Engin Özpınar
Engin Özpınar

Ankara ve Şam daha son sözlerini söylemedi

Suriye’nin kuzeyindeki “ABD-PYD ittifakına” karşı Türkiye’nin yanıtı “Ankara-Şam yakınlaşması” olursa, ne olur?

Çok şey olur! En önemlisini söyleyelim: Rusya’nın desteğindeki Suriye ordusu Rakka’yı alır, kuzeye ilerler ve ABD’nin “Akdeniz’e koridor” projesinin önünü keser.

Ama bunun böyle olması için Şam’la masaya oturmak gerekir.

Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Müdürü İbrahim Karagül, perşembe günkü yazısında Ankara’nın elindeki Şam seçeneğinin önemine değiniyordu. Şöyle diyordu Karagül:

“Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı, gerekirse Şam yönetimi buraları denetlemelidir. Türkiye için, PKK yerine Suriye’nin buraları kontrol etmesi daha önceliklidir.

Belki bu sözüme kızanlar olacak ama gerekirse Şam ile masaya oturulmalı, söz konusu kuşak [koridor] emniyete alınmalıdır.”

Ama zaten Ankara, “Esat ve Rejim” sorununu epeydir tartışmıyor.

Bu durumdan Suriye politikasında radikal bir değişiklik yapıldığı çıkarımında bulunmak ne kadar doğru olur bilemeyiz.

Ancak hassasiyetin ABD-PYD/YPG işbirliği üzerinde yoğunlaştığı kesin. Bu bağlamda, Ankara-Şam yakınlaşması son derece mantıklı bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

 

Moskova’da Netanyahu’ya soğuk duş

 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da dün Rusya lideri Putin’in konuğuydu. İran’ı şikâyet etmeye gelmişti. Putin’den Tahran’a verdiği desteği kesmesini istedi. Gerekçe olarak da tarihte Perslerin Yahudilere yaptıklarını gösterdi.

Persler Yahudileri yeryüzünden silmek istemişti. Bugün de İran, Yahudi devleti İsrail’i yok etmek istiyordu.

Netanyahu, “Radikal İslamcı Şii terörü sadece bizi değil, tüm dünyayı tehdit ediyor. Eminim, Şii ya da Sünni olsun hepimiz radikal İslamcı terörü önlemek istiyoruz” diye konuştu.

İsrail Başbakanı’nı büyük bir sabırla dinleyen Putin ona şöyle yanıt verdi:

“Bahsettiğiniz olaylar 2500 yıl önce yaşanmıştır. Oysa şimdi başka bir dünyada yaşıyoruz. O nedenle geçmişi bırakalım da güncel sorunlar hakkında konuşalım.”

 

Pilotun iadesi kilidi açar mı?

 

Albay Muhammed Safan, 4 Mart günü, MIG-21 tipi savaş uçağıyla ülkesi Suriye’nin İdlib bölgesinde görev uçuşu yapıyordu. Ve henüz belli olmayan bir nedenle arızalanan uçak Hatay’da Türkiye sınırları içine düştü, pilot albay paraşütle atlayarak kurtuldu. Yaralanan pilot halen Türkiye’de hastanede tedavi ediliyor. Suriye’ye iadesine ilişkin sürece girildi mi, belli değil. Tabii soruşturmanın tamamlanması da gerekiyor. Rusya da arabuluculuk yapmaya hazır.

Hiç belli olmaz, pilot Albay Muhammed Safan’ın iadesi, Türkiye-Suriye ilişkilerinin düzelme sürecini başlatan bir etken olabilir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X