İhsan Aydın
İhsan Aydın

Osmangazi’nin Doğu kentleri kucaklaşması

Köşe Yazısını Dinle

800 bini aşan nüfusuyla Türkiye’nin 56 ilinden daha büyük ilçesi olan Osmangazi iç ve dış göçten en fazla etkilenen bir şehir.

Osmangazi, Balkanlardan Kafkaslara ve Anadolu’dan da onlarca ilden göç etmiş hemşerimizi bağrında barındırıyor.

Önceki hafta, Osmangazi Belediyesi’nin başlattığı, ‘Biz Anadoluyuz’ projesiyle Doğu ve Güneydoğu illerine kapsayan 5 günlük bir programa davetliydik. Bölge milletvekilleri, valileri, kaymakamları il ve ilçe başkanlarının sıcak karşılama ve ikramları görmeye değerdi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile birlikte Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Muhammed Müfit Aydın, Osman Mesten, Refik Özen ve Zafer Işık ile belediye başkan yardımcıları Bülent Hamdi Cingil, Cem Kürşat Hasanoğlu, Belediye Meclis Üyesi Zeki Eker, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Erol Bodur, bölgenin kimi kanaat önderleri ve Bursa’daki STK başkanlarının da yer aldığı program dolu doluydu. Gezinin ilk ayağı Diyarbakır oldu.

DİYARBAKIR KENTLEŞMEDE DOĞU’NUN İNCİSİ

Ne yalan söyleyelim, Diyarbakır Havalimanı’na indiğimizde kendimizi gerçekten gelişmiş batı kentlerinden birinde hissettik. Geniş caddeleri, modern yapılaşması ile Kayapınar ilçesi bizim Nilüfer’i bile sollamış. 75 metrelik bulvarlar, caddeler, geniş kaldırımlar, bol bırakılmış sosyal donatı alanları ile Diyarbakır’ın bu yeni yerleşim bölgesi dikkatimizden kaçmadı.

Şehrin iç kısmına, yani bir ara adı terörle anılan Sur ilçesine geçtiğimizde de buradaki mezbeleliğin  yerini modern yapılara bıraktığını fark ettik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ayağa kaldırdığı Sur da teröristlerin yaktığı Kurşunlu Camisi, Çavuşoğlu’nun bakanlığı döneminde bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce eski ihtişamına tekrar kavuşturulmuş.

Diyarbakır Valisi Bursa’da da görev yapmış eski bir tanıdık. Münir Karaloğlu Bursa heyetini kabulde aynı zamanda kayyum Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yapılanları anlattı. Kentin fiziki eksiklerinin giderildiğini, ancak bölge insanını sosyal dönüşümü için zamana gerek olduğunu anlattı.

Diyarbakır terörden arındırılınca Sur’a da huzur gelmiş, burada adeta iç turizm patlamış. Ülkenin dört bir yanından Diyarbakır’a ziyaretler çoğalmış. Ulucami, dört ayaklı minare, Hz. Süleyman Cami ve 27 sahabe türbesi kentin en çok ziyaret edilen mekânlarından biri olmuş.

BURSA’DAN DİYARBAKIR ANNELERİNE DESTEK

Şu iyi biliniyor ki, bugün TBMM çatısı altındaki HDP bölücü örgütle bağlantısını gizlemiyor. Buna rağmen Türk demokrasisi ve yargısı, eli kanlı örgütle aleni ilişiği bulunan partinin ayakta kalmasına ve devlet imkanlarından yararlanmasına engel olamıyor.

Bursa heyeti, çocukları işte bu siyasal uzantı tarafından dağa kaçırılan gözüyaşlı Diyarbakır anne ve babalarını da ziyaret etti. Aynı zamanda TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı da olan Hakan Çavuşoğlu burada 767 gündür nöbet tutan acılı annelere moral verdi, onların haklı mücadelelerinin muhakkak neticeye ulaşacağını, ama Avrupa’nın da artık buradaki dramı görmesi gerektiğini dile getirdi. Çocukları dağa kaçırılan anne ve babalar da Çavuşoğlu’ndan devletin bu partiye yasa gereği aktardığı parayı kesmesini istediler.

Bursa heyeti bölücüler tarafındın kurban eti dağıtırken pencereden atılarak, cesedine dahi işkence yapılan Yasin Börü ve Hasan Gökguz’un babalarını da evlatlarının ölüm yıldönümünde, evlerinde ziyaret ederek taziyelerini ilettiler. Burada da gördük ki, acılar babalar evlatlarının şehit edilmesinin hüznünü yaşıyor ama devletin birliği ve bütünlüğü konusunda çok duyarlılar.

