Avatar
Mustafa Çulcu

Hakemlik yetenik işi

Avrupa ve dünya futbolunda marka olmuş bazı önemli futbolcuların bu sezon Süper Lig takımlarımıza transferleri 2011’den bu yana futbolun dışında her şeyin konuşulduğu, öne çıktığı, marka değerimizin yerlerde gezdiği futbolumuzda umarım fark yaratır, marka değerini yükseltir. Kalite ve marka değerinin yükselmesinde bir diğer önemli etken de hakem yönetimleri.

Geçen sezon 6 kişi ile başlayan profesyonel hakemlik bu sezon 9 kişiye yükseldi.

Trabzonspor-Bursaspor maçının hakemi FIFA kokartlı Tolga Özkalfa da profesyonel kadroya dahil olan hakemlerimizden. Profesyonel hakemlikte maaş vermek haftada 3 gün İstanbul’a çağırıp eğitim vermek tabii ki çok önemli ama esas olan hakemlikte profesyonel kadronun oluşmasında yeteneklerin tespit edilip değer kazanması ve doğru seçimlerin yapılması.

Geçen sezonun son 3 ayında başlayan profesyonel hakemlikte bir fark görmedik. Bu sezon bekleyip göreceğiz, profesyonel hakemlik futbolumuz ve hakemliğimize ne katkı sağlayacak.

Hakemlikte lisan bilmek, yüksek okul mezunu olmak insan yönetiminde tabii ki önemli ama futbolu bilmek, hakemlik yeteneğine sahip olmak fark yaratır. Çok koşabilirsiniz ama doğru zamanda doğru yere koşamaz, iyi yer alamazsanız, topun önünde pozisyonun içinde kalırsanız o top gelir size çarpar. Pozisyon geçer, oyuncular sinirlenir, oyunu bozan siz olursunuz. Basit temaslara faul verip gerçek faulleri pas geçerseniz oyunu dengeleyeyim diye uydurma fauller yaratırsanız size güven ve saygı kalmaz.

Trabzonsporlu Aykut’un Sercan’a girişine kırmızı yerine sarı kart, Trabzonsporlu Mbia’ya Bursasporlu Jorquera’nın girişini kartsız geçirseniz, Sercan ile Mustafa Yumlu ceza alanı içinde kornerden gelen topa kafaya çıkıyor, Sercan’ın kafası Mustafa’nın koluna çarpıyor, pozisyon kesinlikle penaltı değil ama M.Yumlu pozisyonda yerde kaldı ya pozisyon da karışık ya sen hakem olarak Trabzon lehine faul yaratırsan, 4.hakemin önünde Bursaspor aleyhine olmayan faulü çalarsan, Bursaspor kulübesinden gelen tepkilerden sonra arka arkaya bu kez Bursaspor lehine 2 tane faul uydurursan, Trabzon tribünleri tepki gösterip sahaya su petlerini attıktan sonra dağılırsan, profesyonel yapsak da maaşları milyon Euro versek de haftada 7 gün İstanbul’a eğitime alsak da olmaz. Bu hakemlik işi yetenek işi…

Bursaspor’un yediği gol öncesi kornerden gelen topta ceza alanı içindeki o karambolde top gördüğümüz kadarıyla M.Yumlu’nun kolundan Erkan’ın önüne düşüyor ve Erkan da Trabzonspor’un galibiyet golünü atıyor. Biz pozisyonu ekranlarda net göremedik belki de yanılıyoruz ama eminim maçın 5. hakemi olayı net görmüştür. Daha ligin ilk haftası üstelik hakemler eğitim seminerlerini yeni bitirdiler…

2015-2016 Hasan Doğan Futbol Sezonu tüm futbol ailesine hayırlı olsun.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X