1,5 milyon konuta acil dönüşüm

Türkiye’de 1,5 milyon konutun acil olarak dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Kurum, bunun kendileri için en önemli gündem maddesi olduğunun altını çizdi.

1,5 milyon konuta acil dönüşüm

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’de dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon konuttan 1,5 milyonunun acil ve öncelikli durumda bulunduğunu söyledi.

Bakan Kurum, Çanakkale’de Çataltepeliler Derneği Lokali’nde düzenlenen ‘Sosyal Konut Kentsel Dönüşüm’ başlıklı toplantıya katıldı. Buradaki konuşmasında yurt genelinde 50 bin sosyal konutluk bir proje başlattıklarını belirten Kurum, bu projenin 67 ili ilgilendirdiğini vurguladı. Kurum, ‘’240 aya varan vadelerimiz var. Tabii vatandaşlarımız uygun ödeme seçenekleriyle, devlet güvencesiyle sağlam, yatay mimari anlayışıyla, mahalle kültürü anlayışıyla uygun konutlarına sahip olacak” dedi.

Kurum, bu konutlar için başvuru sayısının 200 bini aştığını kaydetti. Türkiye’nin bugüne kadar depremlerde 82 bin canını yitirdiğine işaret eden Bakan Kurum, ‘’Deprem riski taşıyan, gerçekten yıkılma tehlikesi olan binaları hızlı şekilde dönüşüme uğratmak zorundayız. Bu çerçevede de 81 il valiliğimize bir genelge yolladık. Bu bizim en önemli gündem maddemiz. İnanın terör kadar önemli” diye konuştu.

HEDEF 5 YILDA BİTİRMEK

Türkiye’deki konutları depreme ve afet riskine karşı dayanıklı hale getirmeleri gerektiğinin altını çizen Kurum, bugüne kadar 590 bin konutun kentsel dönüşümle rehabilitasyonunun yapıldığını dile getirdi. Murat Kurum, şöyle devam etti: ‘’Önümüzdeki süreçte de tüm Türkiye’de 6,7 milyon konutun dönüştürülmesi gerekiyor. Bunun 1,5 milyon konutu, acil ve öncelikli dönüşüm yapılması gereken alanlar.

Bu alanlara ilişkin de yılda 300 bin konut yapmak suretiyle önümüzdeki 5 yıllık süreçte buraları dönüştürmek istiyoruz. Bu dönüşümle birlikte o 300 bin konutun yaklaşık yüzde 10’unu Toplu Konut İdaresi Başkanlığı eliyle yapacağız. Kalan kısmına da İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ile yüzde 50’ye kadar faiz desteği vermek suretiyle, o kentsel dönüşümü yerel yönetimlerimizle yapma arzusu içindeyiz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X