İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Tarihe ev sahipliği

Uluslararası yerel yönetimler ve kent örgütlerine üyelik şehirlerin tanıtımı için büyük bir fırsat.

Kentimiz bunun meyvelerini toplayacak.

Bursa, geçmişi çok uzaklara dayanan 8 bin 500 yıllık tarihi bir kent.

Bu yüzden hem Türkiye Tarihi Kentler Birliği’nin kurucusu hem de Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin en saygın üyesi.

Bursa bu minvalde yarın başlayacak dev bir tarihi kentler zirvesine ev sahipliği yapacak.

Japonya’nın Kyoto şehrinin başkanlığını yaptığı Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin 2018 zirvesi yarın Tayyare Kültür Merkezi’nde başlıyor.

Zirve öncesi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş dün TKM’da bir basın toplantısı düzenledi.

Birliğin Kyotolu Genel Sekreteri Shingenori Shibita ile birlikte habercilerin karşısına geçen Başkan Aktaş, sözlerine önce Japonya’da meydana gelen tayfun için ‘geçmiş olsun’ dileklerini ileterek başladı. Bursa olarak Japonya’nın acılarını paylaştıklarını söyledi.

Aktaş, Birlik Başkanı Kyoto Belediye Bşakanı Daisaka Kodokowa’nın ülkesinde meydana gelen kasırga nedeniyle zirveye gecikmeli olarak katılacağını duyurdu.

Bursa’nın tarihi yaşayan değil, yazan şehir olduğuna dikkat çeken Aktaş, hem Tarihi hem de Sağlıklı Kentler birliklerinin kuruluşlarına da öncülük ettiklerini hatırlattı.

Bursa’nın Cumalıkızık, Padişah Külliyeleri ve Hanlar Bölgesi ile UENSCO dünya mirasına dahil edildiğini, İznik’in de bu kapsama alınması için çalışmalar yürüttüklerine değindi.

Bursa’yı turizmde lokomotif şehirlerden bir yapmayı hedeflediklerini da kaydeden Aktaş, dünyanın dikkatini bu yolla şehre çekeceklerini ifade etti.

Bursa’daki zirveye 65 ülkeden, 116 kentten ve kardeş şehirlerden 39’u belediye başkanı olmak üzere çok sayıda davetli katılacağını belirten Başkan Aktaş, düzenlenen resim yarışmasına katılan değişik ülkelerden 92 çocuğu da Bursa’da ağırlayacaklarını aktardı.

Başkan Aktaş, Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin 2018 konferansına ev sahipliği yapacak olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını da dile getirdi.

Dünya Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Shibita da, Türkiye’de ikinci kez konferans yaptıklarını hatırlattı.

Zirveye daha evvel 2008 yılında Konya’nın ev sahipliği yaptığını kaydeden Genel Sekreter, kendisinin de Türkiye’yi ve Bursa’yı çok sevdiğini, 8 kez Türkiye, 4 kez de Bursa’ya geldiğini söyledi.

Bursa zirvesinde DTKB’nin Yönetim Kurulu seçimleri da var.

Başkan Aktaş’a Bursa olarak yönetime aday olup olmayacaklarını sorduk. Başkan yönetime girmeye sıcak bakıyor,

Aynı soruyu, Bursa’nın aday olması durumunda üyeliğinin desteklenip desteklenmeyeceğine ilişkin Japon Genel Sekreter’e de yönelttik.

Genel Sekreter, 7 kişilik yönetim seçimlerine her kentin aday olabileceğini, ancak dağılımda bölgelere ve ülkelere dikkate aldıklarını, aynı ülkeden iki kentin yönetime girmediğini söyledi.

Halen Konya’nın yönetimde olduğu DTKB yönetimine Bursa girebilir mi bilmiyoruz ama, bunu en çok hak eden kentlerden biri olduğumuzu söyleyebiliriz.

Türkiye Tarihi Kentler Birliği’nin kuruculuğunu yapmış bir şehrin uluslararası örgütün yönetimine girmesinin de faydalı olacağını düşünenlerdeniz.

Zirve nedeniyle Bursa’nın diğer ülkeler ve kentlerde de tanınırlığının artacağını söyleyebiliriz.

Son gün, Genel Kurul, Yönetim Kurulu seçimleri, Yönetim Kurulu toplantısının yapılacağı, “Tarihe Renklerle Dokunmak” isimli çocuk resim sergisinin de açılacağı zirvenin sonunda bir de Bursa deklarasyonu yayınlanacak.

3 gün sürecek zirve Bursa çarşılarını ve tarihi mekânlarnını da hareketlendirecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X