BursaRay’ın 2035 bileti 40 milyon dolar

Her gün binlerce kişiyi taşıyarak kent içi ulaşımda çok önemli bir işlev üstlenen Bursaray’ı gelecekte de sorunsuz şekilde çalıştırmanın hesapları yapılıyor. Hedef 2035 yılının iyice büyümüş Bursa’sında da metroyu aynı verimlilikle kullanmak.

BursaRay’ın 2035 bileti 40 milyon dolar

Gelecekte yolcu trafiği nerelerde yoğunlaşacak? Sinyalizasyona yapılacak yatırımlarla sefer aralıkları kaç dakikaya düşürülecek? En fazla talebin olduğu (pik) saatler daha geniş bir zaman aralığına nasıl yayılır? Bugünlerde BURULAŞ yetkilileri bu sorular üzerine yoğunlaşıyor.

Yapılan hesaplamalar ve öngörülere göre Bursa’nın Üniversite hattı ve daha batısında bugünkünden daha yoğun bir toplu ulaşım ihtiyacı ortaya çıkacak. Bundaki başlıca etken Karacabey yakınında kurulmakta olan Teknoloji Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) ve yine aynı bölgede oluşturulması planlanan 200 bin nüfuslu uydukent.

BursaRay bugün kullanılan mevcut hattıyla bundan yaklaşık 16 yıl sonra yani 2035’te de hizmet verebilecek. Yani kentin nüfusunun 4 milyona yaklaşmasının öngörüldüğü o tarihte doğacak ulaşım ihtiyacını yanıtlayabilecek. Ancak bunun için sinyalizasyon sisteminin yenilenmesi gerekiyor.

BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar’ın verdiği bilgeye göre BursaRay sinyalizasyonuna yapılacak yatırım 40 milyon dolara ulaşabilecek.

Eğer bu büyük yatırım yapılırsa Üniversite-Kestel ve Emek-Arabayatağı hatlarında tren sefer aralıkları 2 dakikaya kadar düşürülebilecek.

Yeni sinyalizasyon yatırımıyla komple hareketli blok teknolojisine geçileceğini anlatan Çapar, bunun yarısı kadar bir harcamayla sefer aralıklarının 3 buçuk dakikadan 2 buçuk dakikaya düşürülmesinin de mümkün olabileceğini belirtiyor.

Üzerinde çalışılan bir başka konu da; yolcu yoğunluğunun en üst düzeye çıktığı sabah ve akşam saatlerinin biraz daha geniş zamana yayılması için alınabilecek önlemler.

BURULAŞ yetkililerinin bunun için önerisi, okulların farklı saatte açılıp kapanması.

Bu konuda Valilik ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile görüşüldüğünü söyleyen BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, “özellikle sabah okulların başlama ve akşamüzeri dağılma saatlerinde oluşan yoğunluğu biraz daha yayabilirsek, Bursalılar’a daha rahat bir yolculuk imkanı sunabileceğiz” diyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X