Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Demiryolu Altı’nda ürkütücü uyuşturucu bilançosu

Fotoğraflar: Seyit Gündoğan 

 

Demiryolu Altı’nda sessiz, sedasız çocuklar ölüyor. Uyuşturucu satıcılarının akın ettiği Demiryolu Mahallesi’nde son 6 ayda, 7 çocuk yaşamını yitirdi. Korkunç tablodan dolayı mahalle halkı tedirgin. Mahalle sakini MAKDER Başkanı Dr. Taner Ödemiş, “Son olarak geçen hafta bir çocuğumuzu kaybettik. Son 6 ayda  7 çocuğumuz madde bağımlılığından yaşamını yitirdi. Tedbir alınmazsa, daha çok çocuğumuzu kaybedebiliriz” dedi.

 

Uyuşturucu madde kullanım yaşı 12’lere kadar düştü. Demiryolu Altı’nda yaşayan çocuklar, uyuşturucu parası bulmak için, evlerindeki eşyaları satıyorlar. “Sadece polisiye tedbirlerle bu işi çözemeyiz” diyen Ödemiş, ailelere çağrı yaptı: “Çocuklarınızı boş bırakmayın, onlara sahip çıkın.

 

Son 6 ayda 7 çocuk, madde bağımlılığından yaşamını yitirdi. Ölümler, kamuoyuna yansımadı. Yani çocuk sayılabilecek yaştaki madde bağımlıları, sessiz, sedasız hayatlarını kaybettiler.

Ölüm haberleri, Demiryolu Altı diye tanımlanan mahallelerden geldi.

Geçen hafta, bu yakıcı soruna dikkat çekmek için  Zaferspor öncülüğünde yürüyüş yapıldı.

Mahalle halkının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte, uyuşturucuyla mücadele mesajı verildi.

Yürüyüşü orgaze eden sivil toplum örgütlerinden Makedonya Arnavutluk Kosova Göçmenleri Derneği Başkanı  Dr. Taner Ödemiş, bu hafta Pazar Söyleşisi’nin konuğu oldu.

Demiryolu Altı’nda neler oluyor?

Bursa’da, hatta Türkiye’de neler oluyorsa, Demiryolu Altı’nda da aynı şeyler oluyor.  Madde bağımlılığında artış söz konusu. Bağımlılık nedeniyle, ölümler oluyor. Ancak sadece bu mahallede değil, Bursa’da genel bir sorun bu. Kamberler Mahallesi’nin taşınmasıyla, satıcılar bu bölgeye geldi. Demiryolu Altı ıssız bir bölge olduğu için dışarıdan gelenler buralara çadır kurup yerleşiyorlar ve maalesef biz bunları temizleyemiyoruz.

 

“UYUŞTURUCU SATICILARI DIŞARIDAN GELİYOR”

 

‘Dışarıdan gelen satıcılardan uyuşturucu temin ediliyor’ dediniz. Bunu biraz açabilir misiniz, nasıl rahatlıkla mahalleye girip, uyuşturucu satabiliyorlar? 

Uyuşturucu Türkiye’de büyük bir rant kaynağı. Rant kaynağının olduğu her yerde de  satıcılar var. Satıcılar, insanların olmadığı, ıssız alanlarda uyuşturucuyu daha rahat satabiliyorlar. Dereboyu dediğimiz bölge  onlar için çok uygun. Emniyet kontrolünden uzak ve insanların korkup gidemediği bir bölge. Zafer, Gülbahçe,  Namık Kemal gibi mahallelerde birçok metruk alan var ve satıcılar bu alanlardan yararlanıyorlar. Bunların yok edilmesi lazım. Uyuşturucu satıcıları haşere gibidir, insanların olmadığı yerlere girerler, insanlardan korkarlar.

 

“YOKSUL ÇOCUKLARI TUZAKLARINA DÜŞÜRÜYORLAR”

 

Satıcılar, madde bağımlılarıyla nasıl iletişime geçiyorlar?

