Dergahında talebe yetiştirmekle meşgul olduğu sırada, bir grup misafir Pir Emir’i ziyârete geldi. Uzunca sohbetten sonra namaz vakti gelince misafirler Pir Emir’e nerede abdest alabileceklerini sordular. Pir Emir elindeki asa ile caminin batı tarafını işaret etti. Ancak oraya giden misafirler su falan göremediler. Geri dönüp durumu bildirdiklerinde Pir Emir; “Beni takip ediniz” diyerek misafirleri yeniden az önce asasıyla işaret ettiği yere getirdi. Misafirler şaşırarak az önce kupkuru olan yerden küçük bir suyun kaynayıp aktığını gördüler. O günden sonra bu suya “Asa suyu” dendi.
Anadolu velilerinden olan Pir Emir’in asıl adı Mehmet’ti. 1495 yılında Buhara tarafından gelip Bursa’ya yerleşti. Kendisi de Buharalı olan Emir Sultan’ın soyundan geldiği için Bursalılar onu kolayca kabullendi. Pir Emir için bir dergah ve mescit inşaa edildi. O da halen bahçesinde gömülü olduğu bu dergahta dersler verdi, talebe yetiştirdi.
Vefatının üzerinden yüzyıllar geçse de onu ziyarete gelenler Pir Emir’den hep hastalıklarına şifa, dertlerine çare istedi. İşgal yıllarında bir gece mahallenin gece bekçisi kabrinin başına gelip, “Madem velisin neden Yunan’ı Bursa’dan kovmuyorsun? Bu nasıl velilik” diye Pir Emir’e sitem etti. Aynı günün sabahı gece bekçisi uykuya dalınca Pir Emir rüyasına geldi ve ona şu yanıtı verdi:
-Vatan ve iffeti korumak size aittir. Canlılar ne gün için var? Biz mi gerek?
Piremir Türbesi
Pir Emir Camii’nin yanında bulunan Piremir Türbe, 16. yüzyıldan kalmadır.
Büyükşehir Belediyesi’nin yayımladığı Manevi Değerler Gezi Rehberi adlı kitapta Piremir (Pir Emir Sultan Mehmet) Türbesi için şunlar yer alıyor:
Sekizgen bir plan üzerine oturtulan türbenin duvarları taş ve tuğladan örülmüş olup üzeri kubbe ile örtülmüştür. İçeride ise sadece bir adet sanduka yer alır.
Asıl adı Şeyh Seyyid Mehmed olan Pir Emir Sultan, Mekkelidir. 1494 yılında Buhara’dan Bursa’ya gelmiştir.
İlim sahibi olan Pir Emir Sultan, irşat (aydınlatma) görevini uzun yıllar sürdürmüş ve birçok öğrenci yetiştirmiştir.
Vefatı sonrası bugün mevcut olan türbenin bulunduğu yere defnedilmiştir.
Bursa’nın birçok türbesinde olduğu gibi bu türbeyle de ilgili halk arasında oldukça fazla batıl inanış vardır.
Türbe yakınında ‘Asa Suyu’ olarak adı anılan ve bir keramet sonucu kaynamaya başladığı rivayet edilen bir su bulunur.
Türbeye dair anlatılan pek çok menkıbe (tarihe geçmiş kimselerin yüce yanlarını anlatan, dilden dile yayılıp gelen öykü) vardır. Her yerde olduğu gibi bu türbede de batıl inançlar ile mücadele edilmeye çalışılmaktadır.