Bulgaristan’a Bursa imzası!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bulgaristan’da Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Bursalı hayırseverlerin ve STK’ların yapımını üstlendiği Yeni Cami ve İslam Kültür Merkezi’ni bugünkü köşesine taşıdı…

Bulgaristan’a Bursa imzası!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bulgaristan’da Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Bursalı hayırseverlerin ve STK’ların yapımını üstlendiği Yeni Cami ve İslam Kültür Merkezi’ni bugünkü köşesine taşıdı…

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Komşu Bulgaristan’ın en çok Türk nüfusun yaşadığı kent olarak bilinen Kırcaali’de, yapımına 2015’te dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin girişimleriyle başlanan Yeni Cami ve İslam Kültür Merkezi artık açılışa hazırlanıyor.

Fotoğrafı Kırcaali’de uzun yıllardır gazetecilik yapan meslektaşımız Müzekki Ahmet sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Kentin yüksek noktasından çekilmiş Yeni Cami ve İslam Kültür Merkezi’ni Kırcaali’nin en yeni sembolü olarak tanımlayan Müzekki Ahmet, ülkedeki Müslüman Türk nüfusun hislerine de bu satırlarla tercüman olmuş oldu.

Kırcaali Bulgaristan’daki soydaşlarımızın hemen her seçim döneminde belediye başkanlığını kazandığı ve ilçelerinin büyük bölümünde de yine Türk belediye başkanlarının göreve getirildiği biliniyor.

Eski Osmanlı topraklarının bir parçası olan Kırcaali’den 89 zorunlu göçü sonrası da binlerce soydaş Bursa’ya gelip yerleşmişti.

Kırcaali’nin yeni sembolü, bu topraklardaki Müslüman varlığının da bir göstergesi olarak inşa edildi.

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Bursalı hayırseverlerin ve STK’ların da katkılarıyla dikilen eser Kırcaali’ye mistik bir hava da katacak. Kırcaali’nin Salihler semtinde bin 400 metrekare alan üzerine kurulu cami bin 200 kişilik cemaat kapasitene sahip. İçinde Kur’an Kursu, toplantı ve etkinlik salonları ile diğer müştemilatlar da bulunuyor.

Kırcaali Yeni Camisi ve İslam Kültür Merkezi halen Bulgaristan’da külliyesi  bulunan tek cami özelliğini de taşıyor. Osmanlı eserlerinin büyük ölçüde ortadan kaldırıldığı Bulgaristan’da, ayakta kalabilen az sayıda cami bulunuyor.

Bulgar makamlarından izin alınarak yapılan cami ve külliyenin bu ülkedeki Türk azınlığın inançları üzerindeki baskının kalkmasına da engel olacaktır.

Şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın… 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X