Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin memur ve memur emeklisine yönelik zam teklifine ilişkin, ‘Yeni bir teklif ve yeni bir eşik bekliyoruz” dedi.
Yalçın, Memur-Sen Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin, memur ve memur emeklilerinin maaşlarında 2020’nin birinci altı aylık döneminde yüzde 3,5, ikinci altı aylık döneminde yüzde 3, 2021’in birinci altı aylık döneminde yüzde 3, ikinci altı aylık döneminde de yüzde 2,5 oransal artış yapılmasına yönelik teklifini değerlendirdi. Toplantının 81 ilde de düzenlendiğini ifade eden Yalçın, 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin, 1 Ağustos’ta başladığını, önceki gün itibarıyla kamu işveren heyetinin ilk teklifini sunduğunu hatırlattı.
SUNULAN TEKLİF VAHİM
Kamu işverenin, görüşmelerin 16. gününde, kendi tekliflerinin iletilmesinden 22 gün sonra teklif sunduğuna işaret eden Yalçın, teklifin gecikmeyi unutturacak kadar vahim bir içeriğe ve eksikliklere sahip olduğunu savundu. Yalçın, ‘Kamu işverenin teklifi, ‘teklif gecikti’ siteminin ve tepkisinin ötesinde; ‘teklif geçiştirildi’, ‘masa önemsizleştirildi’, ‘alın terimiz değersizleştirildi’ tespitlerini ifade etmeyi ve buna dayalı tepkileri hayata geçirmeyi hem gerekli hem de haklı hale getirmiştir’ değerlendirmesinde bulundu. Toplu sözleşme sürecine dair sitem ve tepki cümlelerinin sayısının, dozunun yükselmesinin, kamu işvereninin masaya geç teklif sunma gayretinin, sunduğu teklifin garabetinin semeresi olarak görülmesi gerektiğini aktaran Yalçın, ‘Hükümetin masaya sunduğu ilk teklif, ‘Güçlü Türkiye imkansız’, ‘Büyük Türkiye anlamsız’ ve ‘Yeni Türkiye gereksiz’ fikri sabitinde debelenenler dışında hiç kimsenin aklına yatmadı, gönlünü de rahatlatmadı’ ifadesini kullandı.
KAYITSIZ KALMAMIZ BEKLENMESİN
Ali Yalçın, Memur-Sen’in ve yetkili sendikaların toplu sözleşme tekliflerinin, maliyeti ve mahiyeti makul teklifler olarak kabul gördüğünü bildirdi. Teklifteki oranların, hükümetin açıkladığı ekonomik hedeflerle enflasyon tahminlerine, beklentilerine uygun olmadığını savunan Yalçın,teklifin; faiz oranlarındaki düşmeyi, kurdaki aşağı yönlü hareketi, elektrik, doğalgaz ve bazı temel ürünlerin fiyatlarındaki yukarıya yükselişi doğrulamadığını, aksine yok saydığını belirtti. Siyasi iradenin, toplu pazarlık masasına, kamu görevlilerini refaha kavuşturma değil cefayla buluşturma teklifi sunduğu iddiasında bulunan Yalçın, ‘Kamu İşvereni, hem Dimyata pirince gitmemize engel olmak hem de evdeki bulgurun değerini azaltmak gayretindedir. Buna seyirci olmamız da kayıtsız kalmamız da beklenmesin’ dedi.
UYARI VE İSTEKLERİ TEK TEK SIRALADI
-Hükümetin teklifi 2020 için yıllık toplamda yüzde 6,60, 2021 için ise toplamda 5,57 zam yapılmasını öngörüyor.
-Teklifte; ek gösterge, kademe derece sınırlamasının kaldırılmasının, taban aylığa seyyanen zam ve refah payı da yok.
-Sözleşmeli personelin kadroya geçmesi, kılık-kıyafet yasağının kaldırılması gibi başlıklar da içinde bulunmuyor.
-Bu teklif, refahı tabana yayma, gelir dağılımında adaleti sağlama açısından maluldür. Fikren, ilmen, ahlaken maluldür.
-Biz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk toplu sözleşmesinin, imzaya çağıran bir içerikle yürütülmesini bekliyorduk.
-Uzlaşmayı sağlayacak yeni bir teklif için yeterli zaman, bu teklifin maliyetini karşılayacak bütçe de imkan da var.
-Biz, örgütlü gücümüzle yetersiz tekliflere tepki vermekten asla kaçınmayız. Yeni bir teklif ve yeni bir eşik bekliyoruz.
-Hiç vakit kaybedilmemeli. Kurban Bayramı’nın araya girmesiyle zaman sorunu yaşanıyor, 20’sine kadar süreç tamamlanmalı.
-Beklentimiz, sahayı germek değil, sahayı geren teklifi bir an önce geri çektirmek, yeni teklifi sunmalarını temin etmek.
KONFEDERASYONLAR NE İSTEMİŞTİ?
Memur-Sen: Taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı.
Türkiye Kamu-Sen: Taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl yüzde 3 refah payı. Bayram ikramiyesi.
KESK: 2020 yılı için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı.