İhsan Aydın
İhsan Aydın

OSB’lere risk azaltma planları yapma önerisi

Köşe Yazısını Dinle

İnegöl’de önceki akşam meydana gelen ve 20 saatte söndürülebilen yangın 10 fabrikayı kül etti. Fabrikalarımızla birlikte içimiz de yandı.

Mobilyanın başkenti İnegöl ilçemizin ekonomisini, istihdamını etkileyecek bu yangının söndürülmesi kolay olmadı. Karadan Bursa Büyükşehir Belediyesi ve komşu illerin itfaiye araçlarıyla müdahale edilirken, Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait yangın söndürme helikopterleri ve uçakları devreye sokuldu.

Ortada bir milyar liranın üzerinde bir ekonomik kayıp söz konusu. Can kaybı olmayışı bir teselli ama yangının yol açtığı ekonomik ve psikolojik tahribat kolay atlatılacak türden değil.

Bursa, organize sanayi bölgeleriyle öne çıkmış bir kent. Daha çok, inşaat mühendisleri muhtemel bir deprem için fabrika binalarının güçlendirilmesi konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

default

Allah korusun, Marmara bölgesindeki yıkıcı yeni bir depremde OSB’lerdeki fabrikaların kaybedilmesinin Türkiye ekonomisinin çöküşünü de hızlandıracağını vurguluyorlar.

Dün, Bursa’daki organize sanayi bölgeleri için bir uyarı daha geldi.

Elektronik postamıza ileti gönderen TMMOB Bursa eski İKK Sekreteri Feridun Tetik, İnegöl’deki fabrika yangınını hatırlatıp, “Bütün OSB’lerde risk azaltma planları yapılmalıdır. Aksi halde, deprem anında yardım edecek ekip bile bulamayız” demiş.

Gerçekten, Bursa Türkiye ekonomisinin lokomotif kentlerinden biri. Sayıları 20’yi geçen organize sanayi bölgelerimizin olası bir afete hazırlanması şart.

Elbette, önlemler alınıyordur. Fakat, felaketin ne türden nasıl ve ne zaman geleceği bilinmiyor.

İnegöl’ü kasıp kavuran bir yangının yol açtığı tahribatın daha büyükleriyle karşılaşmak istemiyorsak Bursa olarak tedbir almak durumundayız.

Bursa’nın AFAD tarafından hazırlanmış bir İl Afet Risk Azaltma Planı olduğunu biliyoruz. Ama bunu tüm OSB’lerimiz de kendileri yapmak durumundalar.

İnegöl ilçemize bu vesileyle bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Fabrikalarda üreten, istihdam sağlayan, ülke ekonomisine katkı koyan iş insanlarımıza da devletin yardım elini uzatması gerek.

Buradan evine ekmek götüren işçilerimizin, emekçilerimizin, lojistik destek sağlayan tedarikçilerimizin de en kısa zamanda tekrar işyerlerine kavuşmalarını temenni ediyoruz.

Nilüfer’in kurucusu Güney’e mesai arkadaşlarından vefa

Modern Nilüfer’in kuran isimlerin başında gelir. Gerçi temellerini Bursa’nın ilk büyükşehir belediye başkanı olan merhum Ekrem Barışık atsa da Nilüfer’in ilk seçilmiş belediye başkanı olan merhum Ziya Güney’in emekleri çoktur. Sonrasında işbaşına gelen tüm belediye başkanlarının da bu yöndeki çabaları yabana atılamaz.

2018’de aramızda ayrılan Nilüfer Belediyesi’nin kurucu başkanı merhum Ziya Güney’i  mesai arkadaşlarının unutmadığını görüyoruz.

Nilüfer Belediyesi Emeklileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği merhum başkanı kabri başında anmış. Nilüfer Muhtarlar Derneği Başkanı ve İhsaniye Mahalle Muhtarı Selami Cengiz ile Dernek Başkanı Fatih Kapucu ve o dönem birlikte çalıştıkları arkadaşları Güney’i İhsaniye Mezarlığı’ndaki kabri başında dua ederek hatırlamışlar.

Ahde vefa bu olsa gerek.

İz bırakan merhum başkanı biz de o dönem yakından izlemiştik. Gerçekten, başkan Güney, kısıtlı bütçe ve imkansızlıklarla yeni ve modern bir ilçenin doğuşuna çok emek verdi. Bugünün modern Nilüfer’inin ortaya çıkmasında onu es geçemeyiz. Ziya Güney, Avrupa’da edindiği şehircilik deneyimlerini Nilüfer’de de uygulamış bir isimdir.

Mekanı cennet olsun.

Eski vekil Anbarcıoğlu tiyatroyu kitaplaştırdı

Bursa’nın 22. dönem milletvekillerinden Faruk Anbarcıoğlu edebiyat yönü ağır basan bir isimdir. Kendisi her ne kadar matematik öğretmeni olsa da edebiyata da çok yatkındır. Şiirleri, tiyatro eserleri, filmleri okunmaya ve izlenmeye değerdir. Yapımcı olarak, Bursa’da engelli bir çocuğun yaşam hikâyesinden yola çıkarak, ‘Poşetten Kanatlar’ adlı filme de imza atmışlığı vardır.

Anbarcıoğlu’nun, ‘Bir Destandır Çanakkale’ isimli tiyatro oyununu Bursa’da ve değişik yerleşimlerde sergilendi.

Şimdi kendisi o tiyatro eserini bir kitap altında topladı. Basımı tamamlanan kitabı 12 Ağustos’ta Tayyare Kültür Merkezi’nde tanıtacak. İsteyen kurumlara da ücretsiz dağıtacak.

Vekillik döneminde Bursa’nın ve memleketi Dağ yöresinin sorunlarını parlamentoya taşınmasını sağlayan ve çözümü için çaba sarf eden Anbarcıoğlu’nun son dönem kentimizin kültür ve sanat yaşamına da eserler kattığını görüyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X