‘Kar kaplanları’ sömestre tatiline hazır

Türkiye’nin en önemli kayak ve kış turizm merkezlerinden Uludağ’da görev yapan Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, sömestre tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanacak zirvede hazırlıklarını tamamladı.

‘Kar kaplanları’ sömestre tatiline hazır

Geçen yıl sömestre tatilinde mahsur kalan veya yönünü kaybedip kaybolan toplam 104 kişiye müdahale eden Uludağ Jandarma Komutanlığı’na bağlı ‘Kar kaplanları’ ismiyle bilinen JAK ekipleri bu sömestre tatilinde de görev yapacak. 

Yılbaşından bugüne kadar yönünü kaybederek kaybolan 10 kişi bulan timler, zirvede kayak yaparken düşerek yaralanan 53 kişiye ise ilk müdahaleyi yaparak sağlık merkezine ulaştırdı. 

Uludağ’da kar üstü araçları etkin kullanabilen, şiddetli soğuk ve derin karda harekat kabiliyetine sahip, tamamı rütbeli olan ve ilk yardım konusunda eğitimli olan Jandarma Arama Kurtarma Timleri, zirvede soğuk ve tipi nedeniyle dirençleri düşen kişilere ilk önce sıcak içecek ve çikolata verip ilk sağlık müdahalesini yaparak sedyeli kar motoruna bindirip 112 Acil Servis istasyonuna getiriyorlar.

Geçtiğimiz yıllara göre kayıp ve mahsur kalkma olaylarının düşük olduğu Uludağ’da Jandarma ekipleri kayıp ve mahsur kalan kişiler 156 Jandarma İmdat telefonlarını aradıklarında yerleri Acil Çağrı Konum Belirleme Sistemi ile belirleyerek, müdahale ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X