Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Pazarda bu kez de ‘havuç’ krizi: Geçen ay 2 liraydı, 6 liraya çıktı!

Pazarda… Elimizde evden verilen listeyle pazardaki tezgahlar arasında dolaşırken, dikkatimizi çekmeye yönelik bir uyarı yaptılar:

“Havuç etiketlerine dikkat ettin mi, fiyatı almış başını gitmiş.”

Dönüp baktığımızda 6 lira etiketini görünce gözlerimiz açıldı, daha geçen ay havuçta etiket 2 lirayı gösteriyordu.

Bunu başka bir uyarı izledi:

1.-yazi-icin-pazarci-tezgahi-havuc.jpg“Fiyat artışı kırmızı sebzelerde. Sadece havuç değil domates, kırmızı yağ biberi ve kırmızı lahanada da anormal artış var.”

Söylenen şu:

“Seçim öncesi patlıcan, biber, patates, soğan fiyatları gündeme gelmişti. Tanzim Satış çadırları ve stokçulara müdahaleyle fiyatları kontrol altına alındı. Şimdi de ‘pazarın kırmızıları’ kontrol edilemiyor.”

Kaygı da şu:

“Önümüz ramazan. Bu fiyat artışı devam ederse, ramazan başladığında iftar sofralarına da ateş düşer.”

Gerçekten de…

Pazarda ‘kırmızı sebzeler’ olarak adlandırılan havuç, domates, kırmızı yağ biberi ve kırmızı lahana fiyatlarında çok ciddi artışlar var.

Örneğin…

Domates etiketleri 7-8 liranın altına düşmüyor. Kırmızı yağ biberi 17-18 liradan satılıyor. Kırmızı lahana 8-9 lira. Havuç da 6 liralık etiket taşıyor.

“Ne oldu da fiyatlar bu kadar arttı?” sorusuna iki farklı bakış geldi:

Bir…

“Türkiye havuç piyasasını Ankara Beypazarı’ndaki 4 tüccar kontrol ediyor. Kış ürününü toplayıp depoya koydular. Malı verseler fiyat düşecek, ama vermeyip depoda bekletince arz azaldığı için fiyat yükseldi.”

İki…

“Yeni ürünün depolarda tutulduğu doğru, fakat bu spekülasyon amaçlı değil. Tüccar önce eski ürünün bitmesini bekliyor. Eski  ürün bittikten sonra yeni ürün pazara verilecek.”

Beklenti de şu:

“Domates, kırmızı yağ biberi ve kırmızı lahanada şu anda sera ürünleri var. Yakında tarla ürünleri pazara çıkınca fiyatlar dengeye gelir.”

Gördüğümüz şu:

Pazarda şimdi de havuç krizi var. “Cumhurbaşkanı stokçular konusunda haklı” noktasına gelen vatandaş ise tepkili.

 

Pazardaki sistem tek kapıya çıkıyor

 

Aslında… Pazarda, manavda, ya da markette olması fark etmiyor. Sebze ve meyve piyasası işleyişinde karşımıza üretici, tüccar, Hal, pazarcı çıkıyor.

Bu işleyişte…

Üretici kazanamadığını söylüyor. Hal esnafı gelen fiyatı gösteriyor. Pazarcı da kâr oranının çok düşük olduğunu anlatıyor.

Arada…

Yalnızca üreticiden alıp Hal’e gönderen tüccar kazanan gözüküyor. O da, çiftçi desteğinden depolamaya kadar sistemin yatırım ve finans yükünü taşıdığını öne sürüyor.

 

Tarım ürünleri enflasyonuyla mücadelede Çelik dönemine dönüş

 

Tarımsal ürünlerin tarladan pazara gelişinde sistem belli ve sebze fiyatları tartışmasından sonra bu konu ciddi olarak hükümet gündemine girdi.

Nitekim…

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta Tarımda Milli Birlik Projesini açıkladı. Patlıcan, patates, soğan fiyatları tartışmasıyla gündeme gelen tarımsal ürünler enflasyonunun önlenmesi amaçlanıyor.

Sistemin doğru çalışması, üreticiden tüketiciye kimsenin mağdur olmaması en önemli hedef. Fiyatlara müdahaleyi sonlandıracak önlemler de proje hedefleri arasında yer alıyor.

İşte…

Bu projenin ayrıntıları, Faruk Çelik’in Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olduğu dönemde açıkladığı Milli Tarım Projesi ile benzerlikler gösteriyor.

O süreçte…

Çelik kararlı şekilde Milli Tarım Projesi’ni uygulamaya koymuş, fakat yerine gelen Ahmet Eşref Fakıbaba rafa kaldırmıştı.

Sürdürülseydi neler değişirdi elbette bilinmez, ama projenin raftan indirilmesi ne kaybedildiğini daha iyi anlatıyor.

Çözüm yolunun bilinmesini olumlu buluyoruz.

 

Almanya Nürnberg’de iş dünyasıyla söyleşti

 

4.-yazi-icin-faruk-celik-nurnberg-musiadr-uyeleriyle-soylesi.pngSon dönemde… Aktif bir görevi bulunmadığı için davet aldığı etkinliklere katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Gıda Tarım Hayvancılık eski bakanı Faruk Çelik hafta başında Almanya’nın Nürnberg kentine gitti.

Burada…

Türk toplumunu bir araya getiren sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptı, MÜSİAD üyesi işadamlarıyla bir araya geldi.

Almanya’daki Türk iş dünyasıyla söyleşi, iş yaşamı ve yasalarda Türkiye’nin yaptığı reformlar konusunda gelişti.

 

Batı Trakya dönüşü Çağlar’a sürpriz ‘Rusya teşekkürü’ ziyareti

 

5.-yazi-icin-cavit-caglara-canakkale-onsekiz-mart-universitesi-tesekkur-ziyareti.jpgHafta sonu… Son Süleyman Demirel hükümetinin 2 numarası olan Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar unutulmayacak bir programla Batı Trakya’daydı.

Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun yaptığı programla Gümülcine’de ve Rodop Dağları’nda çocukluk anıları canlanan, geleneksel kurban töreninde duygulu anlar yaşayan Çağlar mutlu ve keyifli şekilde Türkiye’ye döndü.

Pazartesi sabahı ise sürpriz bir ziyaretle karşılaştı.

Bu kez…

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Acer ile kısa adı TURUSIA olan ÇOMÜ Türkiye-Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Çalışkan ziyaretine geldiler.

Türk-Rus Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Ender Arat ile TURUSIA Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın İbrahimov’un da katıldıkları ziyarette Rusya ile krizin sonlanmasındaki katkıları ve Putin tarafından Rusya Devlet Nişanı ile ödüllendirilmesi nedeniyle Cavit Çağlar’a teşekkür edildi.

Ayrıca…

Türkiye ve Rusya arasında akademik ve kültürel ilişkilere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin yaptığı katkılar hakkında da bilgi verildi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X