1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. SAĞLIK GÜZELLİK

  4. Sahte pirinç nasıl anlaşılır?
Sahte pirinç nasıl anlaşılır?

Sahte pirinç nasıl anlaşılır?

Ana yemeklerimizin en temel yancısı pirinç, sıklıkla tüketilen bir gıda örneği. Son dönemlerde fiyatlardaki yükseliş birilerini harekete geçirmiş olacak ki piyasaya son sürat sahte pirinç sürmüşler. Peki pirincin sahte olduğunu nasıl anlarız?

A+A-

Pirincin içerisine plastik vb. yabancı madde karıştırılarak satılan pirincin fiyatı normale göre daha düşük. Bu yüzden satın alırken sadece fiyat uygunluğuna kanmamak lazım...

Pirinci taklit etmek için patates nişastasını sentetik reçine gibi birçok farklı plastikle karıştırarak sahte pirinç elde etmişler. Ürünü tüketmek elbette çok tehlikeli ve uzmanlar bu konuda oldukça endişeli. Şöyle söyleyelim; bu plastik pirinci 3 porsiyon tüketmek bir küçük plastik poşet yemeye eş değer.

Pirincin sahte olduğunu nasıl anlarız?

Su testi

 

kapak

Çiğ pirinci (yaklaşık bir yemek kaşığı) bir bardak suya ilave edin. Pirincin tamamı suyun dibine gömülürse, aldığınız pirinç sahte değildir. Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte.

Ateş testi
 

pirib

Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin. Eğer birden alev alırsa, bilin ki sahtedir.

Havan testi

havan

Havan ya da tokmak yardımıyla ezdiğiniz pirinç taneleri beyaz bir toz haline gelirse ortada bir sorun yok. Eğer ezilen pirinçte sarılık var ise o pirinç sahtedir.

Küf testi
 

pilav

Eğer pirinci iyi bir şekilde pişirdiğinizi biliyorsanız ve zamanınız da varsa güzel bir deney daha var. Bunda da pirincin az bir kısmını alıp hava geçirmez bir kabın içerisine koyuyorsunuz. Birkaç gün sonra kapağını açtığınızda küflenmemişse, bildiğiniz plastiktir, market torbasıdır o! Pirincin küflendiğini unutmayın.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.