Avatar
Mustafa Çulcu

Hakemlik yürek işi

Marka değeri 1.2 milyar Euro ile Avrupa`nın en pahalı 6.liginde 3 haftada oynanan maç sayısı 27. Ev sahibi takımlar 7, deplasman takımları 8 galibiyet aldı, 12 maç da berabere bitti. Gol ortalaması 1.hafta 2.33 ile başladı, 2.hafta 2.11 ve son hafta da 1.77’ye düştü. Temposu takdir gören Fenerbahçe-Gazintepspor maçında bile topun oyunda kalma süresi 49.24 dakikayı aşamadı. Ligde topun oyunda kaldığı süre 50 dakikayı aşan maç sayısı bir-ikiyi geçemedi. Yani ligde oynanan futbol tatmin edici değil, zeminler tarla,tribünler boş, hakemler berbat
Hakemliğin gelişimi için TFF çok ciddi yatırımlar ve harcamalar yapmasına rağmen hakemler niye berbat?
UEFA`dan eğitmenler geliyor her ay, UEFA standartlarında eğitimler veriyor. Avrupa ve Dünya futbolunun öncü ülkeleri İngiltere`si, İspanya`sı ve bu işin fikir babası Platini`nin Fransa`sı konunun destekçisi Jaap Uılenberg`in Hollanda`sı uygulamazken biz 5 ve 6. hakemliği 2 sezondur uyguluyoruz. Bipli bayrak, telsiz, sprey gibi güncel moda hakem destek ekipmanlarını kullanıyoruz. Sezon başı Süper Lig hakemlerinin maç başı ücretlerine süper zam yapıyoruz, moral de veriyoruz ama sahalarda adam gibi hakem ara ki bulasın…
Eğer bir hakemde yürek yoksa hemen hakemliği bıraktıracaksın. Hakemlik yürek işidir. Ama önce, bu yürekli hakemleri bulup eğitecek, donatacak, sahaya sürecek, yüreksiz olanları da tespit edip dışarı atacak donanımlı, yetenekli, adaletli ve yürekli hakem yöneticisini bulacaksın. Maalesef biz de işler biat kültürü, ahbap-çavuş ilişkisi, bölgecilik,adamcılık yani şark kültürü ile gittiği için o hakemleri bulmak çok zor. Üstelik herkesin kendince bir bağlantısı ve bir hesabı var.
MHK Başkanı, hakemlerin sahadaki performansını denetlemede, yönetimsel hatalarını görüp sorgulamada neden ve niçinlerini bulmada hakemlikten gelmediği için (son derece doğaldır) yeterli olamıyor ve olmasını da bekleyemeyiz. Kurulun içindeki diğer üyeler de bilgi, birikim ve deneyimleri ile MHK Başkanına ve hakemlere destek olamıyorlar. Çünkü kapasiteleri bu kadar. Başkanın en güvendiği bilgisayardan hakem yetiştirme uzmanı(!) Ege`li, yeteneklere değil de İzmir ve Manisa`dan kendi çevresine Müslüman! 
Çok öteye gitmeyelim; TFF’de hakemlerin fiziksel performansından sorumlu profesyonel antrenörleri olmasına rağmenFırat Aydınus gibi önemli bir yetenek UEFA`nın 6 koşusunun 5’inde başarısız ve MHK onun bu koşuyu yapmasını sağlayamıyor! Şimdi Fırat, UEFA’da maç alamayacak ve kategori düşecek. Biz de hep birlikte kına yakalım! Bursa`dan sorumlu MHK üyesi Zihni Aksoy, 2008’den bu yana 6 sezondur Bursa gibi bir futbol kentinden Süper Lig’de düdük öttürebilecek bir yetenek bulup çıkaramıyor, yetiştiremiyor…
Gerisini varın siz düşünün!
MHK Başkanı Zekeriya Alp geç de olsa anlamış olmalı ki, sezon öncesi bazı üyelerine “Sizle çalışmak istemiyorum”diyerek istifasını istiyor. Ancak işe bakın ki, onlarda istifa etmiyorlar. O da yeni yapılanma scout ekibi adı altındaparalel bir MHK oluşturarak sezona giriyor. Bu durumu içlerine sindirip istifa etme adamlığını, cesaretini, duruşunu gösteremeyenler 2008’den bu yana hakemliğimizi yönetenler sahadakiler de onların eğittiği, yönettiği hakemler.
Cüneyt Çakır`ın şemsiyesini kaldıralım inanın ki,  tüm vücutlarına 50 korumalı güneş yağını bırakın, yoğurt sürselerbile alayı 1.derece güneş yanığı olmaktan kurtulamazlar.
 
