Avatar
Mustafa Çulcu

Fırat bitirdi Tolga oynattı!

Süper Lig hakem kadrosunda 22 hakem var. FIFA hakemi Halis Özkahya sakat, 4 hakem hiç maç alamadı, 4 hakem birer maç, bir hakem de 2 maç yönetti. Diğer maçları 12 hakem yönetti.

Tolga Özkalfa 39 yaşında, diş hekimi, İzmirli, 2002-2003 sezonundan bu yana Süper Lig’de görev yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda 2 kez FIFA hakemi oldu ama düştü. Bu sezon ciddi eleştiriler almasına rağmen 4 maça çıkmayı başardı. Hafta sonu Gaziantepspor-Bursaspor maçında öyle bir karar verdi ki, gündeme bomba gibi düştü. Hakemlikte uzun yıllar ders olarak işlenecek gibi…

OYUN DURMADAN UZATTI

Maçın ilkyarısına +2 dakika ilave etti. Bu arada Gaziantespor atakta, 47.16’da top kornere çıktı. İlave dakikalarda oyuncu değişikliği olmadı, sakatlık için sağlıkçılar sahaya girmedi yani oyun durmadı. UEFA standartlarına göre korner atılmamalı maç bitmeliydi. Benzer uygulamayı bir hafta önce Fenerbahçe-Gaziantespor maçında Fırat Aydınus yaptı. Süre “bitti” dedi korneri attırmadı tıpa tıp aynı durum. Ama Tolga Özkalfa korneri attırdı. Aynı eğitimi alan aynı kadroda bulunan her ikisi de geçmişte FIFA kokartı taşıyan deneyimli hakemler olmasına rağmen aynı pozisyonda farklı uygulama yaptılar!

Sonra ne oldu?

Dakikalar, 47.36’yı gösterirken Bursaspor kalesine çekilen şut, direkten sekerek Erdem Özgenç’in sağ göğsünden oyun alanına geri döndü. Hakem pozisyona 15 metre mesafede, önü açık ve net bir şekilde görüyor. Ama ilginç olan 47.39’da kafasını geriye çeviriyor 4.hakemin bulunduğu tarafa bakıyor ve dönüyor penaltı veriyor! Bariz bir golü elle engelledi diye de Erdem’i de oyundan ihraç ediyor.

BU HUY ALIŞKANLIK YAPMIŞ

Külliyen hatalı, hatta skandal bir karar…

Şimdi Tolga Özkalfa’ya soruyorum; “Pozisyona 15 metre mesafedesin ve çok net görüyorsun. Nasıl olurda pozisyona 60 metre geride bulunan donanım, birikim, kariyer, deneyim olarak senden çok daha gerilerde olan 4.hakem Mustafa Öğretmenoğlu’na uyarsın.”

Ama aynı Tolga Özkalfa, 30 Kasım 2014’de oynanan Fenerbahçe-Eskişehirspor maçında 90+2’de Fenerbahçeli Hasan Ali şut çekiyor, Eskişehir ceza alanı içinde top Berkay’ın göğsünden sekiyor. Hakem de, top oyuncunun göğsünden sekti diye jest ve mimiklerle pozisyonu gösteriyor, “oyna” diyor. Sonra bir anda kararını değiştiriyor ve penaltı veriyor. Fenerbahçe 2-1 mağlup durumdayken bu penaltı ile durumu 2-2 yapıyor ve maç bitiyor. Öğreniyoruz ki, o penaltıyı pozisyona 60 metre uzakta bulunan 2 nolu yardımcı hakem Ekrem Kan verdirmiş.

Galiba bu huy Tolga Özkalfa da alışkanlık yapmış.

Bu haftaki pozisyonda hakemin icraatını görünce geçmiş 2 sezon ülkemizde uygulanan 5 ve 6.hakemlik de yaşanan o skandallar normal geldi.

Eline düdüğü alan herkes bir şekilde o düdüğü öttürmeyi becerebilir. Ama hakem olamaz. Hakemlik bilgi, donanım, tecrübe, deneyim ve en önemlisi yürek ister.

O yürek yoksa yapmayacaksın arkadaş…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X