Sıcaksu’daki dönüşüm yine başka bahara mı kalacak?
Kentin göbeğindeki değerli alan artık daha uzun yıllar farelerin cirit attığı toprak parçası olarak kalmamalı.
Açılabilecek olası davalarla süreç daha da uzamamalı.
Kısa bir süre önce bu sütunlardan duyurduğumuz, Olay TV‘den de seyirciye aktardığımız, Büyükşehir Belediyesi‘nin kentin göbeğindeki çöküntü alanını termal kür merkezi yapma çabaları yankı uyandırmıştı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin mülk sahiplerinin yüzde 65’inin ortaklık, yüzde 35‘inin ise kamulaştırma istediğini açıkladığı projeye, bölgeden kimi hissedarlar itiraz ediyor.
Dün Olay Medya’da misafirlerimiz vardı.
Gelenler, yıllardır dönüşümü beklenen Tabakhaneler Bölgesi’ndeki mülk sahiplerinin örgütlendiği STK‘nın yöneticileriydi.
Bursa Sıcaksu Tabakhaneler Yeniden Yapılandırma Derneği Başkanı Muhsin Özyenice ile yöneticiler Çetin Süslü, Mehmet Demirkakan ve Nihat İpekçioğlu ile konuştuk.
Lafa, “Niyetimiz üzüm yemek, bağcı dövmek değil” diyerek başladı Özyenice.
“1986’da bir dernek kurduk bölgeden taşınmak için. O vakit Büyükşehir Belediye Başkanı Teoman Özalp’a gittik, ‘Öncülük edin buradan çıkalım’ diye. O dernek kapandı, 2006’da yeniden bir dernek kurduk. O günden bu yana mücadele veriyoruz” diyor.
Özyenice, Büyükşehir’in kamuoyuna duyurduğu projenin detayları hakkında kendilerine detaylı bilgi verilmediğini aktarıyor.
Özyenice sözlerine şöyle devam ediyor:
“Bize anlatılanda ortaklık yok, şartlar belirgin değil, gayrimenkul yatırım ortaklığından bahsediliyor. Hiçbir şey belli değil. 18. Madde (şuyulama) uygulama sonrası enkaz bedellerimiz ödenmesi gerekiyordu. Ödenmedi. Boşalttığımız yerlerin bir kısmını hurdacılar bir kısmını da kötü niyetli kişiler kullanıyor. Aslında bizim belediyeden kira isteme hakkımız bile var.”
Dericiler dertli konuşuyor.
“Büyükşehir Belediye Başkanı bizden yetki değil, komple tapularımızı istiyor. Şartlarını bilmediğimiz bir projeye tapularımızı nasıl verelim” diye soran Özyenice şunları aktarıyor:
“Aslında bölgede 130 parsel var. Bu sayı daha sonra hissedarların çoğalması yoluyla 380’e ulaştı. Bölge dışında kalan parsel sahipleri bizden daha şanslı. Çünkü onlardan yüzde 40’lık terk alınmadı. Kamulaştırma için bize metrekare başı bin 200 TL teklif ediyorlar. Oysa, Büyükşehir kendisi küçük bir parselini ROMATEM’e 3 bin 200 TL/m2’den sattı.”
Özyenice, proje için değişik belediye başkanları döneminde 8-9 yılın kaybedildiğini, konutu olanların mağdur edildiğini, söz verip binaları yıkılanların kira gelirinden mahrum bırakıldıklarını da ekliyor.
Özyenice, bu işin sulh yoluyla çözümü noktasında STK‘lar, Kent Konseyi, Akademik Meslek Odaları ve Baro‘nun da içinde olduğu bir komisyon öneriyor.
Aksi halde, haklarını yargı yoluyla arayabileceklerini de hatırlatıyor.
Diğer yöneticiler ise, “Adam yerine konulmak istiyoruz. Bursa’nın kalbi olan bir yerin biz de parsel sahiplerinin gönül rızası ile değerlendirilmesinden yanayız. Bizi daha fazla mağdur etmesinler. Dönüşümü göremeden hasta olan ve kaybettiklerimiz var” diyorlar.
Bizce de artık bu iş uzamamalı.
Oturup, uzlaşılmalı.
Üstelik, Büyükşehir’in hazırlattığı proje kamuoyunda bunca yankı uyandırmışken.