Akaryakıt fiyatlarındaki artış kentlerin toplu taşıma sistemlerini de olumsuz etkilemiş durumda.
Ankara’da Özel Halk Otobüsçüleri zaman zaman kontak kapatırken, CHP’li belediyelerin başını çektiği kentlerde de toplu taşıma için devletten vergi vb. gibi konularda muafiyetler ve özel sübvansiyon talep ediliyor.
Bursa’daki toplu ulaşım hizmetlerine ise Büyükşehir Belediyesi bütçesinden yüzlerce milyon liralık sübvanse sağlanıyor.
Zaman zaman CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanın imzasıyla hükümete bu yönlü çağrılar yapılıyor.
Türkiye’de bu tartışmalar yaşanırken, aynı zamanda Dünya Belediyeler Birliği Başkanı da olan AK Partili Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın sosyal medyadaki bir tweet’i, adeta CHP’li belediyelere meydan okur nitelikteydi.
“Tam bilet Konya’da 2,5 TL deyince Konya farkı tam anlaşılmıyor. Konya farkını görmek için bazı illerimizde toplu ulaşım fiyatları; İstanbul 7.67 TL, Antalya 8 TL, Ankara, İzmir 6,5 TL, Eskişehir 7,5 TL, Hatay 9 TL, Muğla 8,65 TL.”
Altay’ın kıyas yaptığı kentlerin tümü CHP’li belediye başkanlarının işbaşında olduğu yerleşimler.
Dolayısıyla Konya’da 2,5 liraya yolcu taşınırken diğer büyük kentlerdeki rakamların bunun çok üstünde olduğuna dikkat çekiliyor.
AK Partili Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay’ın meslektaşlarına meydan okurcasına attığı bu tweet yeni bir tartışmanın da ateşleyicisi olacak türden.
Konya’da toplu ulaşım ucuza mal edilebiliyorsa diğer kentlerde bu niye başarılamıyor?
Kentin düz bir yapıda olması avantaj olabilir ama ulaşım rakamında diğer kentlerle makas çok açık.
Konya’nın iki üç katı fiyata yolcu taşıyan CHP’li kentler dikkat çekiyor.
CHP’li Büyükşehir belediye başkanlarının bu kıyaslamaya yanıtları ne olur, doğrusu merak etmiyor değiliz.
Büyük kentlerdeki ulaşım gideri ailelerin bütçelerini sarsıcı boyutlara ulaştı.
Kırsaldaki üretime destek sürüyor
6360 Sayılı Bütünşehir Yasası kırsaldaki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesine destek olunmasının da önünü açmıştı. O düzenleme sonrası Büyükşehir Belediyesi kırsala yaptığı araç gereç ekipman desteğini daha da artırdı.
Dün de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 17 ilçenin değişik 81 mahallesine ceviz soyma makinesinden salça ve kıyma makinesine kadar değişik ekipmanlar dağıtıldı.
Büyükşehir Belediyesi’nin bu desteği kırsal için son derece kıymetli. Zira, ceviz üretiminin ilçelerimizde her geçen gün arttığı, bahçe sayısının giderek çoğaldığını görüyoruz. Dolasıyla, mahalle muhtarlıklarına teslim edilen bu ekipmanların üreticiye büyük moral olacağını söyleyebiliriz. Ortak kullanılacak o ekipmanlar kırsaldaki üretimin artmasını da teşvik edecek. Bundan da çiftçiler kazançlı çıkacak.
Bu manada Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ekipman katkısıyla kırsalda takdir topladığının altını çizmek isteriz.
Büyükşehir Belediyesi’nin kısa adı HAGEL olan, Hayvancılığı Geliştirme Birliği aracılığıyla dağıttığı o ekipmanlar kadar BUSKİ Genel Müdürlüğü eliyle kırsalda inşa ettiği sulama tesislerinin de üretime ve istihdama büyük katkı yaptığını ekleyelim.
Büyükşehir’in temiz çevre için dev ihalesi
Bütünşehir Kanunu ile birlikte artık kent merkezi kadar taşra ilçelerindeki evsel atıkların ve süzüntü sularının da tek bir merkezde toplandığını biliyoruz.
Bu minvalde Bursa Büyükşehir Belediyesi Batı ve Güney katı atık aktarma istasyonları ile Keles atık rampasının işletilmesi ve değişik ilçelerdeki aktarma istasyonlarında toplanan çöplerin ve süzüntü sularının Bursa’ya nakliyesi için dev bir ihale açtı.
Büyükşehir Belediye Encümeni’ndeki ihale 11 Kasım’da gerçekleşecek.
İhaleyle Bütünşehir sınırındaki ilçelerden yaklaşık iki yıl boyunca 184 bin 500 tonluk evsel atık ile 3 bin 400 ton süzüntü suyunun Hamitler’deki Yenikent Katı Atık Depolama Alanı’na transferi öngörülüyor.
Bütünşehir Kanunu’nun düzensiz çöp depolama alanlarına sahip taşradaki ilçelerimize sunduğu en büyük imkânlardan biri de bu oldu. Şimdi, tüm ilçelerden toplanan çöpler TIR’larla Bursa’ya transfer ediliyor. Bu sayede ilçe çöplüklerinde zaman zaman çıkan metan gazı yangınları da önlenmiş oldu. Bunların bir kısmı rehabilite edilerek kapatıldı.
İlçelerden gelen çöplerle deponi ömrü azalan Hamitler’deki Yeni Kent Atık Depolama Alanı da bir süre sonra kapatılarak rekreasyon alanına döndürülecek.