Melis Evcimen
Melis Evcimen

Bütün gün aç kalıp kilo verebilir misiniz? İşte ramazana özel tavsiyelerimiz

Köşe Yazısını Dinle

6 Şubat deprem felaketi hepimizi derinden etkiledi. Yaşadığımız bu zor günlerde yeme içme düzenimiz de alt üst oldu. Fiziksel ve mental sağlığımızı korumamız gereken bugünlerde uzmanların tavsiyelerine kulak vermeliyiz. Ramazanında gelmesiyle beraber sürdürülen beslenme rutini de tamamen değişiyor. Gün boyu aç ve susuz kalan vücudun sağlıklı kalması için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Aç kalınca özellikle kilo veririm düşüncesi beliriveriyor birçoğumuzda; “Doğru mudur sizce?” bütün gün aç kalıp kilo verebilmek… Nasıl beslenirsek hem oruç tutup kilo dengemizi koruruz? İşte bizde Ramazanda beslenme alışkanlıklarımıza dair merak ettiklerimizi uzmanına sorduk…

Ramazanda hem sağlıklı beslenip hemde kilo vermek isteyenler için Uzm. Dyt. Şevval Evcimen şunları söyledi;

Sahurda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ramazan’da en önemli öğünlerden biri olan sahuru atlamıyoruz ve mutlaka bizi tok tutacak sağlıklı besinlerle bir öğün yapıyoruz. Bu öğün kahvaltı

Sahurda ne yiyebilirim diyenlere örnek tabak

tarzında olmalı ve sizi tok tutacak protein ağırlıklı besinler tüketmeliyiz mesela yumurta ve peynir gibi aynı zamanda yağlarında sindirimi uzun sürdüğü için kahvaltınıza zeytin, ceviz veya avokado ekleyebilirsiniz.

Sıvı tüketimi nasıl olmalı?

Ve ramazanda en dikkat edilmesi gereken yer ise su tüketimi..

Gün boyunca vücut susuz kaldığı için bu durumu iftar ve sahur arasında telafi etmemiz gerekiyor. Kişinin kilosuna ve boyuna göre içmesi gereken su miktarı değişir ama ortalama 1.5 litrenin altına

düşmemeye özen gösteriniz. Ramazanla birlikte değişen beslenme düzeninden dolayı ortaya çıkan kabızlık problemi için yine su tüketimine önem verip iftar sonrası fiziksel aktiviteyi arttırmak bağırsaklarınızın çalışmasını sağlayacaktır.

İftar öğününe gelirsek..

Su veya hurmayla orucumuzu açtıktan sonra çorbamızı içip 10-15 dakika mola vererek hazımsızlık yaşamanın önüne geçmiş olacağız. Ardından sağlıklı bir ana yemekle birlikte süt grubu (yoğurt-ayran-cacık), bolca mevsim salatası ve tabii ki ekmeğimiz ama ekmek türü ve sayısı kişiden kişiye değişmektedir aynı şekilde diğer besinlerin porsiyonları da kişiden kişiye farklılık gösterir. Ramazanın vazgeçilmezi olan pide ise porsiyon olarak bir avuç içi kadarı 1 dilim ekmeğe eşittir bunu göz önüne alarak tüketirseniz aşırıya kaçmamış olursunuz.

İftardan sonra ara öğün yapılmalı

İftardan 2 saat sonra ara öğün yapmalıyız örnek vermem gerekirse eğer 1 porsiyon meyve yanında ufak bir avuç içi kadar çiğ kuruyemiş.

Bu programı bende uygulamaya başlayanlardanım. Metabolizmamın rahatladığını hissediyorum güne daha dinç başlıyorum. Size de tavsiye ederim.

Herkese hayırlı ramazanlar dilerim…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X