NATO zirvesinde Trump show

Brüksel’de iki gün süren NATO zirvesinde, ABD Başkanı Trump müttefiklerini, savunma harcamaları konusunda sert sözlerle eleştirdi ve savunma harcaması hedefini 2024 yılı yerine hemen gerçekleştirmesini talep etti.

NATO zirvesinde Trump show

Zirvede liderler  bunun üzerine acil toplantı düzenledi. Trump ”ABD’yi NATO’dan çıkarabilirim” tehdidini savurdu ancak  müttefiklerin harcamaları artırmayı kabul ettiğini belirterek, buna gere kalmadığını bildirdi. Trump’ın bu sözleri daha sonra yalnlanlandı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de iki gün süren NATO zirvesinde üye ülkeler arasında ABD Başkanı Donald Trump’ın savunma bütçesi konusundaki ısrarı nedeniyle kriz yaşandı.

Diplomatik kaynaklara göre Trump NATO zirvesinde diğer liderlere ”ABD, Avrupa’yı sübvanse edebilmek için cebinden fazladan on milyarca dolar ödüyor. Tüm üyeler 2024’e dek GSYİH’nin en az yüzde 2’sini savunmaya harcama sözünü hemen şimdi yerine getirmeli ve bu oran nihayetinde yüzde 4’e çıkmalı” dedi.

MERKEL’E ‘EYY ANGELA’ DEDİ

Trump özellikle Almanya hakkında çok sert sözler sarf etti, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e doğrudan ‘Angela’ diye hitap etti. Bunun üzerine liderler programda olmayan acil bir toplantı düzenledi.

‘NATO’DAN ÇIKARIZ’ TEHDİDİ

Bu sırada Trump’ın diğer liderleri talepleri karşılanmazsa ABD’yi NATO’dan çıkarmakla tehdit ettiği iddiası patlak verdi. Amerikan haber sitesi Politico, zirvede Trump’ın ‘taleplerinin karşılanmasının vahim sonuçları olacağı’ uyarısında bulunduğunu duyurdu.

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ise ”Trump NATO’dan çıkmakla tehdit etmedi, sadece NATO üyelerinin savunma harcamaları hedeflerini daha kısa zamanda tutturmalarını talep etti” dedi.

‘KONGRE ONAYI OLMADAN ÇIKARIM’

Acil toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Trump’a ‘ABD’yi Kongre’nin onayı olmadan NATO’dan çıkarıp çıkaramayacağı’ soruldu. ABD Başkanı ”Sanırım (Kongre’nin onayı olmadan) çıkarabilirim, ama buna gerek yok.

Çünkü daha önce hiç olmadığı kadar katkılarını artırdılar” karşılığını verdi. Bazı liderlerin artırımı zirvede kabul ettiğini, bazılarının ülkeye dönüşte kabine ve meclise danışacaklarını, müttefiklerin artık 33 milyar dolarlık daha fazla katkı sağladığını, bunun yakın zamanda 40 milyar dolara yükseleceğini düşündüğünü aktardı.

MACRON’DAN YALANLAMA

ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO’dan çıkma gibi tehditlerle diğer liderleri savunma harcamalarını hemen şimdi artırmaya ikna ettiği açıklamasına Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan yalanlama geldi.

Trump’ın ardından basın toplantısı düzenleyen Macron, ”Trump asla NATO’dan çıkmakla tehdit etmedi, ne özel görüşmelerde ne herkese açık görüşmelerde bir an bile böyle bir tehditte bulundu” dedi.

‘ZİRVE SONUÇ BİLDİRİSİNDE NE YAZIYORSA, O’

Trump’ın diğer liderlere GSYİH’nin yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırma hedefini 2024’te değil de hemen gerçekleştirme talebini kabul ettirdiği açıklamasını yalanlayan Fransa Cumhurbaşkanı ”Dün çok ayrıntılı bir zirve sonuç bildirisi yayımladık. 2024’te yüzde 2 hedefini teyit ediyor. Hepsi bu” diye konuştu.

‘SAYGILI’ ATIŞMA

Trump’ın zirve öncesinde ve sırasında başta Almanya olmak üzere NATO müttefiklerini eleştiren tweetleri ve açıklamaları hatırlatıldığında, Macron, zirvede görüşmelerin ölçülü ve saygılı ortamda gerçekleştiğini söyledi. ”Tartışmalar farklı bir tonda geçti, saygılıydı” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X