Ülkemiz seçime endekslendi. Partilerimiz Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için aday belirleme süreçlerini sürdürüyor. Bu arada inşaat şirketlerimiz de dışarıda döviz arayışlarına devam ediyor.
Haftabaşı iki gün Umman’ın başkenti Maskat’taydık. Bursalı Atış Yapı’nın satış ofisinin açılışını izlemek için davetli olarak gittiğimiz Umman’da Türk inşaatçılarının ülkeye döviz çekebilme adına verdikleri uğraşa bizzat tanık olduk.
Bunu yapabilmek kolay değil. Geçmişte bölge ülkelerinin insanında bir güven kaybı olmuş. Türkiye’den maket üzerinden konut aldıklarını sanıp, art niyetli kişilerce kandırılanlar üzerindeki olumsuz havayı yok etmek zaman istiyor.
Bunun olumsuz yansımasını ülke olarak hemen her sektörde çok çektik.
Güçlü Türk firmalarının yurtdışındaki yabancıya o güveni verdiklerine de şahit oluyoruz.
Atış Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Atış, Şirket CEO’si Ahmet Atış ve Mimar Metin Atış Umman’daki ofisin açılışında heyecanlıydılar. Aynı heyecanı şirket çalışanlarında da gözledik.
Zira, satılacak her bir konutun aynı zamanda ülkeye döviz kazandırma olduğunun onlar da farkındalar. Bu amaçla Arap ülkelerinde üst üste satış ofisleri açıyorlar. Kuveyt’te, Dubai’de açılmış, Umman ofisi hizmete girdi, sırada Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta iki ofis birden açılması planlanıyor. Katar da düşünülüyor. Ardından, ABD’nin finans merkezi New York’ta da bir satış ofisi planlanıyor.
Bütün bunlar, ticari beklenti ile birlikte Türkiye’ye yurtdışından daha fazla para, döviz getirme çabaları.
Açılışı, ikili temasları, Umman yetkikilerinin Türkiye’ye ve ofis açan şirket yönetimine dönük sözlerini dinledikçe, Türkiye’nin bölgede sevilen, sayılan, güvenilen bir ülke olduğunu bir kez fark ettik.
Örneğin; Maskat’ta ana cadde üzerindeki ofis açılışına bizzat Umman Sultanı’nın Başdanışmanı ve Suudi Arabistan’ın Maskat Büyükelçisi de katıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin çiçeği burnunda Maskat Büyükelçisi Muhammet Hekimoğlu da Umman Sultanı’na güven mektubunu sunduğu güne denk gelen açılışta yer alarak, Türk şirketlerinin arkasında Türkiye Cumhuriyeti devletinin bulunduğunu hissetirdi. Aynı yetkililer, akşamki gala yemeğine de katıldılar.
Bunlar, Türkiye’nin bölgedeki ağırlığı adına son derece önemli yansımalar.
Yabancı yatırımcı güven istiyor
Açılış öncesi biraz Hüsamettin Atış ile lafladık.
Bursa’da hayata geçirdikleri iki büyük projeye Arap ülkelerinden yoğun bir ilgi olduğunun altını çizdi.
Bursa’nın yakın yerleşimlerinden, Dağyenice’den, ‘çobanlıktan’ gelme bir iş insanı olarak bugünlere ulaşmalarında piyasaya verdikleri güvenin etkisine işaret etti. Bursa’da Yunuseli Bulvarı üzerinde hayata geçirdikleri projenin yapımı esnasında haklarında çıkarılan, ‘batıyorlar’ söylentilerine çok üzüldüklerini, bunun bizzat birlikte çalıştıkları şahıs ve kuruluşlarca çıkarılmasına şaşırdıklarını, fakat, kulak tıkayıp, Bursa’ya ve Türkiye’ye yurtdışından döviz çekebilen yatırımlara imza attıklarını hatırlattı. Atış’a Arap ülkelerinde oluşturdukları bu güvenin kendilerine başka kapılar açtığına da bizzat tanık olduk.
Umman’da bizzat Sultanlık yetkililerinden petrol, sebze, meyve, gıda, konut, yol, bina vb. gibi kamu yatırımlarının inşaası için de teklifler geldiğini kaydeden Atış, “Bütün bu teklifleri değerlendiriyoruz. Bursa firması olarak buralarda hangi alanlarda yatırım yapabiliriz, araştıracağız. Sadece kendimiz değil, Bursalı diğer şirketlerimizin de buralara gelmesi için gayret içindeyiz. Bize olan güveni karşılıksız bırakmayacağız. Gayrimenkul geliştirme projeleremizle de ülkemize yatırımcı çekebilmek için uğraşıyoruz. Buralarda çok iyi dostluklar oluşturduk. Bugünlere gelmemizi sağlayan Allah’ımıza binlerce şükrediyoruz. Devletimiz arkamızda olduğu sürece, buralarda daha büyük işlere imza atabiliriz diye düşünüyoruz” diyor.
Konuşmalar arasında Bursalı firmamızın bir katılım bankası açma hazırlığı yaptığını da öğrendik. Bunu da şehrimiz adına sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Atış’ın ayrıca şu sözlerini de önemsiyoruz:
“Bizim projelerimiz daha toprak aşamasındayken değerleniyor. Şu an 15 kat değerlenenler var. Bunu gören yabancı yatırımcı da verdiğimiz güveni fark edip, tereddütsüz Türkiye’de gayrimenkule yatırım yapıyor” diyor.
Atış, satttıkları konutlar için belediyelerin, vergi dairelerin de para kazandığını, tapu alınır alınmaz yabancı yatırımcıyı ilgili ilçe belediyesine emlak vergisi için kayıt yaptırmaya yönlendirdiklerini de ekliyor.
Şunu da gözledik. Şirket, bölge ülkelerinde alanında uzmanlaşmış bir çok Türk ismi bünyesine katmış. Bunların içinde THY çalışanı ağırlıkta.
İki başkenti buluşturma gayreti
Hem ofis açılışına hem de yemeğe katılan Türkiye Cumhuriyeti Maskat Büyükelçisi Muhammet Hekimoğlu yaptığı konuşmada, “Maskat, Umman İmparatorluğu’nun Başkenti. Bursa da Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti. Bugün burada tarihi iki başkenti buluşturuyoruz. Atış Grup’un bundan sonraki projelerinde Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak yanlarında olacağız.”
Bu sözler salonda bulunan Ummanlılar ve Türkler tarafından da alkışlandı. Zira, yemeğe Umman’ın yatırımcılarıyla daha evvel bu şirketten konut almışlar da katıldı.
Şirket CEO’su Ahmet Atış da açılışlarına ve davetlerine katılan konuklara teşekkür etti. Türkiye’de, konut, gayrimenkul geliştirme, AVM işletimi, sağlık, turizm, yazılım, prodüksiyon gibi 7 ayrı sektörde faaliyet gösterdiklerini, kendilerinin Umman’ı ve Ummanlı kardeşlerini sevdiklerini, bu nedenle de Maskat’ta ofis açtıklarını söyledi.
Umman programında Atış Ailesi’ni daha yakından tanıma fırsatı bulduk. Atalar birini tanımak için uzun yola çıkmayı da öneriyorlar.
Gerçekten mütevazi bir aile gördük.
Bunun şehrimiz ve ülkemiz için de bir kazanç olduğunu düşünüyoruz. Bursalı bu ailenin yeni projelerle daha çok yabancıyı Bursa’ya çekebilme arayışlarını da takdir ediyoruz.