DİLLERİN VE DİNLERİN ŞEHRİ MARDİN

Gezinin ikinci durağı Mardin’de ise kendinizi taş sanatının zirve yaptığı bir yerleşimde hissediyorsunuz Bursa heyeti bir program için Mardin’den bulunan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile birlikte akşam yemeği de yedi.

Çok dinli çok dilli bir şehir olan Mardin gerçekten fiziki gelişimini tamamlamış. Artık turist akınıyla boğuşan bir şehir olmuş. Türklerin, Kürtlerin, Süryanilerin, Arapların kardeşçe, huzur içinde yaşadığı Mardin zengin kültürü, folkloru, yemeği ve taş yapılarıyla yurtdışından bile en çok ziyaret edilen illerimizden birine dönüşmüş. Artuklu Üniversitesi, başlı başına bir medeniyet ve eğitim merkezi. Midyat’ta telkari ve taş işçiliğinin doruğa ulaştığını fark ediyorsunuz. Reyhani müziği ve folkloru ise sizi bambaşka bir dünyaya götürüyor. Siirt’e geldiğinizde ise başınızın üstünde manevi mimarların gölgesini hissediyorsunuz. Tillo ilçesi bunun tam merkezi. İsmail Fakirullah ve Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri ile Veysel Karani türbeleri bölgenin en çok ziyaretçi çeken mekânları.

VAN VE AKDAMAR ADASI TURİST ÇEKİYOR

Siirt’ten Van’a geçerken Hasankeyf’teki tarihi emanetlerin korunabilmesi ve başka bir bölgeye nakli için milyonlarca lira harcandığını ve bu naklin de dünyada onlarca ülke tarafından canlı olarak izlendiğini öğreniyoruz. Van’da aynı zamanda kayyum Büyükşehir Belediye Başkanı da olan Vali Mehmet Emin Bilmez ile sabah kahvaltısı ve ardından birlikte Akdamar Adası ve kilisesini ziyaret ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kiliseyi restore ederek dünyaya açmış, bunun da şimdi meyvelerini topluyor. Yerli yabancı turistler Akdamar’ı boş bırakmıyor. Bu durum bölge ekonomisine de olumlu etki etmiş.

 

KORKUT VE SOLHAN ARTIK OSMANGAZİ’NİN KARDEŞİ

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı’nın projesiyle Bingöl’ün Solhan ilçesi ile Muş’un Korkut ilcesinin Osmangazi Belediyesi ile kardeş şehir olmaları kararlaştırılmıştı. İade-i ziyarette Başkan Mustafa Dündar yaptığı konuşmayla bu iki ilçeye her türlü desteğe hazır olduklarını açıkladı.

Muş ve Bingöl’deki ziyaretler adeta nokta mitingine dönüştü. Kardeş ilçelerin belediye başkanları ve halkı Bursa heyetini coşkuyla karşıladı. Bakan Çavuşoğlu ve bölge insanının sevip saydığı Bursa Milletvekili Müfit Aydın buralardaki konuşmalarıyla terörden arındırılmış Doğu ve Güneydoğu illerine gelen huzura ve AK Parti hükümetlerinin bölgedeki yatırımlarına dikkat çektiler. Heyet Korkut’ta denk geldiği bir düğünde de damatla birlikte halay çekti.

KUSURSUZ KULAK BAGER’İN PİYANOSU BURSA’DAN

Muş programında bir de sürprizle karşılaştık. Doğuştan görme engelli 9 yaşındaki Bager Çalışıcı’nın yaşadığı Nadaslı Köyü’nü de ziyaret eden Bursa heyeti, burada müzik dehasının piyona dinletisinden etkilendi. Hatta, gezideki Vekil Özen’in, hiç eğitimsiz, müthiş eserler çalabilen Bager’in yeteneğinden etkilenip, gözlerinin dolduğunu fark ettik.

Bakan Çavuşoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonla görüştürdüğü Bager Bursa heyetinin ziyaretinden iki müjde birden aldı. Onlardan biri artık istediği piyanonun Osmangazi Belediyesi ve Kent Konseyi’nce kendisine temin edilecek olması. Diğeri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini Ankara’ya davet etmesi. Başkan Dündar ve Kent Konseyi Başkanı Bodur, Bager’in istediği o piyanoyu kendilerinin hediye edeceklerini söylediler.

Yazının sonunda Niltur’un gezideki profesyonelliğini de es geçmeyelim.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X