Gerçeği aratmayan ‘Beyaz Kod Tatbikatı’

Sağlık çalışanlarının şiddete maruz kaldıklarında verdikleri alarm olan ‘beyaz kod’ için Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tatbikat yapıldı.

Gerçeği aratmayan ‘Beyaz Kod Tatbikatı’

Tatbikatta, hasta rolü oynayan personel, hekime karşı öfkeli ve tehditkar davranışlarda bulunmaya başlayınca ‘beyaz kod’ ilan edildi. Daha sonra hasta, hekimin üzerine sandalyeyle saldırdı. Hekim de 113’ü tuşlayarak beyaz kod alarmı verdi. Alarm üzerine güvenlik görevlileri ve hastanenin farklı birimlerinden görevliler kısa sürede odaya geldi. Güvenlik görevlileri saldırganı etkisiz hale getirip uzaklaştırırken, hastanedeki beyaz kod görevlileri hekimi sakinleştirerek hukuki süreçle ilgili bilgilendirdi.  

HUKUKİ SÜREÇ HEMEN BAŞLIYOR

Beyaz kod sisteminde, hekimin isteğine bağlı olmaksızın, 113’e çağrı gelmesiyle birlikte hukuki süreç otomatik olarak başlıyor.Sağlık Bakanlığı, bu konuda her ilde avukat istihdam etti. Bu avukatlar vasıtasıyla beyaz koda düşen sağlık çalışanının ihbarı direkt savcılığa veriliyor. Mağdur sağlık çalışanın ifade vermesiyle otomatik olarak kamu davası açılıyor.

Beyaz kodu bildirdikten sonra kişinin ‘ben bu davadan vazgeçiyorum’ deme şansı da bulunmuyor. BUÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde sağlık çalışanları uygulamanın ilk başladığı 2014 yılında 7 beyaz kod bildiriminde bulunurken, 2015 yılında 7, 2016 yılında 8, 2017 yılında 13, bu yıl da kasım ayı itibariyle 11 beyaz kod bildirimi yapıldı. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X