ESKİŞEHİRSPOR-GENÇLERBİRLİĞİ
Deniz Çoban, 20 Eylül 2010’de Gaziantepspor-Bursaspor maçını tatil etti, yıldızı söndürüldü. Geçen sezon tam aydınlanıyordu ki, Antalya-Kasımpaşa maçında çıkardığı kırmızılar nedeniyle yine karartmaya girdi. Bu sezon ilk maçı. Kayda değer hatası yok ama Gençlerbirliği oyuncularının zaman geçirmelerine önlem alamayınca eleştiri aldı.
 
K.ERCİYESSPOR-AKHİSAR B.
Deniz Ateş Bitnel, Süper Lig’de 3.sezonunda ancak 5.maçına çıkabildi. Sıkıntılı başlamıştı her geçen gün üstüne koyarak geliyor. Bu sezon verilen şansı iyi kullanırsa FİFA listesinin en büyük adayı olur.
 
MERSİN İY-Ç.RİZESPOR
Kamil Abitoğlu, bu sezon sonu hakemliği bırakacak. Süper Kupa maçında çok eleştiri almıştı. Bu kez tecrübesini sahaya yansıttı. Başarılı oldu.Mersin İY`nun buz gibi bir golünü 2 nolu yardımcı Serkan Olguncan hatalı ofsayt gerekçesi ile yedi, yuttu.
 
BALIKESİRSPOR-GALATASARAY
Hakem Çağatay Şahan ve yardımcıları İsmail Şencan ile Nihat Mızrak zorluk derecesi yüksek olan sıkıntılı maçı iyi yönettiler.
 
KASIMPAŞA-K.KARABÜKSPOR
Tolga Özkalfa, yılların deneyimi olmasına rağmen yer almalarda hala sorun yaşıyor, topun önünde ve pozisyonun içinde kalıyor ve hatalar yapıyor. Kart tasarrufları ise tuhaf! Kasımpaşa lehine verdiği penaltıda eylem ceza alanı dışında. Yardımcı Serkan Ok`un Malki`nin attığı iptal edilen Kasımpaşa golünde ofsayt bayrağı doğru ama skor 1-0 Karabük öndeyken Karabük`lü Kumbela`ya kalkan ofsayt evler şenlik!
 
SİVASSPOR-T.KONYASPOR
İlker Meral, iyi yönetim gösterdi. Ancak 9.15 m.’ye açtığı baraj mesafesini yayıncı kuruluş 11.79 m. diye gösterince ve Cicinho tepkili davranınca gündeme oturdu. Konya`nın penaltı beklediği Ali Çamdal-Kadir, Sivas`ın penaltı beklediği Selim-Ahmet mücadelelerinde devam kararları doğru.
 
FENERBAHÇE-GAZİANTEP
Ali Palabıyık, ilave yardımcı S.Cem İyihuylu destekli 80.dakikada Gökhan-Şenol pozisyonunda yanlış penaltı verdi. Yeri geldikçe hep kullanılacak ve sezonu ipotek altına alan yanlış bir penaltı kararı oldu. Hakemin daha 6.dakikada zaman geçirme diye kaleci Eray`ı ikazı ve 90+1 de taç atmaya giden Gökhan`a aynı gerekçe ile sarı kartı çok ucuz çağ dışı hakem ego şovuydu!
 
İ.BAŞAKŞEHİR-TRABZONSPOR
Halis Özkahya, faulü atladı Trabzonspor golü yedi, Sefa`ya yapılan faulü atladı Halilhodziç tepki koydu tribüne gönderdi, 50 m. uzaktan deparla gelen kaleci Onur sözle, hareketle, davranışla tepki koydu o biçim gider yaptı ama yemedi sadece sarı ile geçiştirdi, hakemlik burada bitti! Belli ki, kafası karışık, uzatmalarda pozisyon önünde açık elle oynama var ama ilave yardımcının ikazı ile ancak Trabzon lehine penaltı verdi. Son saniyelerde Trabzonspor`un attığı buz gibi gol, faul gerekçesi ile oldu badem. Ülke hakemliğimizin 2 numarası Jaap Uılenberg`in gözdesi bu mu?
 
BURSASPOR-BEŞİKTAŞ
Cüneyt Çakır ismi Dünya hakemliğinde büyük marka. Maça katkısı fazla. Başarılıydı. Şener-Veli pozisyonunda Beşiktaş`lılar penaltı bekliyor olabilir ama top korner atışında henüz oyuna girmemiş. Yardımcı Bahattin Duran`ın Volkan Şen`in attığı gol öncesi gecikmeli faul bayrağına asla katılmıyorum. Diğer yardımcı 66.dakikada Olcay`ın ofsayt pozisyonunun kaçırdı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X