Domates ihracatında yüzler gülüyor

Türkiye’nin yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği domates ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 98 milyon dolara yükseldi.

Domates ihracatında yüzler gülüyor

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, geçen yıl 53 ülkeye 292 milyon dolarlık domates satışı yapan Türkiye, 2019 sezonuna da iyi başladı. Ağırlığı Ege ve Akdeniz bölgelerindeki seralarda üretilen domateslerle yapılan ihracat, 1 Ocak-18 Mart 2019 tarihlerinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artışla 98 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında ilk sırada yer alan domateste en fazla dış satım Rusya’ya gerçekleştirildi. Geçen yıla göre yüzde 351 artışla 40 milyon dolarlık domatesin gönderildiği Rusya’yı, 13,5 milyon dolarla Romanya ve 7,3 milyon dolarla Bulgaristan izledi. 

TALEBE YETİŞEMİYORUZ

Dikili ilçesinde 700 dönüm ile dünyanın en büyük ikinci jeotermal serasında yıllık 19 bin ton domates üreten Agrobay firmasının Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Şentürk Salık, seralarında yetişen domatesin dünyanın birçok noktasında talep gördüğünü söyledi. Yeni sezonun bereketli gittiğine değinen Şentürk, ”Özellikle Rusya ve Avrupa pazarından gelen talebe yetişemiyoruz. İç piyasada da çok ciddi bir talep var” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X