İhsan Aydın
İhsan Aydın

Yıkıma karşı çıkan iki isim Çarşıbaşı jürisinde

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Hanlar ve Çarşılar Bölgesi’ndeki zenginliği ortaya çıkarma projesinde ilginç bir durum yaşanıyor.

Proje kapsamında yıkılan Merkez Bankası’nın korunması için Büyükşehir Belediyesi’ne karşı mücadele eden iki ismin Çarşıbaşı Meydan Projesi Jürisi’ne alındığı ortaya çıktı.

Yani, Çarşıbaşı için açılan proje yarışması jürisine, Cemal Nadir Caddesi üzerindeki eski Merkez Bankası binasının yıkımına itiraz eden, hatta bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na bol sayfalı itiraz dilekçesi yazan Bursa UNESCO Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ile ÇEKÜL Vakfı Başkanı Mimar Mithat Kırayoğlu’nun da alındığını öğrendik.

default

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun oy çokluğuyla Merkez Bankası için ‘rekonstrüksiyon’ kararı almasına da itiraz eden iki ismin, modern mimari mirasın korunması, kent gelişimindeki yeri, tarihi ve mimari değerleri bakımından Merkez Bankası’nın yıkımına itiraz ettikleri ve yapının güçlendirilerek korunmasını savundukları görülüyor.

Bu iki ismin jüride yer alması, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’ne gelecek eserler de Merkez Bankası’nın yerine yeniden aynen yapımını içermeyen projelere karşı ön yargılı davranacakları ileri sürülüyor.

Dostoğlu ve Kırayoğlu yıkıma itiraz etmişler ama Büyükşehir Belediyesi elini çabuk tutup, çoktan riskli Merkez Bankası binasını bitişiğindeki Kızılay yapısıyla birlikte ortadan kaldırdı.

Bu durum çerçevesinde Dostoğlu ve Kırayoğlu acaba jüride kalmaya devam ederler mi?

Ya da, kalsalar bile seçecekleri projelerde tercihlerini yeni Merkez Bankası binasını aynen yerinde gösteren eserlerden yana mı kullanırlar?

Bunu zaman gösterecek.

 

Yıkımlar hız kesmeden sürüyor

 

Diğer yandan; sadece iki yapı ve biraz üstündeki İŞKUR binalarının yıkımının bile çarşıyla büyük nefes aldırdığı görülüyor.

Cemal Nadir Caddesi üzerinden artık tarihi hanları, çarşıları ve Ulucami’yi görmek mümkün. Ayın şekilde Tophane’deki eserler de artık bu bölgeden görülebiliyor.

Nitekim dün Büyükşehir Belediyesi’nden servis edilen haberde de, Pirinç Han arkasında 350 yıllık geçmişi olan Esir Dede Türbesi etrafındaki 15 dükkanın daha yıkıldığı paylaşıldı.

Ecdat eserlerini gün yüzüne çıkarma projesi adım adım ilerlerken jüride görev yapan bu iki ismin nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor.

Bu arada;
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise bir kez daha “Proje kapsamında, Cemal Nadir Caddesi üzerinde ve Zafer Plazadan başlayıp Ulucamiye kadar uzayan bölgede yer alan sonradan yapılmış binaların kaldırılarak, tarihi alanın açığa çıkması sağlanacak. Bu sayede hem şehrimize bir meydan kazandırılacak hem de tarihi kimliğimiz gün yüzüne çıkarılacak. Tarihi doku şehir ile bütünleşecek sözleriyle de kararlılığını vurgulamış.

 

Dolandırıcıların cesaretine bak

 

Telefonlarımıza sık sık Bursa’daki belediyelerden uyarı mesajları geliyor.

Daha çok belediye başkanlarımızın ve yardımcılarının isimleri kullanılarak maddi yardım talep edildiği ve bunlara itibar edilmemesi gerektiği hatırlatılıyor.

Dolandırıcılar işi o kadar büyütmüşler ki, aradıkları şahıslara belediye başkanı ya da yardımcıları adına yardım talep edebiliyorlar.

Güvenlik üçleri tarafından muhakkak bir takip vardır ama benzer ikazın sık sık yapılması dolandırıcıların Bursa civarında kol gezdiklerinin işareti değil mi?

Kimi inandırır ve kandırabilirlerse parayı kaldırıyorlar demek ki.

Bu tür bir taleple karşılaşıldığında, direk ilgili belediye ile temas kurulmalı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X