Bursa’da kent içi trafiği rahatlatmaya dönük Büyükşehir Belediyesi’nin hamleleri var.
Bir yandan Ulaşım Ana Planı revize ediliyor diğer yandan da tıkanan noktalara müdahale ediliyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın talimatlarıyla kavşaklarla başlayan düzenlemelerden yüzde 30’ları bulan oranlarda kısmi rahatlamalar sağlandı.
Polis takviyesiyle de akışların kesintisiz hale geldiği kavşaklarda sürücülerin bundan memnuniyeti gözleniyor.
Sadece kavşaklar değil, kent merkezinde trafiği olumsuz yönde etkilediği tespit edilen güzergâh ve caddelerde de radikal kararları alındı.
Örneğin; bunlardan biri, kısa adı UKOME olan, Ulaşım Koordinasyon Merkezi Kurulu kararıyla Bursa’nın en meşhur caddelerinden Setbaşı’nda uygulanan park etme yasağıydı.
BURBAK’ın caddeüstü otoparkları kaldırılan Setbaşı’nda şimdi yasadışı park etmeler arttı.
Trafik polisinin önceleri yasağın başladığı ilk günlerde sıkı denetimler yaptığı, bulduğu her aracı kaldırıp götürdüğü caddenin son halinden dün bir okurumuz fotoğraf gönderdi.
Belli ki, denetimler salınmış. Rastgele park etme çoğalmış.
Bunun da bölgedeki trafiği özellikle pik saatlerde daha da sıkıştırdığı biliniyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin çabalarına rağmen, UKOME kararlarının uygulanması konusunda acaba bir sıkıntı mı var?
Yoksa, denetim yetkisi elinde olan Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri seçim öncesi vatandaşı rahatsız etmeme adına esnek uygulamaya mı geçtiler?
Setbaşı’ndan gelen fotoğraf, BURBAK sonrası caddede başıboş park etmenin kontrol altına alınamadığını işaret ediyor.
Dağ’da istifa ve hayal kırıklığı
Yıllarca, başta iktidar partisi olmak üzere bölgenin milletvekilsiz bırakması tartışılmıştı.
Bursa’nın Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık’tan oluşan Dağ ilçelerinde en son AK Partili Faruk Anbarcıoğlu’nun ardından üst üste 2 dönem seçilebilecek sıralardan milletvekili adayı gösterilmeyince bölgeden sesler yükselmişti.
Aslında bölgeden isimler aday gösterildi ama, hiçbiri seçilebilecek sıralarda değildi.
Geçen dönem ise bölge üç ayrı partiden birer milletvekili çıkararak adeta diğer ilçeleri kıskandırdı.
AK Parti’den Osman Mesten, CHP’den Erkan Aydın, MHP’den ise Kadir Koçdemir Dağ bölgesi kökenli milletvekilleri olarak bölgenin umudu oldular.
Ne var ki, geçen süreçte üçü de başta ulaşım olmak üzere bölgenin sorunlarının çözümü konusunda TBMM’de ortak noktada buluşamadılar.
Üstüne bir de iki vekilin dönem tamamlanmadan milletvekili seçildikleri partilerinden istifası geldi.
Dağ yöresi kökenli Aydın CHP’den, Koçdemir de MHP’den istifa ederek İYİ Parti’ye geçti.
Şimdi bu iki ismin gittikleri yeni partilerinde seçilebilecek sıralara konulup konulmayacağı merak ediliyor.
Siyasi hülle yoluyla 15’ler hareketiyle CHP’den ayrılan Aydın’a eski partisi ve geçiş yaptığı İYİ Parti vekillik garantisi verdi mi bilmiyoruz. Bilinen bir şey var ki, Dağ yöresi geçen dönem, ‘3 vekil birden çıkardık’ diye sevinirken, gelen bu istifalar bölgede güven bunalımı ve hayal kırıklığına yol açtı.
2014 yerel seçimlerinde MHP’nin Büyükşehir Belerdiye Başkan adayı da olan Koçdemir, milletvekili olduktan sonra referandumda fikir ayrılığına düşüp adı Meral Akşener hareketiyle anıldığında partisinden istifa etmeyeceğini açıklamıştı. Fakat onun yolu da çok geçmeden İYİ Parti ile kesişti.
Bakalım Dağ bölgesi kökenli aynı isimler ya da başkaları 24 Haziran listelerinde partilerin seçilebilecek sıralarında yer bulabilecekler mi?
Yeni dönemde artık iki seçim çevresinde yer alan Dağ yöresi bu kez de 3 vekille TBMM’de temsil şansı yakalayabilecek mi?
Şimdilik zor bir ihtimal gibi duruyor.