Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

‘Suriyeliler uyum sağlamaya başladı’

Kimi kuyumculuk yapıyor, kimi bebe giysisi üretiyor. Kimi gıda toptancısı, kimi berber. Yaklaşık 5 yıl önce Bursa’ya yerleşen Suriyeliler, artık ticaret yapıyor. Sadece Çırpan Mahallesi’nde 7 adet kuyumcu dükkânı işletiyor Suriyeliler.

Vişne Caddesi’nde tekstilcilik yapan Suriyeli göçmenler, atölyelerinde yüzlerce işçi çalıştırıyorlar. Suriyeliler, yaşadıkları bölgenin ekonomisini de canlandırıyorlar. Kilolarca meyve ve sebze tüketen Suriyeli göçmenler nedeniyle Çarşamba pazar esnafının tezgâhında ürün kalmıyor.

 

Osmangazi Belediyesi, Suriyelilerden kaynaklı şikâyetler nedeniyle, bir çalışma başlattı. Mahalle sakinlerinin şikâyetlerini dikkaten alan Osmangazi Belediyesi, uyum için derneklerle işbirliği yaptı, denetimlerini sıklaştırarak Arapça tabelaları mevzuata uygun hale getirdi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Suriyeliler, gün geçtikçe bize uyum sağlıyor” dedi.

Suriyeliler yazı dizimizin ikinci gününde Çırpan Mahallesi’ndeki izlenimlerimizi, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Çırpan Mahallesi Muhtarı  Yusuf Demir’in görüşlerini, Yıldırım Vişne Caddesi’nde faaliyet gösteren bir Suriyeli esnafın çalışma yaşamını aktaracağız.

 

“SURİYELİLER ENTEGRE OLUYOR”

 

Suriyeliler dosyamızda Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a da mikrofon uzattık.

Çarşamba’da yaşayanların Suriyelilerden kaynaklı şikâyetlerinin adresi Osmangazi Belediyesi’ydi.

Ancak Çarşamba’da yaptığımız incelemelerde, şikâyetlerin azaldığını, Osmangazi Belediyesi’nin bu bölgede özel çalışmalar yaptığına tanık olduk.

 “Suriyeliler meselesi sadece belediyenin sorunu değil” diyerek sözlerine başlayan Dündar, şöyle devam etti:

“Biz tüm şehirle ilgilendiğimiz için şikâyetler bize geliyor doğal olarak. Bu konuda asıl yetkili kurumlar Göç İdaresi ve Valilik.  Çarşamba’daki sorun Arapça tabelalardı. Temizlik noktasında da şikâyetler vardı. Biz Suriyeli derneklerle işbirliği yaptık. Vatandaşlarla görüşerek, pozitif ve negatif bakış açısını derneklere ilettik. Onlar da yaptığımız çalışmadan dolayı bize teşekkür ettiler. Tabii Suriyeliler farklı bir ülkeden geldiler. Toplumların kendi gelenekleri vardır. Ancak onlar da artık bizlere uyum sağlamaya başladılar. Mesela kendileri toplanıp, mahallelerine sahip çıkmak adına bir temizlik kampanyası başlattılar. Osmangazi Belediyesi’nin rutin temizlik hizmetleri var. Ancak onlar tüm sokakları yıkayıp süpürdüler. Biz de destek verdik kendilerine. Vatandaşın Suriyelilere karşı da bir bakışı var. Onların vergi vermedikleri, ruhsat harcı ödemedikleri gibi yanlış bilgilere sahipler. Oysa onlar da bu konuda çok sıkı bir denetime sahipler ve vatandaşlarımız hangi yasal yükümlülüklere sahipse Suriyeliler de aynı yükümlülüklere sahipler. Zabıta ve Ruhsat Müdürlüğümüzün tüm işlemleri onlara da uygulanıyor. Arapça tabela konusunda şikâyetler vardı. İzah ettik, düzelttiler. Çalışma izni olmayan 143 Suriyeliyi Bakanlığa bildirdik. 109 ruhsatsız faaliyet gösteren işyerine işlem yaptık. 34 iş yerini  mühürledik. Eksiği olmayan  75 işyerine de ruhsat verdik. 112 Arapça tabela düzeltildi. 10 işyerine Türkçe tabela asmamakta ısrar ettiği için işlem yaptık.”

 

DERNEKLERLE İŞBİRLİĞİ

 

Suriyelilerin topluma entegre olması için Osmangazi Belediyesi, derneklerle çalışma yürütüyor.

Dündar, Çarşamba’nın Suriyelilerin çarşısı haline dönüştüğünü hatırlatarak, “Bursa’nın diğer bölgelerinde oturanlar, kendi damak tadlarına uygun ürünleri Çarşamba’daki dükkânlara gelerek satın alıyorlar. 

Ancak tüm ihtiyaçlarını Suriyeli esnaftan karşılayacaklar diye bir kural yok. Türk esnaflardan da alışveriş yapıyorlar. Gün geçtikçe, topluma entegre oluyorlar” dedi.

