Zeytin üreticisine TARSİM anlatıldı

Mudanya’da yaşanan aşırı kar yağışıyla zeytin ağaçlarındaki zararın ardından, TARSİM tarafından zeytin üreticisine toplantısı yapıldı.

Zeytin üreticisine TARSİM anlatıldı

ÖMER BİLİK

Toplantıya TARSİM Bursa Bölge Müdürü Hüseyin Ali Taşdemir, Mudanya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisleri ve ilçede Ziraat Odası’na kayıtlı çiftçiler katıldı. 2017 yılında sadece meyvelerin değil, ağaçların da sigorta kapsamına alındığını belirten TARSİM Bursa Bölge Müdürü Hüseyin Ali Taşdemir düzenlemeyle ilgili bilgi verdi. 

Bu yıl yeniliklerden birinin ağaç sigortası olduğunu belirten Taşdemir, heyelanda, yangında, depremde veya kar yükü nedeniyle ağaç kayıpları yaşandığını kaydetti.

Taşdemir, “Burada teminatları verilen dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, kar ağırlığı, sel, su baskını nedeniyle ağaçların yerinden sökülmesi, tamamen kırılması veya dal kırılmalarını kapsıyor. Zeytinde yaşanan kar kırıklarından dolayı ağaç devrildi, gövdeden devrildi tam hasarlı addedilecek. Ancak ana dal kırılmaları sonucu eğer 3 yıl boyunca bu ağaçtan ürün alınamaz şekilde zarar gelmiş ise ağaçlar tam hasarlı kabul edilecek ve teminat kapsamına girecek. Biz ürünün fiyatını 3 kat kadar öderken artık ağaç için de 3 kat ödeyeceğiz. Biz sadece ürün için 3 kat zarar ödüyorduk. Bu sene yeni teminat devreye girip bir ağaçtan toplanacak zeytinin 3 katının ödenmesinin yanı sıra, ağaçtan alınan ürün tutarının üç katıda da ağaç için çiftçilere ödenecek” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X