İhsan Aydın
İhsan Aydın

Vakıflar Mahfel’e el koydu artık Büyükşehir’in değil

Büyükşehir Belediyesi’ne Vakıflar’dan bir şok daha geldi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bir mülküne daha Vakıflar Bölge Müdürlüğü el koydu.

Daha evvel Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Caddesi üzerindeki Tarihi Hizmet Binası’nı mülkiyetine geçiren Vakıflar Bölge Müdürlüğü şimdi de Vakıflar Kanununa 30. Maddesi’ne dayanarak, Setbaşı’ndaki Mahfel Çay Bahçesi’ni envanterine kattı.

Bir yazı ile geçtiğimiz aylarda kmülkiyet değişikliği durumunu Büyükşehir Belediyesi’ne bildiren Vakıflar Bölge Müdürlüğü, bir bakıma, ‘Burası bizim mülkiyetimize geçti. Kira gelirlerini de biz alacağız dedi.

 

Büyükşehir yılda 2,5 milyon liralık gelir kaybı yaşayacak

 

İl Özel İdaresi’nden Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçen Tarihi Mahfel Çay Bahçesi artık Büyükşehir Belediyesi’nin değil.

Büyükşehir Belediyesi Vakıflar’ın el koymasıyla birlikte büyük bir gelirden de oldu.

Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından sosyal tesise dönüştürülen ve BURFAŞ tarafından işletilen tarihi mülkü Alinur Aktaş göreve geldikten sonra özel sektöre kiralamıştı.

Rekor bir fiyata kiralanan mülkten BURFAŞ yılda 2,5 milyon liraya yakın kira geliri alıyordu.

Hem BURFAŞ hem de bağlı olduğu Büyükşehir Belediyesi o gelirini kaybetti.

BURFAŞ 2018 yılında işletmeciliğini yaptığı Mahfel Sosyal Tesisleri’ni Gülümoğlu Baklava’nın sahibi İsmet Kaya’ya aylık 120 bin lira artı KDV bedeliyle 10 yıllığına devretmişti.

BURFAŞ’ın müstecirden en son aylık 170 bin lira artı KDV kira aldığı da biliniyordu.

Şimdi o kira gelirlerinin tümünü Vakıflar Bölge Müdürlüğü almaya başladı.

Geçtiiğmiz Mart ayında Büyükşehir’in envanterinden çıkan Mahfel Çay Bahçesi halen Mahfel Loung adıyla özel sektörce işletiliyor.

 

Bölge Müdürü el koymayı doğruladı

 

Dün bu gelişmeyi doğrulatma adına Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa Emek’i aradık.

Bölge Müdürü Emek, Tarihi Mahfel Çay Bahçesi’nin mazbut vakıflar arasında geçen Karaçelebizade Abdulaziz Efendi Vakfı’na ait olduğu için Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesi gereği kendi mülkiyetlerine geçirdiklerine doğruladı.

Mülkün kira gelirlerini de Vakıflar olarak kendilerinin almaya başladıklarını belirten Bölge Müdürü Emek, mazbut vakıfların yönetiminin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce oluşturulduğu için kira gelirinin de bu vakıf adına kendilerince tahsil edildiğini kaydetti.

Peki 2008 tarihli 5737 Sayılı Vakıflar Kanunun 30. maddesi ne diyor?

İşte o madde:

Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü işte bu maddenin kendine verdiği yetkiyle Mahfel’in tapu kaydını kendi üstünü geçirtti.

Büyükşehir Belediyesi ise içine yüz binlerce lira masraf yapıp Bursalıların kullanımına sunduğu mülkünü kaybetmiş oldu.

Büyükşehir Belediyesi, Heykel’deki Tarihi Bina’da da halen Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kiracısı konumunda.

 

Kimdir bu Karaçelebizade Abdulaziz Efendi?

 

Tarihi kaynaklar, Karaçelebizade Abdülaziz Efendi 1591-1668 yılları arasında İstanbul ve Bursa’da yaşadığına işaret ediyor. Karaçebelizade,Osmanlı din alimi, kadı, kazasker, şeyhülislam ve tarihçi olarak biliniyor.

İstanbul Kadılığı, Rumeli Kazaskerliği gibi görevlerde bulunduktan sonra 1651’de 33. Osmanlı Şeyhülislamı olmuş bir devlet adamı olarak geçiyor.

Son yıllarını İstanbul’daki alimler ayaklanmasına katıldığı için Bursa’da sürgünde geçirmiş ve yaptırdığı 100’den fazla çeşmeyi şehrimize kazandırmıştır. Uludağ’ın eteklerinden inen ‘Müftü Suyu’ adıyla anılan suyu da Karaçelebizade’nin getirttiği ve Setbaşı’nda da bir cami inşa ettirdiği biliniyor. Karaçebelizade’nin Yenişehir Kadısı olarak da görev yaptığı geçiyor. Kaynaklar, Karaçelebizade’nin 1668’de Bursa’da hayatını kaybettiğini ve Deveciler Mezarlığı’na defnedildiği de gösteriyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X