Önceki akşam merkezi Bursa’da bulunan Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği’nin 21. Yüzyıl Genç Yörükleri Teşkilatı’nın düzenlediği perşembe söyleşilerine konuşmacı olarak çağrılıydık.
Kısa adı BUYTÜDEF olan, Bursa Uludağ Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Recep Koçdemir konuşmacı olarak davet ettiğinde tereddütsüz kabul ettik.
Karşımızda pırıl pırıl Yörük Türkmen gençlerini görünce gelecek adına bir kez daha umutlandık.
Birlik Bursa merkezli olarak Türkiye genelindeki Yörük ve Türkmen derneklerini çatısı altında toplamayı hedefleyen dev bir sivil toplum örgütü.
Buranın başkanlığını ise Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu yürütüyor.
Açılışına davet ettiklerinde mazeretimiz nedeniyle katılamamıştık.
Fakat, Bursa Ticaret Borsası’nın Doğanbey’deki binalarından birine dev bir otağ kurmuşlar.
Burada hem Yörük Türkmen kültürünü yansıtan objeler var hem de buna dönük faaliyetler yürütülüyor.
Birlik yönetiminde ve buraya bağlı olarak faaliyet gösteren köy derneklerinin üye olduğu Bursa Uludağ Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu’nda geçmişte Dağ-Der yönetiminde birlikte görev yaptığımız dostlarımız da var.
Recep Koçdemir, Recai Eyi, Mehmet Yavaş, Taner Ay.
Hepsi şimdi Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği’ni yurt geneline örgütlemek için koşuşturuyorlar.
Dinamik bir gençlik örgütü oluşturmuşlar. Birlik bünyesindeki 21. Yüzyıl Genç Yörükler Teşkilatı Başkanlığı görevini Ahmet Koçdemir yürütüyor.
Her perşembe Dağ yöresinin ve kentimizin önde gelenlerini Birlik otağına çağırarak sohbet ediyorlar.
Hepsi sorguluyor.
Faaliyet alanları Bursa ve Dağ yöresi ile sınırlı değil ama içinden çıktıkları bölgenin durumu ve geleceği adına taşıdıkları kaygıları da dillendirmekten çekinmiyorlar.
Hepsinin gözleri parlıyor.
Gençlerin kimi üniversitelerde kimileri de lise bölümlerinde okuyorlar.
Bizden önce genç kardeşimiz, Çanakkale 19 Mart Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğrencisi Sabri Barış Sevinç okuduğu bölüm ve çalışma alanları hakkında arkadaşlarına sunum yaptı, özel sektör ve kamuda halkla ilişkilerin önemine işaret etti.
Ardından biz de gençlerle medyanın gücü ve Dağ yöresinin geleceği hakkında sohbet ettik.
İnanın, gelen sorular, bölgedeki hemşehrilerimiz adına umut vericiydi.
Örneğin; bir genç kardeşimiz dağ yöresindeki köylerin hızla boşalmasının durdurulabilmesi için medyanın nasıl bir katkısı olacağını sordu.
Yine başka bir genç kardeşimiz, siyasilerin yıllardır söz verdiği halde bölgenin 4 ilçesine ulaşımı sağlayan ana yolların halen niyet bitirilememiş olduğunu sorguladı.
Hepsine dilimizin döndüğünce cevaplar verdik.
Bölgedeki nüfus erimesinin yanı sıra, topraklarının hızla el değiştirmesinin gelecekte doğurabileceği sorunlara dikkat çektik.
Gençlere ileride yurdun dört bir yanında görev aldıklarında, içinden çıktıkları toplumla aidiyet bağlarını koparmamalarını ve ata topraklarına vefa borçlarını ödemeleri tavsiyesinde bulunduk.
Dinleyiciler arasında Veteriner Hekim dostumuz Raşit Kolay da vardı.
O da bölgedeki tarım ve hayvancılık hakkında gençleri bilgilendirdi.
Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Bursa’da böylesi yöresi adına kafa yoran sorgulayan, soruşturan gençler oldukça bölgenin sorunlarının çözümü hızlanacaktır.
Bu açıdan Bursa’yı Yörük ve Türkmenlerin merkezi bir il haline getirme çabalarından dolayın İrfan Tatlıoğlu’nu ve arkadaşlarını kutluyoruz.
Gelecek’te bu birlik Türkiye’de de ses getirici etkinlilere imza atacaktır.