Bursa’da Bütünşehir Yasası öncesi merkez dışındaki ilçe belediyelerinden satın alınan ve kent içinde de kullanılmak istenen servis plakalarına ilişkin sorun henüz çözülebilmiş değil.
Plaka sahiplerinin yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak Bursa kent merkezinde servis taşımacılığı yapma girişimleri de sürüyor.
Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığı ise taşra ilçelerine kayıtlı plakaların kent merkezinde çalıştırılmasına izin vermiyor.
Kent içinde güzergâh harici çalışan servis araçlarının yakalanması durumunda, yönetmelik gereği Büyükşehir Belediye Encümeni kararıyla, ilkinde 2 bin 200 lira para cezası ve bir ay trafikten men kararı uygulanıyor.
İkinci ve sonrasında cezalar katlanıyor.
Şimdiye dek, güzergâh haricine çıkan ve kent merkezinde tespit edilen çok sayıda servis aracına söz konusu cezalar uygulandı.
Hatta, yakalandıklarında Büyükşehir Belediyesi’nin silahsız kolluk gücü olan trafik zabıta memurlarına mukavemet gösterenler de oldu.
‘S’ plaka kirizinde yeni bir gelişme daha var.
Dün elektronik postamıza bir okurumuz şu mesajı gönderdi:
“Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe ‘S’ plakalarına uyguladığı 2 bin 200 lira para cezası ve bir ay bağlama kararını, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Şimdi, 300 bin liraya plaka alanlara Allah yardım etsin.”
Gelen bu mesaj üzerine Büyükşehir Belediyesi yetkililerini arayıp, durumu sorduk.
Büyükşehir yetkilileri, merkez dışındaki ilçelerden satın alınmış servis aracı sahiplerine uygulanan para cezası ve bağlama işlemine ilişkin bir sürücünün Encümen kararının iptali için dava açtığını doğruladılar.
Ancak, bu kararın genel uygulamanın iptali anlamına gelmediğini, yönetmelik gereği, adı geçen servis araçlarına ceza ve bağlama işleminin sürdüğünü aktardılar.
Sadece bir plaka sahibinin kendi adına açtığı davada Encümen krararının yürürlüğünün durdurulduğunu kaydeden yetkililer, bunun da nihai karar olmadığının altını çizdiler.
Bu durumda, kendi ilçeleri dışında Bursa merkezde servis çekmek isyen araç sahipleri için ceza ve trafikten men işlemlerinin aynen devam edeceği anlaşılıyor.
Büyükşehir Belediyesi daha kısa bir süre önce, her biri 260 bin liradan başlamak suretiyle 500 adet daha yeni ‘S’ plaka satacağını duyurmuştu.
KDV ile birlikte bu rakam 300 bin lirayı aşıyor.
Mutlular sil baştan
MHP Osmangazi Grup Sözcüsü Cemil Aydın‘dan da bir elektronik mesaj aldık.
O da, Osmangazi’de imar anlamında sıkıntılı bir mahalle olan Mutlulur planlanlarını idari mahkemenin iptal ettiğini belirtiyor.
Aydın, “2014 yılında yerel seçimlere aylar kala Mehmet Akif Mahallesi (Mutlular) plan deşisiklikleri Osmangazi Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilmiş, yapılan itirazlar neticesinde yerel mahkeme kararıyla iptal edildiği bilgisi gelmiştir” diyor.
Planların bölgede oturan halkının sorunlarını çözmeyecegini en baştan vurguladıklarkını kaydeden Aydın şu öneride bulunuyor:
“Bu değişiklikler yerine bölge kentsel dönüşüm kapsamına alınarak kalıcı çözüm üretilmelidir. Meclis gündeminde de ifade ettiğimiz gibi Şehir Plancıları, Mimarlar Odası ve hak sahipleri başta olmak üzere ortak bir çalışma ile kentsel dönüşüm adına gerçekçi bir adım atılmalıdır.”
Mudanya köprüsüne itiraz
Büyükşehir Stadyumu‘na bağlantı yollarını da sağlayacak yeni Mudanya Köprülü Kavşağı inşaatına uzman bir isimden itiraz var.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube‘nin eski başkanı ve CHP‘nin 2014 Yerel Seçimleri’ndeki Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necati Şahin dün sosyal medyadan, köprü inşaatının yıkılıp, yenilenmesinin bölgedeki sorunu çözmeyeceğini ileri sürdü.
Ramazan ayında ve bu sıcak günlerde Bursalılara çile çektirmeyi yanlış bulan Şahin, 8 madde ile projenin niçin durdurulması gerektiğini anlatmış.
Şahin mesajını, “Umarım sayın ilgililer bu ikazlarımızı dikkate alırlar” diye bitirmiş.