Bakan Koca: Hekimlik yeni bir döneme girdi

Dört bölümden oluşan geniş kapsamlı toplantıda, hekimler için yapılan ve çalışmaları süren düzenlemeler hakkında bilgi veren Bakan Fahrettin Koca, “Türkiye’de hekimliğin yeni bir döneme girdiği” mesajını paylaştı

Bakan Koca: Hekimlik yeni bir döneme girdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 58 hekimle bir araya geldiği toplantıda, sağlık çalışanlarına yönelik yeni düzenlemeler hakkında bilgi vererek, hekimlerin ekonomik şartlarının iyileştirilmesine yönelik yasanın uygulama yönetmeliği çıktığında sonuçların beklentileri aşacağını düşündüklerini belirtti.

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre Koca, 21 Haziran Salı günü Türkiye’nin farklı illerindeki hastanelerde ve sağlık kurumlarında farklı branşlarda görev yapan 58 hekimle bir araya geldi. Bakanlık binasındaki toplantıya katılan hekimler, kendilerinin ve meslektaşlarının sıkıntıları nedeniyle daha önce Bakan Koca ile iletişim kuran çok sayıdaki hekim arasından seçildi.

HEKİMLİKTE YENİ DÖNEM

Dört bölümden oluşan geniş kapsamlı toplantıda, hekimler için hayata geçirilen ve çalışmaları devam eden yeni düzenlemeler hakkında bilgi veren Koca, “Türkiye’de hekimliğin yeni bir döneme girdiği” mesajını paylaştı.

Sağlık Bakanı Koca, toplantının ikinci bölümünde, sağlık çalışanlarının belli başlı sorunlarına getirilen çözümleri detaylı bir sunumla anlattı.

Toplantının üçüncü bölümünde ise hekimler, Koca’ya yeni düzenlemelere ilişkin sorularını yöneltti. Sağlıkçılara yönelik şiddetin önlenmesi, hatalı tıbbi uygulama (malpraktis) dolayısıyla sağlık çalışanlarına açılan davalarda kasıt olmadıkça tazminatı devletin üstlenmesine ilişkin yasalar ile sağlıkçıların mali ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler, toplantının ana gündem maddelerini oluşturdu.

Düzenlemelere ilişkin merak edilen ve teknik olması nedeniyle tam anlaşılamayan konular da bu bölümde net şekilde hekimlere aktarıldı.

“HER HASTA BENİM HASTAMDIR”

Bakan Koca, toplantının son bölümünü şartlarının iyileşmesi için gerekli adımlar atılan sağlıkçılardan, yeni dönemde neler beklendiği konusuna ayırdı. Kendisinin, 2,5 yıl kadar süren salgın dönemindeki prensibinin devam edeceğini belirterek, ‘sağlık kurumlarının kapısından içeri adım atan her hasta benim hastamdır.’ dedi.

Bakan Koca’nın hekimlerden istekleri arasında; sağlık sistemindeki sorunlara karşı kararlı birer çözüm ortağı olunması, ülkemizdeki doktor açığından doğan zorlukların gerekleriyle kabul edilmesi, sağlık meslek grupları arasında ihtiyaç duyulan birlik ve uyuma çok önem verilmesi, hastayla daha sonra hiç karşılaşılmayacağı düşünülse bile hastada iyi bir duygu bırakılmasına dikkat edilmesi gibi noktalar yer aldı.

YAŞLILARA, ÇOCUKLARA ÖZEL İLGİ TALEBİ

Bakan Koca, ayrıca, devlete ait sağlık kurumlarından karşılıksız hizmet alındığı fikrinin yanlış olduğunu, vatandaşımızın sağlık hizmeti için her ay düzenli olarak SGK primi ödediğini de hatırlattı. Yaşlılara, çocuklara, özürlülere ise sağlık hizmetinde özel ilgi istedi.

Sağlık Bakanlığı Covid-19 salgını sonrasında çalışanları için neler yaptı? Öne çıkanlar:

Toplantının ana gündem maddeleri arasında da yer alan, Meclis’ten geçtikten kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren üç yeni yasa, Türkiye’de hekimliğin yeni bir döneme girdiğini işaret ediyor.

Sağlık Çalışanlarını Şiddetten Koruma Amaçlı Yasa: 12 Mayısta çıkan bu yasayla, sağlıkta şiddet suçlarının cezası artırıldı. İyi hal indirimi kaldırıldı. Darp suçu, kasten adam öldürme gibi, en ağır suçları içeren Katalog Suçları kapsamına alındı. Bu suçu işleyenler, artık tutuklu yargılanıyor.

Malpraktis Yasası: 12 Mayıs’ta çıkan yeni yasaya göre, tıbbi uygulama hataları için açılan davalarda, davacı taraf, haklı bulunması durumunda, mahkemenin belirlediği tazminatı sağlık çalışanı yerine devletten alacak. Hapis cezası gerektiren “kasten zarar verme” hali kanunda tamamen ayrı tutuldu.

Ekonomik Şartlar ve Emeklilikle İlgili Yasa: 16 Haziranda çıkan yasa ve onu takip edecek gelişmelerle, hekimlerin hayat standartları yükseltiliyor, Türkiye’de hekimlik yapmak daha cazip hale getiriliyor. Farklı hastanelerde ama aynı işi yapan hekimlerin maaşları dengeli hale getiriliyor. Sabit maaş dışında kalan gelirde artışın önü açılıyor. Sözleşmeli kadro ile yeni imkânlar sağlanarak, uzman hekim açığı olan hastanelerde görev alma özendiriliyor.

SAĞLIKTA YENİ HEDEF

Sağlık çalışanların daha iyi çalışma şartlarına kavuşturulması, sağlık kurumlarında yapılacak bazı yeni düzenlemeler, doktor eksikliğinin giderilmesini sağlayacak gelişmelerle, sağlıkta hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Sağlık Bakanı Koca, “Hekimlerin kavuştuğu imkânlar uzun zamandır hak edilmişti. Sağlık çalışanlarımız için yapılanlar, aynı zamanda 85 milyon insanımız için yapılmıştır. Yapılanların, aynı zamanda, salgınla mücadelenin bu kahramanlarına milletimizin teşekkürü anlamı içerdiği de düşünülmeli.” dedi.

Milliyet

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X