İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Tarım ve peyzaj ile gelen tasarruf

Köşe Yazısını Dinle

Son dönem yerel yönetimler kimi hizmet satın alma işinden vazgeçerek, bunu kendi bünyelerindeki şirketleri aracılığıyla yapmaya başladılar. Özelleştirmenin geldiği nokta açısından düşündürücü.

Şimdi başarılı örneklerini görmeye başladığımız yeniden kamuya döndürülen işlerde hem istihdam artışı hem de kaynaklarının kamuda kalması söz konusu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, daha evvel hizmet satın alma yoluyla yaptırdığı park bahçe, yeşil alan sulama ve bakımları, mezarlık bakım ve defin hizmetleri, haşere ile mücadele işleri artık Tarım ve Peyzaj AŞ. bünyesinden yürütülüyor.

İşleri kendi şirketine veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bir kaç ay evvel yaptığı açıklamada, elde ettikleri tasarrufun 50 milyon lirayı aştığını duyurmuştu. Bu sayede halk memnuniyetinin de arttığı tespit edildi.

Personel, araç, gereç ve ekipmanını tamamlayan Tarım ve Peyzaj AŞ ise, kentimizin vitrininde başta Kültürpark, Merinospark, Atatürk Stadyumu Millet Parkı, Botanikpark vb. gibi alanları pırıl pırıl tutuyor.

Dün Merinospark’ta dikkatimi çekti.

Tarım ve Peyzaj AŞ. personeli parkı yeşil ve pırıl pırıl tutmak için motorlu araçlarla özenle çim biçiyorlar. Kesilen çimler de yine şirkete ait bir başka araçla ortadan kaldırılıyor.

Tek handikap, sezonluk çalıştırılan personelin sonbaharda işten çıkarılacak olmaları.

Tarım ve Peyzaj AŞ ile Büyükşehir Belediyesi buna da bir çözüm bulmalı. Her üç hizmet kolunda çalışan deneyimli personeli, kış aylarında belediyenin başka alanlarında değerlendirmeli.

Kadın direnişi ve Alman uyanıklığı

Elektronik postamıza Bursa’da hak arama mücadelesine ilişkin ilginç bir ileti düşmüş.

NOSAB’da kurulu Almanya merkezli kontrol tesisi, çalışanlarının istediği sosyal hak ve ücreti ödememek için tilkinin aklına gelmeyecek uygulamalar devreye sokmuş.

Almanlar Türk çalışma mevzuatına ne kadar hâkim bilmeyiz ama, sanki bu işi bizimkiler kendilerine öğretmişler gibi.

Efendim, NOSAB’daki Tecnomix ve Final Kontrol aynı çatı altında Alman merkezli bir kuruluş. Burada üretim yok. Bosch, Cengiz Makine,Wepler gibi firmaların otomobil parçalarının kontrolü yapılıyor. İki şirkete bağlı aynı fabrika çatısı altında 450 dolayında çalışan var. Buranın çalışanlarının şoförler dışında neredeyse tamamı kadın personelden oluşuyor.

Fakat, Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası burada örgütlenme girişimi başlattığında işler çığırından çıkıyor. Gelen iletiye bakarsanız, mobbing, yıldırma, pes ettirme girişimleri artmış. Sendika grev kararı almış. Şu an sadece 9 personel grev yapıyor.

Sendika hangi şirkette çoğunluk sağlarsa, Almanya merkezli şirket, yasanın istediği üye çoğunluğunun düşmesi için çalışanları diğer şirket bünyesine alıyormuş. Yani, yasaya karşı hülle yapıyor. Tabi bizim iş müfettişleri yerse.

Olacak iş değil.

Almanya’da bir Türk şirketi aynı yöntemi uygulasa, Germen yasaları ve mevzuatı buna izin verir mi?

Bakalım bu uyanıklık sökecek mi?

Türk çalışma mevzuatı ve ilgili kurumlar bu uyanıklığı bakalım sobeleyecekler mi?

Bekleyip göreceğiz.

Direnen 9 kadınımızı kutluyoruz. Onların hak arayışı için korkusuzca sergiledikleri direniş belki de diğer 450 kişinin evine daha fazla ekmek götürmesine vesile olacak.

Bir bilgi daha verelim.

Sayıları 21’e ulaştı, çalışan annelere için büyük destek

Son dönem okul öncesi eğitim oranlarının artırılmasına dönük Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir hamlesi var. Ancak, yerel yönetimlerimizin de açtıkları kreş tarzı Anakucaklarıyla çalışan kadınlarımıza büyük destek sağladıkları biliniyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezi ve kimi ilçelerde faaliyete geçirdiği Anakucağı sayısı 21’e ulaşmış.

Şimdi yeni dönem için yeniden kayıt almalar başlıyor. 4-6 yaş çocuklara ücretsiz verilen bu destek küçümsenecek bir belediyecilik hizmeti değil. Sayısı da her geçen yıl artıyor.

Bunu Türk kadınının çalışma hayatı içinde daha fazla yer alması açısından önemsiyoruz.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın seçim beyannamesinde yer alan o projenin bugün Bursa merkez ve 17 ilçeyi kapsar hale getiriliyor olması kadınlarımız için paha biçilemez bir hizmet. Üstelik, burada eğitim alan çocuklara, Şehrim Bursa’ ve ‘Değerler Eğitimi’ gibi mili, manevi ve şehir aidiyetine ilişkin eğitimler de veriliyor.

Proje aynı zamanda istihdama da katkı yapıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X