Avatar
Mustafa Çulcu

Bu nasıl yöneticilik?

Süper Lig’in 5.haftasını cuma akşamı Mersin İdmanyurdu-Bursaspor maçındahakem rezaleti ile açtık, pazar gecesi Balıkesirspor-Beşiktaş maçında hakem skandalı ile kapattık. Geride bıraktığımız 5 hafta da maalesef bir türlü “Hakemler bu hafta iyiydi” diyemedik.
 
 
TFF hakem ücretlerine çok iyi zam yaparak onların ekonomik şartlarını iyileştirdi, daha da iyileştireceğini ifade ediyor. UEFA`dan eğitmenler getiriyor, eğitim almalarını sağlıyor, fiziksel kapasitelerini yükseltmeleri için profesyonel antrenörler tutuyor, tüm imkanlarını hakemlere sunuyor ve yatırımlarını yapıyor ama bir türlübaşarı gelmiyor!
 
 
Nasıl olacak bu iş sayın Zekeriya Alp?
 
 
Bir şeyleri görmüş, yaşamış olmalısın ki, sezon başı ekibini revize etmeye çalıştın ama onu da başaramadın. Benden de size bir kardeş tavsiyesi; Egeli uzun boylu bilgisayardan hakem yetiştirme ve yönetme uzmanı (!) nın kapsama alanından çıkamadığın içinde kaldığın sürece bu skandalların ardı arkası kesilmeyecek bilesin.
 
 
Adam 2000’de hakemliği bıraktı, kariyerine rağmen eğitimci yardımcılığını bile kabul etti, sonra MHK üyesi, daha sonra MHK Başkanı, şimdilerde ise koordinatör oldu. Yani kısacası, son 14 yıldır geride bıraktığı hakemlik kariyerine bakmaksızın her türlü görevi kabul ederek hizmet aşkı (!) ile Türk hakemliğine hizmet ediyor. Kıskanmıyoruz, belki de bu görevler onun hakkıdır ama bizim ondan tek beklentimiz bu görevlerin hakkını vermesi. Bakın bunca yıla rağmen arkadaşımızın da yaşadığı kent olan İzmir dahil Türk hakemliği şu anda tıkandı sahaya süreceği yeni isimler ve yetenekler arıyor. Bugüne kadar buldukları ve yıllardır kadroda taşıdıkları pek çok isme ise maç verememeleri düşündürücü ve çok acı! Dile kolay 14 yıla rağmen gelinen nokta! Bu nasıl yöneticilik? Gerçi siz de bunun farkına varmışsınız ki, yeni sezona scout ekibikurarak girdiniz. Ama yine yanlışa yanlışla devam edip onu bu ekibe de dahil ettiniz! Başarılı ve becerili olmuş olsaydı zaten şimdilerde bu sıkıntılar yaşanmazdı. Haksız mıyım sayın Alp?
 
 
Haa komik olan bir savunma daha var, “Hakemler kötüler ama art niyetli değiller.” Allah aşkına güldürmeyin insanı! Yahu adam art niyetli ise ona zaten hakemlik yaptırılmaz.
 
 
Bu haftaki hakem yönetimlerinden sonra şimdi MHK’yı büyük bir sınav bekliyor.
 
 
Geçen hafta eyyam yapan Deniz Çoban`a bu hafta maç vermekle eyyama prim tanıdınız, o da bunu fırsat bildi Balıkesir`de daha fazlasını yaptı. Çünkü büyük takıma eyyam yapınca maç almaya devam ettiğini ve edeceğini düşünmesine neden oldunuz. Mete Kalkavan ise aksini, tüm tepkilere ve baskıya rağmen doğruları yaptı. Barış Şimşek ise Mersin`de saçmaladı, dağıldı, berbat bir yönetim gösterdi.
 
 
Şimdi önümüzdeki 6.hafta ve sezon sonuna kadar yapacağınız hakem atamaları bize, sizin vizyonunuzu en önemlisi misyonunuzu gösterecek. Eyyama prim mi yoksa çağdaş hakemlik, adalet ve dürüst yönetim mi?
Bekleyip göreceğiz.
 
