‘Dengeli büyüyen çocuk daha mutlu ve özgüvenli’

Yeşim Tekstil’in Kadın ve Çocuk Kulübü ve Uludağ Soroptimist Kulübü iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Kelebeğin Dünyası’ projesi söyleşilerinin konuğu Psikolojik Danışman Ayça Bolten Ülkü ile Dr. İlay Yılmazlar  oldu.

‘Dengeli büyüyen çocuk daha mutlu ve özgüvenli’

Yeşim Tekstil Mavi Konferans Salonu’ndaki programda Yeşimlilerle bir araya gelen Ayça Bolten Ülkü ile Dr. İlay Yılmazlar, ‘Ailemde iyi ilişkiler’ isimli söyleşide ailedeki anne ve baba rollerinin ve birbiriyle iletişiminin çocukların üzerindeki etkisi, erkek ve kız çocuklarına davranış biçimleri gibi konularda önemli bilgiler verdi. 

“KULLANILAN DİLİ DEĞİŞTİRİN”…

Ayça Bolten Ülkü, aşırı derecede korunan, kollanan ve sürekli eleştirilen çocukların büyüdüklerinde kendilerini yetersiz hisseden bireylere dönüşebileceğini belirterek, bunun önüne geçmek için öncelikle çocuğuna kullanılan dilin değişmesi gerektiğini söyledi. Ülkü, “Çocuklar küçüklüğünden itibaren anne babasını gözlemler ve bunları zihnine atar. 7 yaşına kadar ve özellikle de 0-5 yaş arasında söz konusu ebeveyn davranışları çocuğun kişiliğini etkiler. Çocuklar bu kodlamayı sadece anne babadan almaz. Evde ebeveyn rolü verilen kişilerin kuralları ve kısıtlamaları da bu ebeveyn benlik durumuna katkıda bulunur. Bunlar öğrenilen davranışlar olduğu için bunu değiştirme ve söz konusu kodları kırma şansımız var” dedi. 

“OLUMLU-KOŞULSUZ MESAJLAR VERİN”… 

Evde bazen kardeşler arasında da önemli sorunlar yaşanabileceğine dikkat çeken Dr.  İlay Yılmazlar da, “Çocuklar aralarındaki sorunları kendileri çözmeli ve bu sayede problem çözme becerisi kazanmalı. Bunu yaparken birbirlerine fiziksel müdahale, kötü söz-davranış, kişisel saldırı ya da hakarete izin verilmemeli. Anne-baba çocukları biraraya getirerek sakince konuşmalarını ve sorunu çözmeleri sağlamalı.

Çocuklara kızmadan sorunu ortaya koymalı ve konuşmalı. Konuşurken de göz teması kurumalı ve çözüm odaklı olunmalı. Duygu içermeyen ses tonu yetişkin benlikle sorun çözerken kullanılmalı ve çocukların kendi çözümlerini bulmasına fırsat verilmeli. Çocuklarımız  düşünme muhakemesini sağlıklı yapamazlar. Çocuğa sözlü ya da sözsüz olumlu ve koşulsuz mesajlar vermek gerek. Her koşulda ‘Seni seviyorum’ olumlu mesajını alan çocuk gelecekte daha özgüvenli olur” diye konuştu. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X