İniş-çıkışlarla dolu Türkiye’nin 54 yıllık Avrupa Birliği (AB) serüveninin sonu bir türlü gelmiyor.
Ortaklık anlaşması, üyelik başvurusu, Gümrük Birliği, adaylık statüsü ve müzakerelerin başlaması… Şimdi de Brüksel’den AB’ye tam üyelik yerine, stratejik ortaklık sesleri yakseliyor.
Son olarak AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Türkiye’nin ‘üyeliğe değil stratejik ortaklığa odaklanması gerektiğini’ söyledi. Alman Die Welt Gazetesi’ne konuşan Hahn, tam üyelik seçeneği yerine stratejik ortaklık sayesinde tarafların ‘iyi niyetle erişilebilecek ve karşılıklı ilişkilerde gerginlik yaratmayacak hedeflerin belirlenebileceğini’ ifade etti.
ÖNEMLİ BİR KOMŞU
Bu şekilde ‘iyi niyetle erişilebilecek ve karşılıklı ilişkilerde gerginlik yaratmayacak hedeflerin belirlenebileceğini’ kaydeden Hahn, ‘ortaklık ilişkilerinde yeni bir perspektifin her iki tarafın da çıkarına olacağını’ söyledi. Hahn, söz konusu ortaklığın ‘örneğin orta vadede AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin hizmet ve diğer sektörlere genişletilmesinin müzakere edilmesini’ içerebileceğini söyledi.
‘Türkiye’nin AB için çok önemli bir komşu olduğunun’ altını çizen komiser, ikili işbirliğinin ‘sıklıkla gayet iyi işlediğini’ ve ‘gergin ilişkilerin her iki tarafın da çıkarına olmadığını’ vurguladı. AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Hahn, ticari ve göç politikasına dair ikili ilişkilerin ‘önemli’ olduğuna değinirken, enerji alanındaki işbirliğinin ise ‘daha da genişletilebileceğini’ söyledi.
ELEŞTİREL RAPOR
Nisan ayında Avrupa Komisyonu’nun yayınlanacak Türkiye ilerleme raporuyla ilgili de Hahn, ‘Eğer o zamana kadar köklü değişiklikler olmazsa, Türkiye’nin ülke raporu özellikle de hukuk devleti gelişmelerine ilişkin olarak eleştirel bir nitelik taşıyacak. Brüksel, Ankara’dan temel demokratik haklara saygılı olunmasını bekliyor’ diye konuştu.