‘Raylı ulaşım’a 15 yılda 70 milyar Euro

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 15 yılda sektöre, altyapılar dahil olmak üzere, 70 milyar Euro yatırım planlandığını açıkladı.

‘Raylı ulaşım’a 15 yılda 70 milyar Euro

Varank, dün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın da katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD) arasında ‘Raylı UlaşımTeknolojileri Enstitüsü’ kurulmasına ilişkin iş birliği protokolü imza törenine katıldı. Varank burada yaptığı konuşmada, protokolün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakanlık olarak, 11. Kalkınma Planı çerçevesinde hazırlanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nde raylı sistemlerin önemini vurguladıklarını aktaran Varank şöyle devam etti: ‘Yine teknoloji odaklı sanayi hamlesi programımızda da raylı sistemleri ‘yerli üretimi teşvik edilecek öncelikli ürün grubu’ listesine aldık. Ulaştırma Bakanlığı da önümüzdeki 15 yılda bu sektöre, altyapılar dahil olmak üzere, 70 milyar Euroluk yatırım yapmayı planlıyor. Tek başına bu tutar bile, raylı sistemlerdeki yerli ve milli kaynak kullanımının ne denli kritik olduğunu bize gösteriyor.’

TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIK

Varank, imzalanan protokolün teknolojik bağımsızlığı yakalamak adına önemli bir adım olduğuna dikkati çekerek, ‘Hedefimiz Türkiye olarak, raylı taşımacılık sektöründe teknolojik bağımsızlığı yakalamak. İşte bugün imzalanacak iş birliği protokolü de bu bağımsızlığa giden yolda önemli bir kilometre taşı olacak. Bu protokolle birlikte TÜBİTAK ve TCDD ortaklığında bir enstitü kuruyoruz. Böylece, özel sektörün de katkılarıyla sadece kullanıcı olan değil, kendi ihtiyacını karşılayan ve geliştirdiği teknolojiyi ihraç eden bir Türkiye olmak istiyoruz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X