İhsan Aydın
İhsan Aydın

TÜRSAB Bursa’ya daha çok döviz ve turist çekme peşinde

Köşe Yazısını Dinle

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Güney Marmara Şubesi’nin dün sabah Almira Otel’deki 2023 Bursa turizminin değerlendirildiği toplantısını izledik.

Bursa her ne kadar sanayi şehri görünse de sahip olduğu zengin tarihi ile turizm pastasından da daha fazla pay almak istiyor.

Toplantıda, TÜRSAB Güney Marmara Bölge Başkanı Murat Saraçoğlu ve ekibinin yurtiçi ve yurtdışı çalışmaları aktarıldı.

Saraçoğlu, amaçlarının mesleğin gelişiminin yanı sıra, bölge turizminin gelişip kalkınması ve yeni iş imkânlarının oluşturulması olduğunun altını çizdi. Bu amaçla Bursa ve Yalova’da 467 seyahat acentası bulunduğunu aktardı.  2018’den bu yana Bursa’ya daha çok turist getirmek ve döviz çekebilmek için çalıştıklarına değindi. Ana pazarları olan Ortadoğu ile birlikte, komşularımız Bulgaristan ve Yunanistan’da da pazar araştırması ve bilgilendirme faaliyetleri yürüttüklerini bildirdi. Vizesiz seyahat ülkeleri arayışlarının da sürdüğünü, bu amaçla Moldova ve Gagavuzya gibi ülkelere turlar başlatacaklarını açıkladı. 

Saraçoğlu ayrıca, Suudi Arabistan’ın hac ve umre ziyaretleri dışında diğer bölgelerine de turist çekme hedefi bulunduğunu hatırlattı.

Kamu paydaşlarıyla Bursa turizmini birlikte kalkındırma çabalarının sürdüğünü kaydeden Saraçoğlu, bu amaçla Sri Lanka, Endonezya, Malezya gibi Asya pazarının da ilgi alanları olduğunu, yine bu yıl TÜRSAB olarak Londra, Dubi ve Berlin fuarlarına katılacaklarını da bildirdi.

323 otelimiz var fakat geceleme sayısı düşük

Saraçoğlu Bursa’nın 2023 yılı verilerine aktarırken kentimiz ile birlikte Yalova’da toplam 323 otelde 13 bin 753 oda bulunduğunu, buralarda da 28 bin 429 yatakla hizmet verildiğini aktardı. Geçen yıl Bursa’ya 366 bin 226’sı yabancı, 1 milyon 215 bin 638’i yerli olmak üzere toplamda 1 milyon 581 bin 864 turistin konakladığını, kalma oranının ise 1.82 gün olduğunu açıkladı.

Turist sayısının artmasına rağmen konaklama sayısının azaldığına dikkat çeken Saraçoğlu, bunu artırmak için yeni rotalar oluşturduklarını vurguladı.

Saraçoğlu’nun verdiği bilgilere göre; Yenişehir Havalimanı 2023 verileri de yeterli değil. Yeni açılan İstanbul ve çok yakın konumdaki Sabiha Gökçen’in gölgesinde kalan Yenişehir Havalimanı’nın rantabl çalıştırılamadığı malum. Yenişehir’in iç hatlarında geçen yıl 173 bin 947 yolcuya hizmet verildiği, dış hatlarda bu rakamın 21 bin 468 olduğu, toplamda da 195 bin 415 yolcunun burayı kullandığı görülüyor.

Saraçoğlu, buranın bölge hac ve umre uçuşları için kullanılması önerisinde bulunduklarını ama henüz bir sonuç alamadıklarını ifade etti.

TÜRSAB Güney Marmara Şube Başkanı Saraçoğlu geçen yıl Bursa’ya en fazla turistin Endonezya’dan geldiğini de açıkladı.

Dağ ilçelerini turizmle kalkındırma hedefi

Bursa’nın bakir kalmış Dağ ilçeleri topraklarının sanayiye kapatılması önerilerinin de bulunduğunu dile getiren Saraçoğlu şöyle konuştu:

“Dağ ilçelerini sanayiye kapatalım istiyoruz. Bizim için Dağ ilçeleri çok önemli. Buraların turizmle kalkınmasını öneriyoruz. Dağ ilçelerini turizm ve kültürle geliştirelim istiyoruz. Bu amaçla kadın kooperatiflerimizi de destekledik. Onları fuarlara götürüp, vizyonlarının gelişmesini sağlıyoruz.”

Bursa turizminin gelişmesi için 10 yeni farklı rota oluşturduklarını da kaydeden Saraçoğlu, ‘kendi şehrinin bir gün turisti ol’ programını sürdüğünü, bu projeye Akademik Meslek Odaları, BTSO, SİAD’ları da katacaklarını söyledi.  ‘Eğit istihdam et’ projesini de BUSMEK ile birlikte yürüttüklerini belirten Saraçoğlu, turizm profesyoneli yetiştirmek için de sertifikalı programlar yürüttüklerini, sosyal sorumluluk projesi olarak ise üniversitelerin turizm bölümü öğrencilerini fuarlara götürdüklerini, kaçak turlarla da mücadele ettiklerini vurguladı.

Bursa’da geceleme sayısını artırmak için de gezek kültürü başta olmak şehre gelen turistleri farklı ve ilgi çekici rota ve programlara katacaklarını söyledi.

Bursa’nın turizm altyapı eksikliğine de dikkat çeken Saraçoğlu, tur araçlarının otopark sorununun Hanlar Bölgesi’ndeki yeni meydan ile çözüleceğini, Atatürk Caddesi’nin araç trafiğine kapatılarak yayalaştırılması gerektiğini, bir de turlar için WC eksiğinin giderilmesinin şart olduğunu hatırlattı.

Bursa’nın tarihi şehir bölgesinin, yani hanların, çarşıların, camilerin bulunduğu alanların erken saatlerde kapatılmaması gerektiğini, buralarla birlikte Hisar, Muradiye, Panaroma Müzesi, Cumhuriyet Caddesi’nin de Old City olarak canlandırılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Hep vurguluyoruz. Biz de Bursa’nın bir gün Barselona gibi turistten bıktığı zamanlarını görmek istiyoruz.

Toplantıda, TÜRSAB’ın tüm çabasının da bu yönde olduğunu gördük.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X