Bursa geleceği için bütünleşiyor

Büyükşehir Belediyesi’nin ilk kez düzenlediği Şehir Şurası’nda, kent sorunları ve çözüm önerilerine yer verilen ‘Bursa Şehir Politikaları Analizi’ masaya yatırıldı. Vatandaşın beklentilerini ortaya koyan 12 bin kişilik anket çalışması, şubatta ‘Şehir Stratejisi Belgesi’ adıyla açıklanacak ve Bursa’nın gelecek vizyonunu belirleyecek.

Bursa geleceği için bütünleşiyor

DERYA DEMİR PINAR

Büyükşehir Belediyesi’nin kentte yaşanan tüm problemlerin giderilmesi yönünde ‘şehirde politika bütünlüğünü sağlamaya yönelik’ hazırladığı çalışmaların üçüncü ve son aşaması olan Bursa Şehir Şurası, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu’nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ev sahipliğinde yapılan ‘‘Bursa Şehir Politikaları Analizi Şehir Şurası”na Vali Yakup Canbolat, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikalar Kurulu üyeleri Prof. Dr. Tarkan Oktay ve Dr. Hayri Baraçlı, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman ve ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı.

AKTAŞ: 3 AY SÜRDÜ…

Bursa’nın gelecek vizyonunu belirlemek için vatandaşa danıştıklarını belirten Aktaş, açılışta yaptığı konuşmada, şunları söyledi: ‘‘Halkı temsil eden kuruluşların, kamu kurumlarından beklentilerini ortaya koymak için 3 ay önce başlatılan çalışmalarımız, bu şura ile tamamlanma safhasına geçti. Burada son adımını attığımız projemiz sonucunda, Bursa Şehir Stratejisi Belgesi’ni oluşturacağız. Şubat ayının başında duyuracağımız belge, Bursa’nın gelecek vizyonu olacak. Bugün itibari ile siyasi rekabeti bir kenara bırakarak kafa kafa vermek ve iş birliği yapmak zorundayız. Zira şehir hayatı bir bütündür. Gerek yapılan saha çalışmasıyla gerekse şehir kurumlarının temsilcileriyle yapılan mülakatlarda iş birliği ve koordinasyon herkes tarafından vurgulandı.”

HER KESİMDEN GÖRÜŞ…

Vatandaşla istişare ettikleri hiçbir konuda pişman olmadıklarını belirten Aktaş, şöyle devam etti: ‘‘Çalışmamızda STK ve kurumların görüşlerine başvurduk. Bu süreçte temel önceliğimiz; mekanla uzlaşan ve vatandaşa dokunan bir siyaset yaklaşımı kökleştirmekti. Şehrimizin gelecek tasavvuru, bütün paydaşların hizmet beklentileri ve önceliklerinin dikkate alınmasıyla mümkün olacak. Bursa tasavvurunu da yine hemşehrilerimizin görüş ve düşüncelerini göz önüne alarak hazırladık. Şehir adına uzun vadeli planlar oluşturmadan önce kurumlar ve şehir zabitleriyle olan ilişkilerin sınırılarını belirlemek istiyoruz. Bu amaçla şehrin tüm dinamiklerini bir araya getiren Bursa Şehir Analizi Politikaları Analizi Şehir Şurası önemli.”

VATANDAŞ ODAKLI STRATEJİ…

Programda ayrıca Bursa Şehir Politikaları Analizi Proje Yöneticisi Dr. Ayhan Yasan tarafından katılımcılara sunum yapıldı. Dr. Yasan sunumunda, onlarca kurumla yüz yüze görüşülerek, belli kurullarda değerlendirilerek elde edilen verilerin vatandaş öncelikli olduğunu vurguladı. Gerçekleştirilen açık oturumda ise eski Kocaeli Büyükşehir Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu moderatörlüğünde Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar; Bursa’yla ilgili kendilerine sorulan soruları cevapladı. Büyük ilgi çeken program; ‘Alt yapı ve Mobilizasyon’, ‘Şehir Ekonomisi ve İstihdam’, ‘Çevre ve Şehircilik’, ‘Sosyal ve Kültürel Gelişim’, ‘Şehir Yönetimi ve Vatandaşla İletişim’ konu başlıklı tema çalışmalarının ardından sona erdi.

ŞUBATTA AÇIKLANIYOR

Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Bursa Şehir Politikaları Analizi’ için 90 gün süren 3 aşamalı plan uygulandı. 11 Kasım 2019 tarihinde başlayan ve mülakatları temel alan birinci aşamada; 250 civarında kamu kurumu, STK, birlik ve siyasi partinin birinci derecede yöneticileriyle yüz yüze görüşüldü. Bursa bu çalışma kapsamında dağ yöresi (Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan), doğu (Yenişehir, İnegöl), merkez (Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Kestel ve Gürsu) sahil (Mudanya, Gemlik, İznik, Orhangazi) ve batı (Mustafakemalpaşa ve Karacabey) olarak 5 bölgeye ayrıldı. 12 bin kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda toplanan veriler analiz edilerek, ikinci aşama olan bölge istişare toplantılarına taşındı. Delfi Metodu kullanılarak 5 bölge için çeşitli tavsiyelere dönüştürülen çalışmalar, üçüncü aşama olan Bursa Şehir Şurası’nda tekrar değerlendirmeye alındı. Şehir şurasının ardından, ortaya çıkan tüm hazırlıklar yeniden değerlendirilerek, ‘Bursa Şehir Strateji Belgesi’ adıyla Şubat ayının başında kamuoyuna açıklanacak. Strateji belgesinde, vatandaşın taleplerinin karşılanması yönünde tüm kurumların birlikte hareket etmesini sağlayacak doneler yer alacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X