Avatar
Mustafa Çulcu

Halil Umut Meler…

Bursaspor‘un bugün eski günlerini arayan Konyaspor ile deplasmanda oynayacağı maçı İzmir Bölgesinden FIFA kokartlı Halil Umut Meler yönetecek.

Eskiden hakemlikte önce liyakat sonra kokart gelirdi. Ama son yıllarda FIFA hakemliği bir proje hakemliğine dönüştürüldü. Önce kokart takıyorlar sonra liyakati tesis etmeye çalışıyorlar.

Hakem kadroları oluşturulurken uyulması gereken talimatın Madde 39 ”e” bendi der ki ‘‘FIFA hakemi olabilmek için en az toplam 2 sezon (Mazeret süresi hariç) Süper Lig hakem kadrosunda görev yapmış olmak

Ama maalesef kendini ”Talimat Uleması” ilan edenler önce talimat yazıp sonra kendi yazdıkları talimatı delerek 2 sezon ifadesini yok sayıp 1.5 sezonda Halil Umut Meler’e FIFA kokartı taktılar. Gözümüz yok. Taksınlar. Ancak uymayacaksan niye talimat çıkarırsın onu anlamış değiliz?

Hakemliğin temel sorunu olan çarpık veya duygusal sistem maalesef şöyle işliyor; Eğer kişiyi eleyecekse talimat direkt devreye giriyor ama kişinin arkası kalın, abisi, dayısı, lobisi, torpili varsa talimatı bir kere delmekle bir şey olmaz deniyor. Gelen giden kendine göre değiştiriyor… Gülünç olan ise bu talimatı yazan da delen de aynı irade!

Kütahya BESYO mezunu, şimdilerde özel eğitim sektöründe yöneticilik yapan 32 yaşındaki Halil Umut Meler böyle bir proje hakemi. FIFA kokartlı ama henüz bir derbi maçı yok.

Başlangıçta hakemlik için iyi bir kumaş gibi gözüktü. Gelişimine katkı sağlasın diye kendisine yurt içinde mentor bağlandı, sonra da kısa sürede FIFA yapıldı. Geçen süreçte tecrübe kazanır daha iyi olur diye beklerken tuhaf alışkanlıklar ve uygulamalar içine girince hakemlik çizgisi insanları rahatsız etmeye başladı. Hele ki her pozisyondan sonra verdiği kararı futbolculara açıklamaya çalışması çağdaş hakemliğe yakışmayan görüntü kirliliği yaratıyor. Başarılı maçlarının yanında yaptığı hatalar, tuhaf uygulamaları ve günü kurtarma çabaları kendisine duyulan güven de sıkıntılar yaşattı ve yaşatmaya da devam ediyor. Çıkışındaki ilk çizgisini bozmadan devam ettirebilseydi şimdilerde derbiler için düşünülen ve güvenilen isim olurdu. Maalesef henüz hakemliğini tam olarak kabul ettiremedi.

Durumu ve günü kurtarmak yerine UEFA kriterlerini uygun çağdaş hakemlik yaparsa bugün ki bu maçta zorlanacağını sanmıyorum. Maçın gözlemcisi de zaten kendisinin yetişmesinde payı olan eski mentorü Serdar Çakır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X