Avatar
Mustafa Çulcu

Kural hatası var!

Bursaspor-Osmanlıspor maçında Fırat Aydınus, şaka gibi bir karara imza attı

 

Hakem hatalarından kaybolan puanları koy üst üste bak; Bursaspor’un sıralamasına. Kaybolan performans getirilerini koy üst üste bak, Bursaspor’un borçları nerdeyse bitecek… Ama kimin umurunda?

 

Geçtiğimiz hafta Gaziantep’de hakem Tolga Özkalfa’dan Bursaspor aleyhine skandal bir penaltı kararı çıkmıştı. Hafta arası Riva’da yapılan eğitim seminerinde, UEFA eğitimcisi Roberto Rosetti tarafından pozisyon hakeme sorulduğunda, Tolga Özkalfa, “Refleks gösterdim arkaya baktım” diyor. Bence bu refleksin altında yatan gerçek; çaresizlik, arayış, dayanak, sıkıntılı yetenek, baskıya karşı direnme eşiğinin düşüklüğü daha ötesi, yürek yokluğu diyebiliriz. Sayın Rosetti de topun Erdem’in göğsünden sektiğini ve penaltı kararının külliyen yanlış olduğunu söylüyor. 

 

SUS PAYI

Bursaspor cephesinin, bu karara kurumsal çerçevede TFF Başkanı nezdinde tepki göstermesi ve hatalı ihraç olan Erdem’in cezasının af edilme talebi ise son derece doğal. Eğer basın yoluyla tepki koyarsanız TFF’nin ceza tokmağı zaten tepenizde, nefes aldırmıyor. Peki, bu tepki Bursaspor’un kaybolan puanlarına çare olur mu? Hayır.

Tepki, MHK’ya kadar gitmiş olmalı ki, Bursaspor-Osmanlıspor maçına MHK ve TFF’yi kurtarıcı, deneyimli, donanımlı, FİFA eski hakemi yakışıklı Fırat Aydınus atandı. Bundan iyisi yok, bir nevi sus payı. Son Şampiyonlar Ligi finalini yöneten İngiliz Clattenburg’u gönderecek halleri yok ya…

 

AMAN TOZ KALKMASIN

Çok yetenekli ve sahaya çok yakışan, zor maçlarda kural uygulamalarının yanında UEFA’dan bile eleştiri almasına rağmen pozisyon sonrası oyunculara verdiği nasihatleri ile öne çıkan Fırat Aydınus, temposu ve zorluk derecesi yüksek olan bu maçta da yine öyle yaptı. Penaltılar atlanmış, kartlar çıkmamış önemli değil nasıl olsa Fırat kardeşimiz nasihat vererek futbolcuların nabzını düşürüyor, damar alıyor ve oyunu şerbetliyor. Zaten MHK’nın da istediği bu değil mi? Kurallar falan çok da önemli değil. Aman toz kalkmasın yeter.

Hakem hatalarından kaybolan puanları koy üst üste bak; Bursaspor’un sıralamasına. Kaybolan performans getirilerini koy üst üste bak, Bursaspor’un borçları nerdeyse bitecek… 

Ama kimin umurunda?

 

NET PENALTI

Hadi tartışılan diğer penaltılık pozisyonları geçtim ama 68.dakikada Aziz Behich ile mücadelede Prochazka ceza alanı içinde topu eliyle-koluyla oynuyor net penaltı ama hakem vermedi. Bursaspor’un penaltısı oldu badem

Aynı Fırat Aydınus, 82.dakikada Bursaspor lehine bir faul verdi. Osmanlıspor oyuncusu  Muhammed oyun hemen başlamasın diye topu eliyle alıyor götürüyor. Oyunu geciktirdiği için hakem net sarı kart göstermeliydi ama göstermiyor. O esnada Bursaspor hemen oyuna başladı ve atak sonrası top auta çıktı. Hakem, bu kez Muhammed’i yanına çağırdı bir dakika önce yaptığı o hareketten dolayı kendisine sarı kart gösterdi. Oysa kurallar gereği oyun başlamadan disiplin uygulaması yapılmak zorunda. Peki, oyun başladıktan sonra yaparsan ne olur; “Nur topu bir çocuk gibi nur topu bir kural hatası olur.”

 

ŞAKA GİBİSİNİZ

Eh be Fırat oldu olacak maçın akışı içinde göstermeyi unuttuğun kartları son dakikalarda toptan gösterseydin ya kardeşim. Hiç olmazsa zaman kaybını önlemiş oyunun hızını kesmemiş olurdun!

Vallahi şaka gibisiniz…

Şimdi hakeme sorsalar auta veya verdiğim karara itiraz etti ondan gösterdim diyebilir. Ancak, görüntüler hiç de öyle demiyor. Bursaspor, Erdem’in kartına itiraz etti sonuç alamadı. Ancak, Osmanlıspor fark etti mi bilemiyorum. Muhammed’in kartına itiraz etse kart iptal olur.

 

KAFALAR DEĞİŞMELİ

MHK, geçen hafta yardımcıları ve hakemleri hatta yeni evlenen balayında olan FİFA hakemi Halis Özkahya’yı bile eğitime aldı. Bu hafta da maçı olan hakemleri yine Riva’da eğitime aldı. Eğitim tabii ki faydalıdır.

Lakin, son 5 yıl içinde 3.kez göreve gelen MHK Başkanı Yusuf Namoğlu’ndan isteğimiz eğitimin yanında, kafaların değişmesi, adaletin işlemesi

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X