‘Bursa’ adı dünyaca ünlü dergide tescillendi

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Özçetin tarafından Glokom ameliyatı sırasında yapılan ve ‘Bursa Tipi Blep Sınıflaması’ adı verilen çalışmasıyla Bursa adı, göz hastalıkları literatüründe 3’üncü defa tescillenmiş oldu.

‘Bursa’ adı dünyaca ünlü dergide tescillendi

SEYİT GÜNDOĞAN  

Göz tansiyonu ameliyatı ile ilgili çalışmayı 2008 yılında Berlin’de Avrupa Glokom Kongresi’nde tebliğ ettiklerini kaydeden Özçetin, kongrenni çok orjinal bulduğu bu çalışmayı ABD’de yayınlanan dünyaca ünlü  Journal Glaucoma dergisinde gönderdiklerini söyledi. 

“DERGİ HATASINI DÜZELTTİ”…

Ancak derginin bu çalışmayı kabul etmediğine dikkat çeken Özçetin, gelişmeleri şöyle anlattı: 

“Göz dibini değerlendirmek için geliştirilmiş ve bugün de yaygın olarak kullanılan ‘Optik Koherens Tomografi Aygıtı’ ile yapmış olduğumuz muayene sırasında tesadüfen göz tansiyonu ameliyatında oluşan filtrasyon kabarıklığının (blep) içinin de değerlendirildiği ve bunun göz içi basıncıyla orantılı bir şekilde büyüklüğünün değiştiğini fark ettik. 2008 yılında bu çalışma ‘Bursa Tipi Blep Sınıflaması’ adıyla Berlin’de yapılan Avrupa Glokom Kongresinde tebliğ edildi ve ardından ABD’de yayınlanan Journal Glaucoma dergisine basılmak üzere gönderdik. Maalesef bu çalışma, derginin editöryel kurulu tarafından yayına kabul edilmedi. Bu sınıflama benim yazdığım Glokom adlı kitabımda yer aldı. 2016 yılında bu çalışmaya benzer bir yayını aynı dergide yayınlanması üzerine derginin editörüne bir itiraz yazısı yazarak, buna benzer çalışmanın 2008’de tarafımızdan yayınlandığı bilgisi ilettik. İtirazımız üzerine aynı derginin editörü, hem Glokom kitabını hem de ‘Bursa Tipi Blep Sınıflaması’ adlı çalışmamızı dergide başyazı olarak yayınlayarak tescil etmiştir. Böylece tarafımızdan geliştirilen bu sınıflama ile Bursa adı, göz hastalıkları tıbbi literatüründe 3’ncü defa tescil edilmiş oldu.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X