Bu konuda bir benzetmem var. Uyuşturucu satıcıları avcı, madde bağımlısı olan bizim zavallı çocuklarımız da av oluyorlar  maalesef. Satıcılar bir kartal gibi yavrularımızı ele geçirip, parçalıyorlar ve hayatlarını yok ediyorlar. Daha çok sosyoekonomik açıdan sorunu olan, ailelerinden uzak yaşayan ve sosyal hayattan izole olmuş çocukları seçiyorlar. Bu çocukları, madde bağımlısı olan arkadaşları vasıtasıyla tuzaklarına düşürüyorlar. Madde kulllanlar, kullanmayan arkadaşlarını da kendi yollarına itiyorlar. Satıcılar, madde kullancısı gençlere bir kurban getirme karşılığında uyuşturucuyu bedava veriyorlar. Yani promosyon gibi düşünün bunu. Bu nedenle, madde bağımlılıları sürekli başka insanların da uyuşturucu kullanmasını istiyorlar.

 

Madde bağımlılarının sosyoekonomik durumlarını açar mısınız?

Sosyoekonomik seviyesi gelişmiş çocukların madde bağımlılığı daha az. Çünkü sosyoekonomik düzeyi iyi çocuklar, spor yapabiliyor, sosyal ortamlara girebiliyorlar. Ekonomik durumu iyi olmayanlar, bunlardan mahrumlar. Bu nedenle, satıcıların tuzağına daha kolay düşebiliyorlar.

 

“ANNESİNİN ÇEYİZİNİ SATIP UYUŞTURUCU ALAN ÇOCUKLAR VAR”

 

Yoksul çocuklar, uyuşturucu parasını nerden buluyorlar?

Bu çocuklar bağımlılığa yakalandıktan sonra her türlü şeyi yapabiliyorlar. Mesela annelerinin çeyizini satıyorlar. Evindeki tüm eşyaları satan çocuklar olduğunu biliyorum.  Annesinin çeyiz sandığını boşaltıp, el oymalı dantelleri satan çocuklarla konuştum.  Madde bağımlısı bir çocuğun gözü hiçbir şey görmez. Bu nedenle, o çocukların önüne çıkmanız da mümkün değil. Durum bu kadar vahim. Bakın, annesini, babasını kesmeye kalkanlar var. Bizim toplumumuzda, anne  ve babaya karşı gelinmezken, annesine silah çeken, onu tehdit eden madde bağımlısı çocuklar var.

 

‘6 AYDA 7 KURBAN’

 

Son aylarda mahallenizde kaç çocuk madde bağımlılığından yaşamını kaybetti?

Son olarak geçen hafta bir çocuğumuzu kaybettik. Son 6 ayda,  7 çocuğumuz madde bağımlılığından yaşamını yitirdi.

 

Tedbir alınmazsa daha çok çocuğu kaybedebiliriz…

Ölen çocukları da hiç beklemiyorduk. Hangi gencimiz ölecek bilemiyoruz. Bu maddeler, tek seferde bile öldürebilir insanı. Ayrıca kullandıkça, bağımlığı artırıyor ve sizi ölüme yaklaştırıyor.

 

Kaç çocuğun uyuşturucu tuzağında olduğunu tahmin edi-yorsunuz?

Uyuşturucu için tam bir oran vermek mümkün değil. Çünkü bu maddeyi kullananlar kendilerini saklarlar. Ayrıca bu vakaların resmi evraka girmesi de kolay olmuyor. AMATEM’e giden bir çocuğumuz, durumu fark edilince işinden çıkarılmış ve arkadaş çevresinden dışlanmıştı. Bu nedenle, çocuklar resmi kayıtlara girdiği için AMATEM’e gitmekten kaçıyorlar.

 

“MADDE KULLANIM YAŞI DÜŞTÜ”
 

Madde kullanımının yaş ortalaması kaç?

Ortaokul çağına kadar düştü. Yani 12-13 yaşına kadar indi. Okul bahçelerinde bile satılıyor. Bunların mutlaka takip edilmesi gerekir. Erken yaşta bu alışkanlığa yakalanılması çok daha büyük sıkıntı.

Bu maddeler, ne kadar sürede bağımlılık yapıyor?

