İhsan Aydın
İhsan Aydın

Ova`daki yerleşimlerden DOSAB`a onay çıkmıyor

Bursa aylardır şehrin göbeğine kurulmak istenen termik santralı tartışıyor.
Bölge halkı, çevreci örgütler, duyarlı yurttaşlar, aklıselim bürokrasi ve siyasetçiler kentin içine kömürle çalışacak termik santral kurulmasına karşı duruyor.
Sözde enerji ihtiyacı kaygısı taşıyanlarla, elektrik ve buharı daha ucuza elde peşindekiler ise ısrarla, projenin kent merkezinde kurulmasında sakınca görmüyorlar.
Dün Osmangazi`ye bağlı Demirtaş Mahallesi`nde DOSAB`ın yaptıracağı termik santraldan etkilenecek yerleşimleri dolaştık.
Bir tek muhtar dahi santralın yapılmasını istemiyor.
Sadece muhtarlarımız değil, onlara oy veren halk da kişisel çıkar peşindekiler hariç, termik santralın zararının farkındalar.
Santralın yakın çevresinde bilinçli bir reaksiyon var.
Gözlerini, Ankara`dan gelecek ÇED sonucuna çevirmişler.
Buna rağmen, bazı siyasetçi ve bürokratlar santral yanlısı çizgilerini koruyorlar. Bunların içinde ne yazık ki, seçilmiş yerel yöneticiler de var.
Kapatılan eski Demirtaş yerleşiminde tam 4 muhtarlık bulunuyor.
Dördü de bu işe tepki gösteriyor.
Görüştüğümüz Sakarya Muhtarı Hasan Aslan, Cumhuriyet Muhtarı Mustafa Mayil, Dumlupınar MuhtarıEmin Topaloğlu ve Barbaros Muhtarı İsmail Savaş kendi toprakları üzerindeki termik santralı istemeyenlerden.
Hele, Dumlupınar Muhtarı Topaloğlu, santral alanı ve DOSAB`ın bulunduğu semtten sorumlu.
O da projeye net bir dille karşı çıkıyor.
Keza, İsmetiye Muhtarı Mesut Barbaroz, Alaşar Muhtarı İdris Aydın ve Panayır Muhtarı Dursun Kara da DOSAB`ın kuracağı santrala `hayır` diyenlerden.
Sayıyı çoğaltmak mümkün.
Vakit olsa, yolun karşısındaki diğer yerleşimleri dolaşabilsek, oradaki muhtarlarımızdan da farklı bir yaklaşım görmezdik.
`Niçin istemiyorsunuz` sorusuna bile gerek bırakmıyorlar.
Termik santralın `öldürücü` etkisini sıralamaya başlıyorlar.
Muhtarların duyarlılığı elbet önem arz ediyor.
Zira onlar büyük bir kitleyi temsil ediyor.
Santral inşaa edilmek istenen bölgede ÇED için `halkın katılımı toplantısı` yapılsa, inanın, hepsi birer uzman edasıyla bu işin sakıncalarını anlatabilirler.
Muhtarlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın Ankara`da İnceleme Değerlendirme Komisyon toplantısını gerçekleştirmeden önce Bursa`da da kendilerinin bilgilendirilmeleri gerektiğinin altını çiziyorlar.
Panayır Muhtarı bu işi sürükleyen isimlerden.
Eğer izin çıkarsa, santral bu mahallenin hemen dibine yapılacak.
Kara, “Kanımızın son damlasına kadar yaptırmamak için mücadele edeceğiz” diyor.
Demirtaş`ta bir hemşehrimizin dile getirdiği şu sözler son derece düşündürücü:
 
Kim burada yapılacak termik santrala izin verir, imza atarsa hakkımı kendilerine helal etmeyeceğim. Öbür dünyada iki elim yakalarında olacak. Çünkü; burada benden sonra gelecek nesillerim de yaşayacak. Onların temiz çevre, temiz hava hakkını çalmaya kimsenin hakkı yok.”
Muhtar Kara bir bilgi daha verdi.
Eğer Valilik`ten izin alınabilirse `DOSAB Termik Santralına Hayır Platformu olarak önümüzdeki 13 Aralık`ta Setbaşı`ndan başlayacak bir protesto yürüyüşü yapacaklar.
Dünkü izlenimimizden şunu çıkardık.
Yerel reaksiyonu dikkate almadan Ankara`da masa başından siyasi kararla verilebilecek bir ÇED onayı, telafi edilemez sıkıntıları beraberinde getirebilir.  

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X