerleriyle birlikte büyük bir mutluluk organizasyonuna imza atacaklarını vurguladı.

İHH’nın, 32 yıl öncesi Bosna savaşı sonrası kurulduğunu ve sonrasında da dünyanın neresinde bir sıkıntı var ise oradaki mazlum insanların yaralarını sarmak için 140 ülkede faaliyet gösteren bir kuruluşa dönüştüğüne dikkat çeken Asa, her geçen yıl da daha fazla mazluma ulaşır hale geldiklerini aktardı.

Kurban kesmenin, Allah’a yaklaşmak için hali vakti yerinde olan her insanın dini bir vecibesi olduğunu anlatan Asa konuşmasına şöyle devam etti:

İHH olarak bu yılki mottomuz, bir hisse mutluluk. Bu yıl Türkiye dahil 60 ülkede 62 bin adet kurban kesmeyi hedefliyoruz. Bizim ilk faaliyet sahamız kurbandır. Türkiye’de ilk vekaletle kurban işini başlatan kurum İHH’dır. Diğer kurumlarda ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bizim kurban ile alakalı 30. hizmet yılımız. Kurban dağıtırken asla ayrım yapmadık. Örneğin; Gürcistan’da kapısını çaldığımız bir evde papaza bile kurban hissesi götürdük.”

Bursa heyeti Şatilla’ya gidiyor

Asa şöyle devam etti:

“Yurtdışı kurban faaliyetleri için organizasyon yaparken önce sıkıntılı bölgelerde ne kadar kurban kesmemiz gerektiğini belirliyoruz. Kriz bölgelerine öncelik veriyoruz. Örneğin; bu yıl Filistin’de 7 bin hisse kurban keseceğiz. Burası kurbanlık fiyatları en pahalı ülke. Türkiye’de de bu yıl 2 bin adet keseceğiz.”

Asa’ya, bu yıl Rusya ile savaş halindeki Ukrayna’da da kurban kesip kesmeyeceklerini de sorduk.

Savaşın başlamasıyla birlikte Ukrayna sınır bölgelerinde çok ciddi yemek çalışmaları yaptıklarını belirten Asa şunları söyledi:

“Bursa’ya gelen Ukraynalılara destek olma konusunda da faaliyetlerimiz var. Ukrayna’da, Japonya’da, Brezilya’da, Bosna’da, Nepal’da de ekiplerimiz oradaydık. Yurt içinde de tüm felaketlerde görev aldık. Geçen yılki yangın çalışmaları için Orman Bakanlığı’ndan gönüllülük ödülü aldık. Soma’daki madenci faciasında da 6 saatte seyyar aşevimiz faaliyete geçirdik.”

Kendisinin bu yıl Kurban Bayramı’nda Lübnan’da olacağını hatırlatan Asa konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“75 yıldan beri Lübnan’da yurtlarından sürülmüş işgalci İsrail tarafından evlerinden çıkartılmış ve orada hayatlarını devam ettirmeye çalışanların bulunduğu bölgede, Şatilla mülteci kamplarında olacağız. 10 yıl önce gittiğimde hayatımdaki şoklardan birini yaşamıştım. İki insanın yan yana geçemeyeceği dar sokakların olduğu, su ve elektrik hatlarının birbirinden geçtiği ve her yıl bu yüzen 10’larca çocuğun öldüğü yerde kurban bayramını geçireceğiz. Bunla alakalı da bağış yapmak isteyen Bursalı kardeşlerimizin sosyal medya hesaplarımıza ve kısa mesaj sistemimize Filistin ve Lübnan yazarlarsa, onların kurbanlarının kesimlerine şahitlik edeceğiz. Bunun için İHH Bursa Şubesi’ne, sosyal medya hesaplarına ve telefon numaralarımıza ulaşabilirler.”

60 ülkede 130 bin yetimi sahiplendi

Şu an dünya çapında yetim bakan kurumlar arasında İHH’nın 8. sırada olduğunu da kaydeden Halil Asa şunları da anlattı:

“Bu rakam bize bazen çok yüksek gelebiliyor. Tüm İslam dünyası içinde de birinci sıradayız. 60 ülkede 130 bin yetime bakıyoruz. Faka, tek başına bir misyoner kuruluşunun rakamları 4-4,5 milyon civarında olunca sizin yaptığınız işin ne kadar küçük olduğunu görüyorsunuz. Dünyadaki farklı kiliseler, iş adamları bunlara el atıyorlar. Bir yetime bakmanın aylık maliyeti 250 lira. Elinde imkanı olanlardan sofrasında bir yetim kardeşimiz için de tas koysun. Her ailenin bir yetimi olsun. Dünyada 400 milyon yetim var. Bu ciddi bir rakam.”

Suriye’de 20 bin biriket ev yapıldı

Söz Suriye’deki biriket evlere de geldi. İHH Bursa Şube Başkan Yardımcısı Asa bu faaliyetleri de şu sözlerle dile getirdi:
“20 bin briket ev yaptık Suriye’de. Burada İHH ile birlikte diğer STK’ların da çalışması var. Türkiye olarak bu çalışmayı artırmamız gerekiyor. O bölge içerisinde 6-7 yıldır çadırda yaşayan insanların ciddi problemleri oluyor. Bir biriket evin maliyeti 3 bin dolara tekabül ediyor. Herkesin bir evi olmalı. Gücü olmayanlar, bir kaç kişi bir araya gelip briket ev yaptırabilirler. Tampon bölgelerde biriket evleri ne kadar çok artırabilirsek, buradan sıhhatli olarak kendi bölgelerine o insanları geri döndürebiliriz.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X