İhsan Aydın
İhsan Aydın

Özkan okulların akıbetini soruyor

Köşe Yazısını Dinle

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan’ın zaman zaman soru önergelerine ve basın açıklamalarına bu sütunlardan yer veriyoruz.

Prof. Özkan muhalefette olsa da, ilimizin sorunları ve göçmen camiasının sıkıntılarını sık sık TBMM’de gündeme taşıyor.

Özkan 6 Eylül’de açılacak okullar öncesi bu kez yeni Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sorular yöneltmiş.

Malumunuz, Bursa’da deprem riski ve dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan, yıkılan okular var. Bunların yerine yenileri yapılması gerekiyor. Ancak CHP’li vekiller, daha önce eski Milli Eğitim Bakanı’na yönelttikleri soruya, ‘kaynak aranıyor’ yanıtı almışlardı.

Prof. Özkan bu kez de Suriyelilerin eğitimi için bakanlığın AB ülkeleri desteğiyle 19 ilde ve Bursa’da da 6 okul yapılacağını hatırlatıyor, sonrasında da yıkılan ve yapılmayı bekleyen diğer okulların durumunu soruyor.

Bursa’da eğitime son verilen ve yıkılan okullar yüzünden buradaki çocukların başka semtlere götürülerek, sınıfı mevcutlarının 40’lara çıktığına dikkat çeken Özkan, yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte bu okullarda sosyal mesafenin nasıl sağlanacağının da muamma olduğuna işaret ediyor.

Prof. Özkan, “Bursa’da yıkılan okullar için kaynak arayan hükümet acaba bu projeler için ne kadar finansman sağlayacaktır” diye de merak ediyor.

Özkan ayrıca, Türkiye’de milli eğitimin her bakan değişimi ve gece yarısı atamalarıyla yaz boz tahtasına döndüğünü ve MHP desteğiyle okullardaki andımızın kaldırıldığını ileri sürerek, sözlerini, “Artık ‘Milli’ eğitimden söz etmek mümkün değildir” diye tamamlıyor.

Türkiye son 19 yılda gerçekten ülkenin derslik açığını gidermek için Cumhuriyet tarihinde yapılmışların çok üstünde okullar yaptı. Fakat, artan nüfus ve büyük kentlere göç ne yazık ki, ilimizdeki derslik açığını tetikliyor.

2002’de 343 bin dersliği bulunan ülkemizde bu sayı son 19 yılda 600 bine çıkarılmış. Yani, neredeyse ikiye katlanmış. Buna rağmen derslik ve okul ihtiyacı bitmiyor.

Bu açıdan CHP’li Özkan’ın ilimizin okul ve derslik açığını sorgulamasını ve yetkililere bunu sık sık hatırlatmasını önemsiyoruz.

Türkiye’nin 4. büyük kentinde bu sorun çoktan çözülmeliydi.

 

Mollaarap’taki gaz sorunu sürecek mi?

Bursa’nın ve Türkiye’deki meskun tüm imarsız bölgelerin doğalgaza kavuşması için Bursa milletvekillerinin önerisiyle çıkarılan yeni yasa yürürlüğe girdi.

Önceki hafta da kentimizde sıkıntı yaşayan bölgelerde şebeke çekilmesi için temel atıldı. Bu sevindirici gelişmeyi sizlere aktarmış, tüm altyapı hizmetleri verilirken bu bölgelere doğalgazın götürülmemesini bir çelişki olarak değerlendirmiştik.

Meğer sıkıntı Bursa’nın bir başka bölgesinde halen sürüyormuş.

Mollaarap Mahallesi’nde oturan Halis Çakmak isimli okurumuz, Hünkar Köşkü üstündeki 4. Vakıf Sokak’ta halen gaz olmadığını söylüyor.

Gaz verilmeme gerekçesi nedir bilmiyoruz ama okurumuz bu durumdan Yıldırım  Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın da bilgisi olduğunu hatırlatmış.

Çakmak, “Halen sokağımızda neden doğalgaz çalışmaları başlamıyor anlamış değiliz. En kısa zamanda buraya da doğalgazın gelmesini istiyoruz” diyor. Bursa’da doğalgaz sıkıntısı sadece Ankara Yolu altındaki semtlerde yokmuş demek ki.

Başkan Oktay Yılmaz’ın vereceği bir yanıt olduğunu düşünüyoruz.

 

Önce millet yaptırdı şimdi devlet inşa ediyor

Türkiye’nin sağlık yatırımlarındaki ilerlemesini ve bu alanda iktidarın sandıkta elde ettiği siyasal avantajı sık sık satırlara döküyoruz.

Türkiye gerçekten son 19 yılda sağlıkta fizik bina eksiğini büyük ölçüde giderdi. Bu alanda gerçekleştirilen reformlar pandemi döneminde meyvesini verdi.

Başta CHP olmak üzere, marjinal ve sol çevrelerin ısrarla karşı çıktığı şehir hastaneleri pandemi döneminin parlayan yıldızı oldu.

Bursa’daki Şehir Hastanemiz de bu dönem önemli bir işlev gördü. Bursa’da merkez ve 16 ilçenin neredeyse tümünde devlet hastaneleri yenilendi. Yenilenmeyen uzaktaki az nüfuslu tek ilçe Harmancık kalmıştı.

İlçeyi sık sık ziyaret eden eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bu ilçeye de söz vermiş ama görev süresi o hastaneyi yapmaya yetmemişti. Kısmet Fahrettin Koca’ya oldu.

Harmancık’taki Devlet Hastanesi, 80’li yıllarda ilçe halkının dernek kurup kendilerinin yaptırdığı binada hizmet veriyordu.

Devlet o ayıbını geç de olsa gideriyor. Sağlık Bakanlığı’nın ihale ettiği Harmancık Entegre İlçe Devlet Hastanesi’nin inşaatı başladı ve yapımı sürüyor. 10 yataklı küçük, butik hastane inşaatı tamamlandığında Bursa’nın hastanesi yenilenmeyen ilçesi kalmamış olacak.

Su basmanı seviyesindeki hastaneni bir yıl içinde hizmete girmesi bekleniyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X