Tarihi İpek Han bunu haketmiyor

Eski İpek Han yapımı yüzyıllar önceye uzanan, çok değerli bir tarihi eser. Onu gözümüz gibi korumamız, kollamamız gerekiyor. Tıpkı Balkan coğrafyasında Osmanlı eserlerine yapıldığı gibi.

Tarihi İpek Han bunu haketmiyor

DERYA İZBUL

Sahip olduğumuz tarihsel ve kültürel zenginlikle ne kadar övünsek azdır. Onlar bize tarihimizin mirası. Çocuklarımızın, torunlarımızın ise emaneti. Tıpkı bizden öncekilerin bize ulaştırdığı gibi bizim de bu eserleri gelecek nesillere sağ salim aktarmamız gerekiyor.

Bursa tarih zengini bir şehir. Attığı her adımda insanın karşısına farklı bir tarihi eser çıkıyor. Bu tarihi eserler yüzyılların birikimini günümüze taşıyor, kültür dünyamıza büyük katkı sağlıyor. Peki biz onları yaşatma ve geleceğe taşıma konusunda yeterince hassas davranıyor muyuz? Malesef hayır. Oysa bu eserlerin her biri paha biçilmez bir mücevher. Yani aslında biz toplum olarak eşsiz bir hazineye sahibiz.

 

Hanlar Bölgesi UNESCO tarafından 2014 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Yani burası artık sadece Bursa, sadece Türkiye için değil tüm dünya için çok değerli bir tarih ve kültür mirası olarak kabul görüyor. Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa, ülke topraklarının Anadolu’dan Avrupa’ya doğru genişlediği dönemde ticaretin de önemli merkezlerinden biriydi. Tam 10 tarihi hanın bulunduğu Hanlar Bölgesi bu ticari hareketliliği günümüze yansıtıyor. İşin güzel tarafı canlı müze niteliğindeki bu hanların gündelik yaşamın içinde de varlığını sürdürüyor olması. Bu tarihi yapıların bugünün yaşamında da fonksiyon üstlenmeleri tabii ki çok olumlu. Ancak bu tarihi miras hem bugün hem de gelecek için daha fazla özeni hakediyor. Sözü fazla uzatmadan doğru ve yanlışın fotoğraflarını yan yana koyuyor ve yorumu size bırakıyoruz. Fotoğraflar yüzyıllardır zamana direnen Bursa İpek Han ve Balkanlar’da Osmanlı döneminde inşaa edilmiş hanlardan.

 

Bir yanda Balkanlar’daki tarihi Osmanlı hanları diğer yanda İpek Han…

İpek Han’ın girişindeki elektronik tabelalar bir tarihi esere ne kadar yakışıyor yorum sizin

yeni3.jpg

Üsküp’deki Kapan Han ise temiz ve sade güzelliğiyle karşılıyor ziyaretçilerini

sade.jpg

İpek Han’ın yüzyıllara direnmiş duvarlarına klima üniteleri yerleştirilmiş

yeni5.jpg

Üsküp Kurşunlu Han’ın duvarları ise tarihi yaşatmaya devam ediyor

kursunlui.jpg

İpek Han’ın avlusunun güzelliği yer yer paslanmış metal saçaklar ardına saklanmış

sacak.jpg

Üsküp’deki Kurşunlu Han ise Osmanlı mimarisinin estetiğini günümüze taşımaya devam ediyor

han.jpg

Bursa İpek Han’dan bazı kareler

kulube.jpg

yeni1-001.jpg

yeni6.jpg

yeni4-003.jpg

Üsküp’teki tarihi Osmanlı hanlarından bazı kareler

kapan.jpeg

kapan_an_-_skopje_$_(131).jpg

kapan-an.jpg

resim-401.jpg

suli-an.jpg

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X