KASIMPAŞA-GAZİANTEPSPOR
 
 
Ligde henüz şans bulamayan pek çok hakem olmasına rağmen Deniz Ateş Bitnel`in 2.maçı. Belli ki, MHK ona inanıyor, güveniyor ve çok şey bekliyor. Başarılı bir maç yönetti. Kasımpaşa`nın attığı 3. ve 4. gollerde yardımcı Nihat Mızrak`ın ofsayt yorumları olağanüstü derslikti, kutlarım.
 
SİVASSPOR-GENÇLERBİRLİĞİ
 
 
Futbolcuların ve hakemlerin “Kamil abisi” olan Mustafa Kamil Abitoğlu hakemliğinin son sezonunda bilgisini, deneyimini, tecrübesini sahaya yansıttı. Sakin sakin başarılı bir maç yönetti.
 
K.ERCİYESSPOR-GALATASARAY
 
 
M.İlker Coşkun`un 5.haftada 2.kez büyük takım maçına çıktı. Tıkanmış, hakem arayışı içinde olan MHK`nin bu sezon yeni can simidi olacak gibi! Burak`ın attığı golde ofsayt yok doğru karar. Melo ve Sneijder`e çıkan sarı kartlar doğru. Ancak kendisine tehdit edercesine itiraz eden Semih`e de sarı çıkarmalıydı. Her geçen maç daha iyiye gidiyor.
 
FENERBAHÇE-KONYA TORKU
 
 
Mete Kalkavan belki çok tepki aldı ama Bekir`e çıkardığı kırmızı, bu pozisyonda itirazlarından dolayı Caner ve Volkan`a çıkardığı sarılar doğruydu. Konyaspor lehine verdiği penaltıda haklıydı. 1 nolu yardımcının önünde Kuyt`a yapılan hareketin karşılığı net sarı olmalıydı ama çözemediler. Mete Kalkavan`ın bu kararları bundan sonra hep mukayese edilecek. Bu çizgisini asla bozmamalı devam ettirmeli yoksa bu ülkede işi çok zor.
 
İ.BAŞAKŞEHİR-AKHİSARSPOR
 
 
5 haftada 2.maç… Hakan Ceylan, MHK`nin desteklediği, ayrıcalıklı bir hakem! Kendisine, Başakşehir`in attığı 3.golde anlamsız yere depar atıp sıfıra inerek “Bakın ben çok koşuyorum” diye abartılı şov yapmak yerine 4. gol öncesi aynı deparı atıp iyi yer alıp 5. hakem Alper Ulusoy`a teslim olmadan Edin Visca pozisyonunda verdiği o yanlış penaltıyı çözmesini tavsiye ederim.
 
K.KARABÜKSPOR-TRABZONSPOR
 
 
Dışarıda son derece hoşgörülü, sempatik, güler yüzlü olan Hüseyin Göçek nedendir bilemiyorum maçlarda hep gergin ve sert! Ceza alanı içinde Trabzonspor`un şutunda Kumbela`nın kolları açık görüntü bize göre penaltı ama hakem devam dedi! Waris`in pozisyonunda ise devam kararında haklıydı.
 
ESKİŞEHİRSPOR-Ç.RİZESPOR
 
 
Cüneyt Çakır ve ekibi başarılı bir maç yönetti. Rizespor`un 2.golünde Kweuke ofsayt değil, gol temiz.
 
BALIKESİRSPOR-BEŞİKTAŞ
 
 
Deniz Çoban, geçen hafta 2-0 mağlup duruma düşünce Fenerbahçe lehine ince ince sonra Caner`i ikinci sarıdan atmayarak kalın bir eyyam yaptı! Ama MHK başarılı bulmuş olmalı ki, bu hafta bir maç daha bastı! Bu kez de gole giden Sercan`ı indiren Ersan Gülüm`e kırmızı yerine sarı çıkararak eyyamın kralını yaptı. Bu kararına itiraz eden kendisini itip kakan Balıkesirspor`lu Kulusiç`e ise kart çıkaramadı. Hadi şimdi bir maç daha basın da görelim!
 
MERSİN İY-BURSASPOR
 
 
Bu maç Barış Şimşek olmadan hakemsiz oynanmış olsaydı daha centilmence geçer ve daha keyif verirdi. Sahada hakem yoktu, rezalet vardı. Tek doğruları Welliton`un attığı iptal edilen golde ki ofsayt kararlarıydı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X