Bazı maddeler daha geç bağımlılık yapıyor. Ancak Bonzai gibi, içinde fare zehirinden toksik maddelere kadar çok değişik kimyasalların konulduğu zehirler, ilk seferde bağımlılık yapıyor. Ama tümü, önünde sonunda bağımlılık yapar. Uyuşturucu bağımlılığına,  zeki ve başarılı çocuklar da  düşebiliyor. Çünkü merak ediyorlar. Bu noktada, özellikle ailelere seslenmek istiyorum. Çocuklarına şiddetli tepki vermesinler. Onlara şefkatli yaklaşırlarsa, sorunları atlatmalarında daha çok yardımcı olurlar. Çocuklar, denemek için bir kere kullanabiliyorlar. Onları biliçlendirmek, en önemlisi eğitmek çok önemli.

 

Uyuşturucu madde bağımlılığının tedavisi nasıl yapılıyor, ne kadar süre devam etmesi lazım?

Akut döneminde toksikasyon tedavisi yapılabiliyor. Hastanede yatarak veya  klinlikte  ayakta tedavi yoluyla. Tedavi süresi 6 aydır. Birinci aydan sonra aşama kaydedilir. 3 aydan sonra tekrar kullanmak isteyebilir bağımlı. Önemli olan tedavi sürecinde bir kere bile kullanmaması. 6 ay içinde temiz kalabiliyorsa, ileri bir aşama kaydetmiş sayılır.
 

“MAHALLE HALKI TEPKİLİ”

Geçen hafta Zaferspor öncülüğünde bir yürüyüş düzenlediniz. Bundan bahseder misiniz?

Demiryolu Altı mahallelerinin uyuşturucuyla anılmasını istemiyoruz. Bu mahallelerde daha çok Rumeli göçmenleri yaşıyor. Aile ilişkilerine önem veren Rumelililerin yaşantılarında, kültürlerinde böyle bir şey yok. Dışarıdan gelen insanlar, bölgenin fiziki şartlarından da yararlanarak bu mahalelerde satış yaptığı için farklı bir algı oluştu. Uyuşturucu bağımlılığına tepki vermek için Rumeli Dernekleri Federasyonu, Makedonya Arnavutluk Kosova Göçmenleri Derneği ve çeşitli sivil toplum örgütleri öncülüğünde mahalle halkının da katılımıyla yürüyüş yaptık. Ardından Parlamenterler Birliği Başkanı Niyazi Pakyürek, Beyazay Derneği Başkanı Zafer Hıdıroğlu ve RUMELİFED Başkanı Reşat Çimsöken ve benim  konuşmacı olarak katıldığımız bir panel düzenledik. Tepkimizi verdik ve ses getirdik. Bu ilk adımımızdı.

 

‘UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE AİLELERE İŞ DÜŞÜYOR’
 

Son olarak uyuşturucuyla mücadelede neler yapılması gerektiğini konuşalım…

Maddeyi bir alan olarak düşünürsek, o alanı kapatmamız gerekir. Ne kadar çok o alanı doldurursak, o kadar çok çocuğu kurtarmış oluruz. Mesela, ailelerin katıldığı sosyal organizasyonlar ve spor etkinlikleri düzenlemeliyiz. Anne ile kız, baba ile kız veya anne ile oğlunun birlikte katıldığı etkinlikler yapmalıyız. Çocuklara müziği sevdirmeliyiz, gitar çalmalarını öğretmeliyiz. Spor etkinlikleri, halkoyunları düzenlemeliyiz. Çocukları aileyle tuttuğumuz sürece, onları av olmaktan kurtarırız. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe çok duyarlı.  Sayın Altepe ile görüşüp, Belediye’nin desteğiyle etkinlikler yapabiliriz. İlçe belediyelerinden de destek istiyoruz. Onların da desteklerini esirgeyeceklerini düşünmüyoruz. Basının bu konuya ilgi göstermesi çok önemli. En önemlisi aileler. Ailelere çok iş düşüyor. Bizler, 24 saat çocukların başında duramayız. Anne ve babanın bilinci çok önemli. Ailelerin bilinçlenmesi için onlara da eğitim verilmesi lazım. Tabii anne ve babanın da sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkları olmaması lazım. Çünkü çocuklar, anne ve babalarını örnek alıyorlar. Dini eğitim de önemli. Tüm bunlarla birlikte, temiz aile, temiz bir Bursa ve temiz bir toplum diyoruz. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X