İsrail’in yeni Gazze planı

İsrail’in, Gazze üzerindeki deniz ablukasını hafifletmek için Kıbrıs’ta bir ‘kontrol limanı’ kurmayı planladığı belirtildi.

İsrail’in yeni Gazze planı

Plana göre, Hamas yönetimindeki Gazze’ye gönderilen yardımlar önce Kıbrıs’ta kontrol edilecek, ardından Filistinlilere ulaştırılacak.

İsrail, Hamas yönetimini gerekçe göstererek Gazze’ye uyguladığı deniz ablukası konusunda Kıbrıs üzerinden çözüm üretmeye hazırlanıyor.

Tel Aviv yönetimi, Gazze’ye giden gemilerin Kıbrıs’ta aranması için adada bir liman kurmayı planlıyor. Kıbrıs’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, bu projeyi Kıbrıs Savunma Bakanı Savvas Angelidis ile masaya yatırdı.

İsrail basınına göre, iki bakan planı karara bağladı. Plan ile ilgili çalışmaların önümüzdeki iki haftada başlayacağı ve ayrıntıların kamuoyu ile en geç üç ay içerisinde paylaşılacağı belirtildi.

Liman planına göre, Gazze’ye mal taşıyan kargo gemileri için adada özel bir iskele ve liman yerleşkesi inşasına başlanacak. Bu yeni limanda Gazze’ye ulaşacak olan yardımlar İsrailli yetkililerce kontrol edilecek. İsrail Hamas’a silah gönderiminin önüne bu şekilde geçmeye çalıştığını belirtirken, yardımlar bu kontrollerden sonra Gazze’ye bir feribot ile taşınacak.

HAMAS’A İKİ ŞART

Ancak İsrail’in Kıbrıs liman projesi için Hamas’a elindeki iki İsrail askerinin cenazelerini İsrail’e teslim etmesini ve üç İsrail vatandaşının serbest bırakılması şartına bağlayacağı öne sürüldü.

Plana ilişkin Kıbrıs Rum hükümet ve medya kaynakları öncelikle, İsrail’le görüşmelerin devam ettiği, henüz nihai bir karar alınmadığını belirtti.  

AB ONAYI DA GEREKİYOR

Ayrıca yeni planın nihai olarak hayata geçirilmesi için Brüksel’in de onayı gerekecek. Zira Güney Kıbrıs toprakları aynı zamanda Avrupa Birliği toprakları ve bu topraklarda yabancı askeri ve güvenlik unsurlarının konuşlanması için tüm üye ülkelerin onayı gerekli. Bunun nedenle, İsrail ile görüşmeler olumlu sonuç verirse Kıbrıs hükümeti sorunu AB gündemine taşıyacak.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X