CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan Parlamento‘da, muharip gazi, şehit dul ve yetimlerinin haklarının peşini bırakmıyor.
Vekil Özkan geçtiğimiz nisan ayında gazi ve şehit yakınlarına yasa gereği tanınan haklardaki adaletsizliğin giderilmesi konusunda TBMM‘ye bir kanun teklif sundu ama kabul görmedi.
Prof. Özkan önceki dün de Muharip Gaziler Günü nedeniyle Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi‘ni ziyaret etti.
Gazilerimizle şehitlerimizin dul ve yetimlerinin haklarını arayan Prof. Özkan’ın TBMM‘ye iki yeni soru önergesi daha verdiğini görüyoruz.
Elektronik postamıza gönderdiği soru önergelerinden birinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu‘nun yanıtlamasını istiyor.
O önergede muharip gazi, şehit, dul ve yetimlerinin kara, deniz ve hava taşıtlarından yararlanmada ne oranda indirim uygulandığını ve bunların nasıl denetlendiğini soruyor.
Milletvekili Özkan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun yanıtlaması isteğiyle verdiği diğer soru önergesinde de, Bursa Büyükşehir Belediyesi‘nin deniz ulaşım şirketi BUDO ile kentiçi otoparklardan gazi, şehit dul ve yetimlerinin kart ibraz ettikleri halde ücretsiz fayadalanamadıkları iddialarının doğru olup olmadığını ve bunlar için yasa maddesi uygulamasının nasıl denetlendiğini soruyor.
Özkan önergelerini iki muhatap bakana yöneltmiş.
Bakalım bakanlardan ne yanıt alacak?
Öyle anlaşılıyor ki, Prof. Özkan bunları sık sık sorgulamaya devam edecek.
Nitekim, dernek ziyaretinde de bu işin takipçisi olacağının sözünü vermiş.
Muharip gazi, şehit dul ve yetimleri gerçekten bu vatanda herkesin minnet duyması gereken değerli bir kesim.
Elbette onlara tanınmış ayrıcalıklar olacak. Onlar vatan için seve seve canlarını ve uzuvlarını feda ettiler. gazilerimizin kendileri ve şehitlerimizin geride bıraktığı emanetlerine toplum olarak bizler de gereken hürmeti göstermek, hak ettikleri saygınlık ve ayrıcalıkları tanımak mecburiyetindeyiz.
Hele, yasaya rağmen bazı uygulamalarda mağdur ediliyorlarsa bunlara sebep olanları da affetmemek gerekiyor.
Yerel yönetimlerin toplu taşıma ve otopark gibi hizmetlerinde bu kesime dönük bir mağduriyet varsa bu da çözülmeli. Deniz otobüslerinden de faydalanmaları konusunda ise belediyelerimiz ilgili bakanlıklarca sübvanse edilmeli.
Özkan bu konuda hassasiyet gösteriyor.
Ancak yerel yönetimlerimiz de muharip gazi, şehit ve yakınları için hiç bir şey yapmıyor değiller.
Ovaakça’nın dersilik ihtiyacı için öneri var
Bir buçuk yıl gibi bir aranın ardından çocuklarımız okullarına kavuştu. Ama pandemi henüz bitmedi. Pozitif vakalı öğrenciler yüzünden derslere ara veren sınıflar var.
Dün Ovaakça Mahalle Muhtarı Yasemin Vatansever ile konuştuk. Bu mahallede bir ara vakalar sıfırlandı, Muhtar Vatansever de sosyal medyadan sakinlere teşekkür etmişti. Fakat şimdi, mahallenin ilk ve ortaokulundaki sınıf mevcutlarının 40 civarında olduğunu söylüyor.
Muhtar Vatansever’in isteği şu;
“Yaklaşık 20 bin nüfuslu Ovaakça Mahalle’mizde pandemi koşullarıyla birlikte Ovaakça İlkokul ve Ortaokulu’nda 16 derslikli sınıflarda 40’ar kişilik sınıflarda ikili sistemle çocuklarımız eğitim görmekte. Ovaakça İlkokul ve Ortaokulu’nun bitişiğinde bulunan eski ismiyle Şarık Tara Meslek Lisesi’nin taşınmasıyla birlikte geçtiğimiz yıl bu okul Ovaakça Anadolu Lisesi olarak hizmet vermeye başlamıştı. Ovaakça Anadolu Lisesi’nde bu yıl 9. ve 10.sınıflar bulunmakla birlikte 17 derslik vardır. Bu lise meslek lisesi olarak tasarlandığı için 16 prefabrik, eğitim almaya müsait sınıfları bulunmaktadır. Kaderine terk edilen bu sınıflarımızın Ovaakça İlkokul ve Ortaokul olarak hizmet veren kardeş okula tahsis edilmesini istiyoruz.”
İstek gayet makul.
Muhtar devamla şunları da ekliyor:
“Hasta sayılarımızı sıfırladığımız Ovaakça Mahalle’mizde vaka sayılarımız hızla artış göstermeye başlamış, bir çok vakamızın okul yoluyla bulaş taşıdığını gözlemlemekteyiz. Pandemi koşulları da göz önüne alınarak Ovaakça’mızda da çocuklarımızın daha sağlıklı ve daha kaliteli bir eğitim alabilmesi için talebimizin değerlendirilmesi için yetkililerden yardım istiyoruz.”
Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü pandemiyi göz önüne alıp, Muhtar Vatanseveri’in talebini incelemeli.
Bisikleti topluma ne kadar yaydık?
Avrupa Hareketlilik Haftası sürüyor. Bir günlüğüne de olsa aracın hiç kullanılmaması önerilen bugün de acaba toplum olarak ne kadar motorlu taşıtlardan uzak kalabildik?
Bir çoğumuz için bu mümkün değil.
Fakat, ayaküstü beslenmenin giderek arttığı ülkemizde obezite sorunları da çoğalıyor.
Hareketsizlik toplumu aşırı kilolu hale getiriyor. Bu da insan sağlığı ve uzun yaşam arzusu için büyük bir engel.
Spor yapmak, yürümek şart. Düzenli bunu yapabilenlerimiz uzun ve sağlıklı yaşam sürüyor, hareketisizlerimize göre onlar daha şanslılar.
Bisiklet hareketlilik için faydalı bir spor türü.
Fakat, bunun için de yerleşimlerimizin topoğrafik yapısı önemli. Düz bir alana kurulu yerleşimler için bisiklet uygun bir ulaşım aracı.
Bir de bunun teşvik edilmesi önemli. Sağlık Bakanlığı bir ara bisiklet yolu ağını yönetmeliklere uygun biçimde çoğaltan belediyeleri teşvik ediyordu. O destek sürüyor mu bilmiyoruz?
Aslında SGK ve Sağlık Bakanlığı obezite polikliniklerine başvuruları azaltmak için yurttaşa bisiklet desteği sağlayabilir.
Kilolardan arınmak ve sağlıklı bir hayat sürmek için yılın bir günü değil, her gün düzenli harekete ihtiyaç var.
Bunu da Avrupa için değil kendi sağlığımız için yapmalıyız.