 

SURİYELİLER İLE TÜRKLER EVLENİYOR

 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Suriyeliler ile Türklerin evliliklerine ilişkin istatistiki bilgiler de verdi.

Buna göre Osmangazi’de 29 Suriyeli kadın Türklerle evlenirken, 3 Suriyeli erkek de Türk kadınlarla evlilik yaptı. 26 Suriyeli kadın ve erkek de birbirleriyle evlendiler. 

Osmangazi Belediyesi, sosyal yardım adı altında çok sayıda 2. el giysi ve eşya da dağıttı.

Suriyeli çocukların eğitim görmesi için kırtasiye yardımı yapıldı.

 

SURİYELİLER VİŞNE CADDESİ’NDE

 

Yazı dizimizin ikinci gününde son durağımız Vişne Caddesi oluyor.

Vişne Caddesi’nde çok sayıda Suriyeli imalatçı faaliyet gösteriyor.

Çoğu bebe imalatçısı olan Suriyeliler, ağırlıklı olarak bu bölgede ticari faaliyetlerini sürdürüyor.

Anas Akad isimli Suriyeli de bunlardan biri.

Şam’dan Türkiye’ye göç eden Akad, 2 yıl önce Bursa’ya yerleşmiş.

Çok az Türkçe konuşabilen Akad, evli ve 3 çocuk babası.

Atölyesinde ürettiği malları Suudi Arabistan’a ihraç ettiğini anlatan Akad, ailesiyle birlikte sırt sırta vererek çalışıyor.

Türkiye’de olmaktan çok mutlu olduğunu belirten Akad, Türk toplumuna teşekkür ediyor.

 

‘YÜKLÜ ALIŞVERİŞ YAPIYORLAR ANCAK SIKI PAZARLIKÇILAR’

 

Çarşamba Kapalı Pazarı’ndayız.

Esnaf, genel olarak Suriyelilerden memnun.

Çünkü Suriyeliler geldikten sonra ellerinde hiç mal kalmıyormuş.

Kalabalık ailelerden oluşan Suriyeliler, bir, iki kilo değil, 10, 15 kilo meyve ve sebze alıyorlarmış.

Ancak, sıkı pazarlık yapıp ürünü yarı fiyatına düşürüyorlarmış.

Suriyeliler patlıcanı ve kabağı çok tüketiyorlarmış.

Üzüm, erik ve şeftali en çok tercih ettikleri meyveler arasında.

Pazarcı esnafının görüşleri:

“Suriyeliler yüklü miktarda alışveriş yapıyorlar. İşlerimiz arttı. Torba torba alıyorlar. Ama fiyatı çok düşürüyorlar. Bir liraya sattığımız ürünü 50 kuruşa istiyorlar. Kadını da erkeği de çok pazarlıkçı. Ama malımız elimizde kaldı mı mecbruren düşük fiyata veriyoruz. Dil konusunda da sıkınıtı çekiyoruz. Fazla Türkçe bilmiyorlar.”

 

‘ZARARLARI DA VAR YARARLARI DA’

 

Dün Selimiye Mahallesi Muhtarı Mustafa Demir ve İntizam Mahallesi Muhtarı Sami Yüceyu’nun görüşlerini aldık.

Çırpan Mahallesi’nde de yüzlerce Suriyeli yaşıyor.

Çırpan Mahallesi Muhtarı Yusuf Demir, Suriyelilerin getirdiği sorunlar kadar, mahalleye katkıları olduğunu da belirtiyor.

Çırpan Mahallesi Muhtarı Yusuf Demir:

Mahallemiz Osmangazi’nin merkezinde, Kent Meydanı’na çok yakın mesafede, iki metro istasyonu arasında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, UEDAŞ, Göç İdaresi ve bir sağlık polikliniğinin çevresinde yer aldığı 20 bini aşkın nüfusu olan bir mahalledir. Suriyeliler gelmeden önce mahallemiz yoğun göç verirken, bugün göç alıyor. Çırpan Mahallesi’nde yaşayan Suriyeliler zengin ailelerden oluşuyor. 7 adet kuyumcu hizmet verirken dönercisinden bakkalına, berberinden gıda toptancısına varıncaya kadar çeşitli işkollarında faaliyet gösteriyorlar. Suriyeliler geldikten sonra mahallemizde kiralık ev bulmak mümkün değil. Kiralar da arttı. Ancak kira kontratı yapılmıyor. Buradan yetkililere sesleniyorum, mutlaka kira kontratı yapılması gerekir. Ayrıca Suriyeliler gece geç saatlerde çoluk çocuk Merinos Parkı’nda toplanıyorlar. Hem  geç saatlere kadar gürültü yapıyorlar, hem de çevreyi kirletiyorlar. Ayrıca yaşadıkları apartmanlarından aşırı derecede gürültü yapıyorlar ve yemek kokularından dolayı şikayetler geliyor. Gürültü ve yemek dışında artıları da var. Çok fazla yiyecek aldıkları için pazarcı esnafının elinde mal kalmıyor. Bu anlamda, faydaları var zararları yok. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X