Engin Özpınar
Engin Özpınar

Rusya’dan sonra Çin ve Avrasya

ABD ve AB’yle ilişkiler, bugüne değin hiç olmadık şiddette gerilmiş durumda. Nedenleri, bilindiği gibi, Cumhuriyet gazetesi ve HDP operasyonları…

Bu iki büyük olay nedeniyle Ankara’nın Brüksel ve Washington’la giriştiği diplomatik düello devam ediyor.

Tabii dikkatlerin söz konusu düellonun yarattığı endişelere odaklanması son derece normal… Ne var ki, Türkiye-Çin ilişkilerinde ve de işbirliğinde Ankara’da atılan ilk ciddi adımı da gözden kaçırmamak gerek.

***

Daha önce değinmiştik, Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang Türkiye’ye gelecek, ikili ilişkilere yönelik görüşmelerde bulunacak ve hükümetlerarası Karma İşbirliği Komitesi’nin toplantılarına katılacaktı.

Aynen öyle oldu: Wang Yang Ankara’ya geldi ve Başbakan Binali Yıldırım’la bir görüşme yaptı.

***

Yang’ın açıklamasına göre Pekin’in amacı Türkiye-Çin stratejik işbirliğini sağlamaktı. Bu bağlamda Çin, Türkiye’nin egemenliğine ve güvenliğine büyük önem veriyordu.

Başbakan Binali Yıldırım da, Pekin’le ikili ilişkilerin önemini vurgularken Türkiye’nin güvenlik işbirliğini pekiştirmeye hazır olduğunu ifade etti. Yıldırım, Çin’i bölmeye çalışanların Türkiye’deki faaliyetlerine izin verilmeyeceğini söyledi.

Ekonomik ilişkilerde de Yang’ın sözleri umut vericiydi: Türkiye’deki kobiler e-ticaret platformu üzerinden Çin pazarına açılacaktı. Hedef, Türk üreticinin ürünlerini Çinli tüketicilerle buluşturmaktı.

Çin Başbakan Yardımcısı ayrıca iki ülkenin hızlı tren ve nükleer santral yapımında mevcut işbirliğini sıkılaştıracaklarını bildirdi.

Başbakan Binali Yıldırım da, Türkiye’nin hızlı tren işbirliğine büyük önem verdiğini belirtti.

***

Türk dış politikasının, yaşanan sıkıntıların da etkisiyle, giderek Avrasya’ya yöneldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü Ankara için Moskova’yla Pekin, Batılı başkentlere göre daha önemli hale gelmiş bulunuyor.

Bir süreliğine ilişkiler kesilse de, Rusya’yla böylesine yakınlaşmanın ve Çin’le de benzer bir sürece girilmesinin başka bir açıklaması olamaz.

ŞİÖ 15 yaşında

Şangay İşbirliği Örgütü ŞİÖ’nün kuruluşunun 15. yılında üye ülkelerin başbakanları 15. toplantı için bir araya geldi. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapılan toplantıda ekonomik işbirliği çerçevesinde ticaret, yatırım, finans, gümrük ve tarım alanlarını kapsayan anlaşmalar imzalanırken bölgenin güvenliğinin “ortaklaşa” korunması kararı alındı. Buna göre ŞİÖ ülkeleri bölgedeki barış ve istikrarın artırılması için birlikte katkı sağlayacaklar. Başbakanlar toplantısında ayrıca ŞİÖ Üniversitesi kurulması kararlaştırıldı. Söz konusu üniversiteyle üye ülkelere nitelikli personel yetiştirilmesi amaçlandı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X