Avatar
Mustafa Çulcu

At sahibine göre kişner!

TFF yeni sezona yeni MHK ile girdi. Hakemliğe ciddi yatırımlar yaptı. UEFA’dan bir yığın eğitimci getirdi ve hala da getiriyor. Profesyonel hakem kadrosunu 9 kişiye çıkardı. Ancak, ligin 28.haftasını geride bıraktık, “Oh be… Bu haftayı hakem hataları konuşulmadan geçtik” denilen hafta yok. Sadece bu hafta oynanan 9 maçın 7’sinde direk sonuca ve ligin gidişatına etki eden skandal hakem kararları var. MHK Başkanı da çıkıyor, “Hakem hataları geçen sezonda aynıydı. Bunlar normal” diyor!

Şaka gibi…

Hakem eğitimleri yetersiz, atamalar kurumsal hafızdan yoksun çala kalem, hakem yönetimleri berbat, hakemliğin sevk ve idaresi ise UEFA Hakem Konvansiyonu kriterlerine uymak yerine tam aksine arabesk.

Trabzonlu bir hakem, 3 yıl 8 ay 9 gün sonra Kadıköy’de ve Fenerbahçe maçlarında ilk defa düdük çaldı. O da 5.hafta oynanan Fenerbahçe-Bursaspor maçında Barış Şimşek oldu. O maçta da Barış Şimşek tıpkı önceki gece Beşiktaş maçında dağıldığı gibi dağılmıştı. Bu maçtan sonra 40 gün Süper Lig de görev alamadı. MHK bu fırsatı kaçırmadı Barış Şimşek’in FİFA kokartını da aldı. Ancak, UEFA onu EURO-2016’ya Cüneyt Çakır ile birlikte çağırdı. Aynı Barış Şimşek, Beşiktaş’ın İnönü Stadı’nda oynadığı son maçı da Vodafone Arena’nın açılışındaki ilk maçı da yöneterek tarihe de tanıklık etti.

Şimdi bunları niye yazıyorum? 

Eğer hakemliğin sevk ve idaresinde MHK olarak sizin belli bir çizginiz ve standardınız yoksa sahada maç yöneten hakemlerden de standart bekleme hakkınız olmaz. İlkyarıda Fenerbahçe maçında yaşananlardan sonra Bursaspor’un İstanbul’daki Beşiktaş deplasmanına Barış Şimşek’i atamak hangi aklın işidir? Ülkemizde aslında hakem sorunu yok. Sorun hakemleri özgür iradesi ile yönetecek liyakatli, yetenekli, cesur hakem yöneticisinin olmayışı. Bu böyle olunca, Barış Şimşek önceki gece ne yaptı? O da MHK gibi günü ve kendini kurtardı. Atalarımız, “At sahibine göre kişner” diye boşuna dememişler…

Maçta Beşiktaş’ın iptal edilen golünde Marcelo, kaleci Harun’u etkilediği için ofsayt kararı doğru. Beşiktaş’ın ilk golünde Hosogai ofsaytı bozuyor Gomez’in golü temiz. İlkyarıda Sivok’a çıkan sarı kart doğru. Hosogai’ye çıkmayan kart var. İkinci yarının hemen başında Gomez-Hosogai mücadelesinde hakemin devam kararı doğru. Ancak bu pozisyonda hakemin kafası karışmış olmalı ki, 10 dakika sonra Sosa-Hosogai pozisyonunda olmayan penaltıyı verdi. Bu dakikadan sonra da maçta her şey vardı.

Batalla, Quaresma ve Hosogai’nin ikinci sarı kartlardan ihracı gerekirken hakem ihraç edemedi. Hakemin yetersiz kaldığını gören Hamza Hamzaoğlu, tepkisini gösterince tribüne gönderildi. Zaten 5.dakikada  hakem ikaz etmişti.

Beşiktaş’ın ikinci golü öncesi hakem önce aut dedi. Gomez tepki gösterince sonra kornere döndü o kornerden de ikinci gol geldi. Bursaspor’un attığı 2.golde gol pasını veren Karacan ofsayt değil. Yardımcı hakeme bravo.

Barış Şimşek olmayan fauller çaldı, olanlara da vermedi. Pas geçtiği sarı ve kırmızı kartlar oldu. Özellikle son çeyrekte ve ilave dakikalarda maç kontrolünü kaybetti. Yaşananlar karşısında maça soğuk kaldı. Otoritesini, kişiliğini, ağırlığını ve dinamizmini sahaya yansıtamadı. Bu nedenle son bölümlerde her şey yaşandı. Bitiş düdüğünden sonra Hosogai ve Quaresma’nın yaptıkları ve ikinci sarıdan kırmızı kartları doğruydu.

Hakemlikte maçı nerede ve nasıl bitireceğini bilmek ise bir sanat ve ustalıktır. Çok üzücü ama bunun bile bilmiyorlar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X