İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Turizm sektöründe ithal iş gücü arayışı

Köşe Yazısını Dinle

Türkiye sınırları içindeki mültecilerin varlığını tartışıyor ama bunların ülkemizde çalıştığı sektörlerde eleman sıkıntısından bahsediliyor.

Dün Güney Marmara Turistik Otelciler Birliği (GÜMTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arif Doğru ile konuşurken, hizmet sektöründe kalifiye eleman ihtiyacının vardığı son noktayı anlattı.

Kendisinin de içinde bulunduğu turizm sektörünün yetişmiş personel sıkıntısı yaşadığına ve bulamadığına dikkat çeken Doğru, Türkiye’deki tüm sektörler için yurtdışından deneyimli eleman ithaline izin verecek bir yasal düzenleme gerektiğini söyledi.

Şimdi, sadece evlerdeki yaşlı bakımı için yurtdışından iş gücü ithaline izin verildiğini hatırlatan Doğru, “Bunu başta bizim sektörümüz olan turizmde de izin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hizmet sektöründe, sanayide de buna ihtiyaç olduğu kanısındayım. İhtiyaç duyulan tüm sektörler için ülkemizde bunun hayata geçirilmesi lazım” dedi.

Keles ilçesinde kırsal turizm projesi işletmesi bulunan Doğru’nun bu çıkışı,  milyonlarca kayıtlı işsizin olduğu Türkiye’de yeni bir tartışmayı da beraberinde getirecek gibi.

Zira, Türkiye’de İK’in ve İŞKUR’un açıkladığı son işsizlik verilerine bakıldığında, halen nüfusumuzun yüzde 10’unun işsiz olduğu görülüyor.

Kayıtlı iş arayanlara rağmen turizm sektörü başta olmak üzere ağırlıklı hizmet ve sanayi sektöründe bu açığın kapatılması için başka formüllerin de şart olduğu anlaşılıyor.

Bursa’da hayvancılık sektöründe de çoban bulamamaktan yakınan yetiştiricilerin, bunu Afgan kökenlilerle karşıladıklarını hatırlıyoruz.

GÜMTOB Yöneticisi Doğru’nun bu çıkışı ihtiyaçtan kaynaklı bir durum olsa da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve üniversitelerin buraya da kafa yormalarına ihtiyaç var.

Turizmde turist ve gelir hedefini her geçen yıl revize eden ve büyüten Türkiye’nin sektördeki eleman açığını kapatmaya yönelik radikal adımlar atması şart gibi.

Son dönem Bursa’da meslek liselerini tercih eden öğrencilere teşvik amacıyla Büyükşehir Belediyesi’nin Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle burs vermeye başladıklarını biliyoruz.

Bunun kalifiye eleman ve ara eleman açığına da katkısı olacağını düşünüyoruz.

Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla da bu işe daha fazla kafa yorulması gerekiyor.

Sektör patronları ithal iş gücü çağrısı yapıyorsa, bunca kayıtlı işsize rağmen bu durum Türkiye’nin büyük bir eksiğidir.

Bursa’da abonman ücretleri 5 yıl önceki rakamın altında

Bilgiyi önceki gün kentimizdeki bir yerel kanala konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açıkladı.

Bugün şehirdeki toplu taşımada öğrenciler için geçerli abonman ücretlerinin göreve geldiği 2017 yılının da altında olduğunu söyledi.

Bursa’da öğrencilerin desteklenmesi için aylık abonman ücretlerinin 90 lirada tutulduğunu anlatan Başkan Aktaş, halen toplu taşıma ücretleri bakımından da 5 büyük şehir arasında en ucuz kentin Bursa olduğunun altını izdi.

Bursa’da ulaşıma yapılan sübvansiyonun neden gerekli olduğunu şimdi iyi anlıyoruz.

Sayıştay denetçileri her ne kadar Büyükşehir Belediyesi bütçesinden BURULAŞ’a aktarılan sübvansiyonu eleştirseler de, bunun hem pandemide sıkıntı yaşayan  otobüsçü esnafını hem öğrenciler hem de Bursalıları desteklemek amacıyla yapıldığı görülüyor.

Başkan Aktaş bir bilgi daha verdi.

Bursa’daki toplu taşımada geçen yıla göre yüzde 30’luk bir artış yaşandığını, vatandaşın toplu taşımaya ilgisinin geçen yıla göre daha da arttığının altını çizdi.

Yurttaşın toplu taşımaya yönelmesi, kent merkezindeki trafik sıkışıklığını azaltacaktır.

Belediye müzeciliği ve Panorama rekoru

Hiç şüphe yok ki, Bursa yerel yönetim müzeciliğinde çığır açtı.

Rakamları bilmiyoruz ama kentimizdeki belediye müzelerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerden daha fazla ilgi gördüklerini düşünüyoruz.

ılışın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Panorama ile Zindankapı müzeleri Bursa belediyelerimizin kentte kattıkları iki değerli marka.

Hem Büyükşehir hem de Osmangazi belediyelerinin bu iki büyük müzesi açıldıkları günden bu yana şehrimize gelen yerli-yabancı konukların ilgi odağı oldular.

Dün Osmangazi Belediyesi paylaşmış.

Elbette, okulların ara tatilde olduğu bir dönemde tüm müzelerde etkinlik ve ziyaretçi sayısı artı.

Bursa 1326 Panorama Müzesi’nde bu rakam günlük 4 bine dayanmış. Hemşerilerimizin ve konuklarımızın bu denli müzelere ilgi göstermesi sevindirici. Demek ki, doğru yatırım yapılmış. Müzelerin ülke ve kentimiz ekonomisine sağladığı katma değeri de gözardı etmemek gerek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X